Gazete Vatan Logo

ECB faiz kararını bugün açıklayacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı için gözler açıklamanın yapılacağı saate çevrildi. Düne kadar Euro'nun merkezinden 50 baz puanlık artırım geleceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Şimdi durum değişti. Ancak verilen mesajlar da oldukça önemli. Bankanın enflasyon hedefini bir miktar yukarı çekmesi de beklenenler arasında.

ECB faiz kararını bugün açıklayacak

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dünyayı etkisi altına alan banka iflaslarının ortasında bugün faiz kararı için toplanıyor. Politika yapıcıların tepkileri de bugünkü toplantıda belli olacak.

Tüccarlar, şimdi 25 baz puanlık bir artırımı en olası sonuç olarak görüyor, sadece bir gün önce 50 baz puanlık artırım tahminlerinin ağırlığında neredeyse kesinlikten dramatik bir düşüş oldu.

Karar 16:15'te açıklanacak. Ardınan ECB Başkanı Christine Lagarde kürsüye gelecek.

Ekonomistlere göre ECB'nin enflasyon hâlâ yüksek seyrederken finansal piyasalardaki bu gergin atmosfere tepkisi, politika yapıcıların artan strese yaklaşımını gösterecek.

Zor bir denge olacağını söyleyen uzmanlar büyük bir faiz artırımının, ekonomik koşullar tarafından haklı gösterilse bile, daha fazla bankanın -veya başka bir kurumun- iflas edeceği korkusunu açığa çıkarabileceğine dikkat çekiyor. Bir sabit tutma veya hatta bir kesinti, çok büyük bir şeyin çok yanlış olduğuna dair korkuları besleyecek. Bu nedenle ECB faiz artırımına hız keserek devam edecek.

Haberin Devamı