Gazete Vatan Logo

Ekmeğe zam gerekmiyor

Ekmekte 1.5 lira olarak telaffuz edilen zamlı fiyat iddialarına hem bakan hem de Fırıncılar Federasyonu’ndan tepki geldi.

Ekmeğe zam gerekmiyor

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında buğday, stok ve piyasa koşulları açısından artışı gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, “Bu şekilde bir şayia oluşturulmaya çalışılması çok manidar” dedi.

Fırıncılar Federasyonu Başkanı İbrahim Balcı’yı kabul eden Çelik, “Ekmek fiyatlarındaki artışla ilgili tüm değerlendirmeler spekülatiftir. Fiyatlar serbest piyasa koşullarına göre belirleniyor. Şu anda fiyat artışını gerektiren bir durum yok” diye konuştu.

250 gram standart ekmek halen 1-1.25 TL arasında fiyatlarla satılıyor. Buğday fiyatlarında kayda değer bir artışın olmadığına işaret eden Çelik, “Yakıt giderleri de düşüyor. Sadece asgari ücretin yılbaşında 1.300 TL’ye çıkmasından kaynaklı bir senaryo var. Burada oluşacak yükün paylaşımıyla ilgili de, hükümet bir çalışma yapıyor zaten. Dolayısıyla yakıt ve buğday fiyatlarında düşme söz konusuysa ekmek fiyatlarının artması için bir gerekçe yok” dedi.

Bakan Çelik ayrıca, Rusya’dan buğday ithalatında azaltma yapılıp yapmayacağı sorusunu, “Rus çiftçisini mağdur edeceğiz diye bir çalışmamız yok. Diplomatik yollardan bu meselenin çözümünü beklemekteyiz” şeklinde yanıtladı.

Haberin Devamı

2.5 yıldır fiyat artmadı

Balcı ise ekmeğin 2.5 yıldır fiyatının artmadığını belirterek, “Kamuoyunda yer alan ‘250 gram ekmek fiyatı 1.5 lira olacak’ ifadesi kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.Artış olsa bile 1.25 liranın üzerine çıkmaması yönünde hassasiyetimiz var” dedi.