Gazete Vatan Logo

Elektrik desteği! Faturası ile PTT'ye giden alıyor, en az 103 lira...

Elektrik faturası için devlet desteği sağlanıyor. Dar gelirli vatandaşlar talepte bulunmaları durumunda fatura desteğinden yararlanabiliyor. Ödemeler PTT aracılığı ile yapılıyor. Destek miktarı kişi sayısına göre değişiyor. 1-2 kişilik aile için ödeme miktarı 103 lira olarak belirlendi. Elektrik fatura yardımı olarak da bilinen tüketim desteği 4 kişilik aile için 206 liraya çıkıyor. Birçok kişinin destekten yararlanma hakkı olduğu halde bundan haberdar olmadığı için başvuruda bulunmuyor. Dul, yetim, engelli, yaşlı, kronik hastalar ve daha pek çok kişi elektrik desteği alabiliyor. Ayrıca Elektrik tüketiminde tüm aboneleri yakından ilgilendiren bir değişiklik yapıldı. Kademeli tarife dönemi başladı. İsteyen tüketiciler kademeli tarifeden çıkabiliyor. İşte elektrik desteği ve kademeli tarife ile ilgili merak edilen detaylar...

Elektrik desteği! Faturası ile PTT'ye giden alıyor, en az 103 lira...

Yeni yılla birlikte doğalgaza yüze 25, elektriğe ise yüzde 50 zam geldi. Elektrikte 150 kilovatsaatin üzerindeki kullanımlarda ise yüzde 125 zamlandı. Ancak ihtiyaç sahibi vatandaşlara fatura desteği sağlanıyor. 

Hükümet dar gelirliler ile kronik hastalığı olanlara sosyal yardım paketleri sunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün kabine toplantısında elektrik desteğinin kapsamını genişlettirdiklerinin müjdesini vermişti. Bu kapsamda kronik hastalığı nedeniyle tıbbi cihaz kullanan, maddi imkânı yetersiz olan vatandaşların elektrik erişiminde sıkıntı yaşamalarının önünü kesecek destek programını açıkladı. 50.4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin hane daha elektrik desteği kapsamına alındı. Geçen yıl Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenli sosyal destek alan hanelere 2,3 milyar liralık bir destek verilmişti.

ELEKTRİK TÜKETİM DESTEĞİ NEDİR?

Elektrik tüketim desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların yararlanması için oluşturulmuş bir destek türüdür. Elektrik tüketim desteğinden yararlanabilen vatandaşlar, PTT şubelerinden başvurularını yapabilirler.

Haberin Devamı

ELEKTRİK TÜKETİM DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı

Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı

Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı

Çoklu Doğum Yardım Programı

Kronik Hastalık Yardım Programı

Engelli Aylıkları

Yaşlı Aylığı

Engelli Yakını Aylığı

65 yaş üstü muhtaç kişiler

ELEKTRİK DESTEĞİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Elektrik faturası desteği almak isteyen ve halihazırda devletten sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri kimliği ve elektrik faturası ile PTT şubelerine giderek fatura desteğinden yararlanabiliyor. Evde bakım yardımı almasa da kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağılı olanlara da benzer şekilde 200 liraya kadar elektrik fatura desteği sağlanıyor. Yeni dönemde bu destekten faydalanmak isteyen kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağlı yaşayan kişiler evlerinden çıkmadan internet üzerinden destek başvurusu yapabilecek.

Haberin Devamı

ELEKTRİK DESTEĞİ 2022'DE NE KADAR?

2022 için yardımın üst limiti 206 lira olarak belirlenmişti.

Evde yaşayan kişi sayısı Yardım tutarı TL

1-2 kişi 103 lira

3 kişi 137 lira

4 kişi 171 lira

5 kişi 206 lira

ELEKTRİK FATURA DESTEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?

Söz konusu destek programından Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun kapsamında düzenli merkezi yardım ve aylıklara (Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardım programı, çoklu yardım programı, kronik hastalık yardım programı, engelli aylıkları, yaşlı aylığı engelli yakını aylığı silikoziz aylığı) ilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği devam eden haneler faydalanıyorlar. Ödemeler aylık olarak yapılıyor.

ELEKTRİKTE KADEMELİ DÖNEM BAŞLADI

Elektrikte yılbaşı itibarıyla geçilen kademeli tarifede, abonelerin elektrik tüketimleri, limit altı ve üstü olarak iki kategoride hesaplanıyor. Aylık ortalama tüketim olarak belirlenen limit değer olan 150 kilovatsaatlik (kWh) tüketimde fatura bedeli 206 lirayı geçmiyor. Ancak aylık toplamda 150 kilovatsaati aşan abonelerin ortalamayı aştığı kısım ikinci kademeye geçiyor. Abonelerin ikinci kademeye geçmemesi için gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmaları gerekiyor. Elektrikte kademeli tarifeye geçişle birlikte, vatandaşlar elektrik faturalarındaki hesaplama detayları ile kademeli faturanın uygulama yöntemini merak etmeye başladı. Kademeli tarifede merak edilen detaylar şöyle:

Haberin Devamı

206 LİRA GEÇİLMİYOR

Sabah'tan Barış Savaş'ın haberine göre, 1 Ocak 2022 itibarıyla, mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 5 kWh'a kadar olan kullanımları düşük kademeli tarifeden, bunun üzerindeki kısım ise yüksek kademeli tarifeden faturalandırılıyor. Vergi, fon ve paylar hariç tarifeler, alt kademede 112, üst kademede 167 kuruş olarak hesaplanıyor. Dağıtım şirketlerinin doğrudan tüketim miktarları ile çarptıkları birim fiyat ise alt kademede 137, üst kademede 206 kuruş olarak hesaplanıyor. Aylık elektrik tüketimleri günlük 5 kWh'den hesaplanarak aylık 150 kWh'yi geçmeyen abonelerin fatura üst limitleri ise 206 liraya denk geliyor. Bu miktardan daha az tüketenler daha düşük faturalar ödeyeceği gibi, günlük 5kWh'yi aşan faturalar ise ikinci kademeye geçerek, sadece ortalamayı aşan kısım için yüksek tarife uygulanıyor.

Haberin Devamı

Ay içinde hangi kademeden ne kadar elektrik kullanıldığı, elektrik faturalarındaki fatura detayı bölümlerinde yer alıyor. Elektrik şirketleri, hangi kademeye ne kadar birim fiyat uyguladıklarını da faturada belirtmek zorunda. Faturalarda, günlük kullanıma ve 5kWh'lik sınırın aşılıp aşılmadığı bilgisine de ulaşılabiliyor. Elektrik faturaları, 25 ila 35 günlük periyotlarla okunuyor. Vergiler de kullanılan elektrik tutarının üzerine otomatik olarak ekleniyor, kademeye göre değişmiyor.

KADEMELİ TARİFEDEN İSTEYENLER ÇIKABİLECEK

1 Ocak 2022 itibarıyla, tek zamanlı mesken abonelerinin tümü, kademeli sisteme geçti. Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden çıkabiliyor. Bunun için öncelikle elektronik sayaç gerekiyor. Eğer elektronik sayaç mevcutsa, elektrik temin edilen şirkete başvuruluyor. Çoklu tarifede, 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik harcaması hesaplanıyor. Çoklu tarife, gündüz saatlerinde tek zamanlı tarifeye göre daha pahalı. Ancak özellikle 22.00’den sabaha kadarki harcamalarda önemli avantaj sağlıyor. Bu yüzden, elektrik harcamasının önemli bölümünü gecenin geç saatlerine kaydırabilenler için bir alternatif olabilir.