Gazete Vatan Logo

Doğal gazda kademeli dönem başlıyor! En düşük fiyat...

Elektrikte 1 Ocak itibarı başlayan kademeli tarife doğal gazda uygulanacak. Az tüketenin az, çok tüketenin çok ödeme yapması prensibinde harekete geçilen kademeli tarifede kademli zam uygulaması söz konusu olacak. Her bölgenin iklim şartlarının farklı olması nedeniyle ısınma ihtiyacı da farklı oluyor. Kademeli tarife iklim şartları dikkate alınarak uygulanacak. örneğin 100 metrekare (3+1) büyüklüğündeki bir konutun iklimsel şartlara bağlı olarak ısıtılması için ihtiyaç duyulan asgari aylık doğal gaz miktarı belirlenecek. Isınma ihtiyacı için gerekli olan gazın belirli bir oranı için düşük fiyat, bunun üzerinde tüketilecek gaz içinse yüksek fiyat uygulanacak. Öte yandan bu yıl ilk kez dar gelirli vatandaşa doğal gaz desteği yapılacak. Detaylar belli oldu. Yıllık 1150 liraya kadar doğal gaz desteği sağlanacak. Peki doğal gaz yardımına kimler nasıl başvuruda bulunacak? Ödemeler ne zaman ve nereye yapılacak? İşte doğalgazda yeni dönem ve destek ödemeleri ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Doğal gazda kademeli dönem başlıyor! En düşük fiyat...

Elektrikte olduğu gibi önümüzdeki aylarda doğalgazda da kademeli tarife dönemine geçilecek. Bu kapsamda standart bir konut tipinin kış aylarında ısınması için gerekli olan ortalama metreküp miktarı belirlenecek. Belirli bir bölge veya il için ısınma ihtiyacına gerekli olan doğal gaz miktarının belirli bir oranı için düşük fiyat, ortalamanın üzerinde tüketilecek doğalgaz miktarları için yüksek fiyat belirlenecek. Düşük tüketimde bulunarak alt kademede kalan vatandaşlar daha az fatura ödeyeceği gibi, bu yolla yıllık 5 milyar lira doğalgazdan tasarruf edilmesi hedefleniyor.

KADEMELİ SATIŞ FİYATI

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun ile kademeli doğalgaz tarifesine geçişinde önü açıldı. Buna göre Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ ilgili bakanlıkların görüşlerini alarak bölgesel ve iklimsel koşullara göre il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulayabilecek. Buna göre örneğin 100 metrekare (3+1) büyüklüğündeki bir konutun iklimsel şartlara bağlı olarak ısıtılması için ihtiyaç duyulan asgari aylık doğalgaz miktarı belirlenecek. Isınma ihtiyacı için gerekli olan gazın belirli bir oranı için düşük fiyat, bunun üzerinde tüketilecek gaz içinse yüksek fiyat uygulanacak.

Haberin Devamı

ORTALAMA TÜKETİMİ AŞAN FAZLA ÖDEYECEK

Kademeli tarife uygulaması ile özellikle dar gelirli ailelerin ısınma amaçlı olarak kullandıkları doğalgaz için büyük oranda ilk kademe fiyatından faydalanmaları, ısınma amaçlı yüksek doğal gaz tüketime sahip kullanıcıların ise ısınma için asgari miktarda ihtiyaç duyulan doğal gazın üzerinde tükettikleri doğalgazı ikinci kademeden ödemeleri sağlanacak. Ortalama tüketimi aşan kısım daha pahalı olan ikinci tarifeden ücretlendirilecek.

DOĞAL GAZ DESTEKLERİ BAŞLIYOR

Öte yandan bu yıl ilk kez doğal gaz için de dar gelirli ailelere destek ödemesi yapılacak. Doğal gaz yardımı ile ilgili detaylar belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada destek ödemelerine değinerek,  "Bir başka konu elektrik tüketim desteği programı kapsamında yapılan ödemelerdir. Bu kapsamda ülkemizde son üç senede yıllık ortalama 2, 1 milyon haneye toplamda 6.4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Elektrik desteği programının kapsamına kronik hastalığı sebebiyle cihaz kullanan, maddi imkanı yetersiz vatandaşlarımızın elektriğe erişiminde sıkıntı yaşamalarının önüne geçecek şekilde genişletiyoruz. Bu şekilde 50,4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteği kapsamına alıyoruz. Kömür yardımı alan hanelerden isteyenlerin bunu doğal gaz olarak da kullanabilmelerini sağlayacak düzenleme tamamlandı. Doğalgaz desteğinden yaklaşık 4 milyon hane yararlanacak. Sosyal destek yelpazesini genişleten bir başka çalışmayı da bitirmek üzereyiz tüm bu hususların da milletimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu. 

Haberin Devamı

YILLIK 1150 LİRA DOĞALGAZ DESTEĞİ!

Bakan Derya Yanık, doğalgaz yardımı hakkında detayları açıklamıştı. Buna göre, ''Isıl haritaya göre değişen şekilde hane başına ödeme yapacağımızı ifade etmiştim. Buna göre hane başına yıllık 450 lirayla 1150 lira arası bir destek sağlayacağız. Bu ödemeleri, mart ve ekim aylarında iki eşit taksitte yapacağız. Burada hedefimiz 4 milyon haneye ulaşmak. Kömürün iki katından fazla bir hane sayısı bu. Senelik 3 milyar liralık bir destek öngörüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ FATURA YARDIMINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Doğal gaz desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuruda bulunabilecek. Yardımlar, hak sahipliği alan kişinin PTT kartına destek ödemesini olarak yatırılacak. Kişi faturasını götürerek, PTT'deki hakkıyla ödemesini geri alabilecek.

Doğal gaz fatura desteğinde ödemeler mart ayı içerisinde yapılacak. Hak sahibi olan kişinin PTT Kartı'na destek ödemesi yatırılacak. Yani doğrudan doğruya kişinin hesabına yatırılacak. Kişi faturasını götürerek PTT'de bulunan hakkı ile ödemesini geri almış olacak. Destek 6 aylık kış dönemini kapsayacak. Ödemeler, iki eşit taksit ile yapılacak. 

Haberin Devamı