Gazete Vatan Logo

e-Pasaport ne zaman çıkıyor? Pasaportlar değişecek mi? Yeni pasaportlar ne zaman devreye alınıyor? e-Pasaport harcı ne kadar?

e-Pasaport açıklaması! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu! 25 Ağustos’ta başlıyor! İlk yerli e-pasaport basılmaya başlıyor. Bakan Soylu, yeni pasaportların üretimini artıracaklarını söyledi. Peki, e-Pasaport ne zaman çıkıyor? Pasaportlar değişecek mi? Yeni pasaportlar ne zaman devreye alınıyor? Yeni pasaport için rendevu sistemi ne zaman açılacak? e-Pasaport başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

e-Pasaport ne zaman çıkıyor? Pasaportlar değişecek mi? Yeni pasaportlar ne zaman devreye alınıyor? e-Pasaport harcı ne kadar?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı! Çipli e-Pasaport dönemi başlıyor! Güvenlikli e-Pasaport için tarih veren Bakan Soylu, pasaport ile ilgili detayları açıkladı. Peki, e-Pasaport ne zaman çıkıyor? Pasaportlar değişecek mi? Yeni pasaportlar ne zaman devreye alınıyor? Yeni pasaport için rendevu sistemi ne zaman açılacak? e-Pasaport başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

e-PASAPORT NE ZAMAN ÇIKIYOR?

Yerli üretim e pasaport 25 ağustos'tan itibaren basılmaya başlanacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugünkü pasaporttan çok daha güvenli pasaportu üretmeye başlayacaklarını ifade etti. Soylu Türkiye'nin ilk yerli e-pasaportunun 25 Ağustos'ta basılmaya başlanacağını söyledi.

Bakan Soylu şunları söyledi:

"Ama bu ay öbür pasaport devam edecek, bu pasaporttan bu ay 70 bin üreteceğiz, önümüzdeki ay 150 bin üreteceğiz, Aralık ayında tam üretime geçmiş olacağız. Yerli pasaportumuz olmuş olacak. Fakat diğer pasaport da ihtiyacımızı karşılayacağı için aynı şekilde gelecek. Yeşil pasaporta da buradan yeşil pasaport için müracaat edenlere söylüyorum. Orada biz bir iyileştirme yaptık, belki o iyileştirmeyi zamansız yaptık yani 5 yıldı yeşil pasaportun süresi o 10 yıla çıktı. 10 yıla çıkınca herkes yeşil pasaportun 10 yıllık süresini kullanmak istiyor. Şimdi elinde yeşil pasaportların 5 yıllık süresi olanlar varsa değiştirmesinler yarından itibaren onlardaki süreyi de 10 yıla çıkaracak iyileştirmeyi yapacağız."

Haberin Devamı

e-PASAPORT NEDİR?

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2011 yılı itibarıyla çipli pasaportlar kullanılıyor. Ağustos 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin kendi üreteceği yeni nesil çipli pasaportlara yani e-Pasaportlara ise yeni yerli e-Pasaport deniyor.

Yeni yerli e-Pasaportlarda, TÜBİTAK AKİS İşletim Sistemli temassız çip ve birçok yeni güvenlik ögesi bulunuyor. Ayrıca ilk defa yeni çipli pasaportta 'Turkey' yerine 'Türkiye' ifadesi kullanılıyor.

e-PASAPORT GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?

Yeni yerli e-Pasaportla birlikte daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi 10 yıla çıkarılıyor.

Haberin Devamı

e-PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR?

Pasaport Harç ve Defter Bedeli şu şekilde:

Süre

Harç ***

Defter

Toplam

6 Ay

309,40 TL

225,00 TL

534,40 TL

1 Yıl

452,30 TL

225,00 TL

677,30 TL

2 Yıl

738,40 TL

225,00 TL

963,40 TL

3 Yıl

1.049,00 TL

225,00 TL

1.274,00 TL

3+ Yıl

1.478,30 TL

225,00 TL

1.703,30 TL

*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

 e-PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce koordine edilen bir sistem üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. e-Pasaport randevu sayfasında uygun günü belirledikten sonra ilçe emniyet müdürlüğüne giderek yeni pasaport başvuru sürecinizi devam ettirebilirsiniz. Tüm pasaport çeşitleri (hususi, umuma mahsus, hizmet ve diplomatik pasaportlar) için kullanılabilen elektronik pasaportlar, kimlik bilgilerinin yanı sıra sadece emniyet görevlileri tarafından okutulabilen bir yonga sistemi ile üst düzey güvenlik ve pratiklik sağlıyor.