Gazete Vatan Logo

Dolar ve euro kurunu etkileyecek! Merkez Bankası açıklayacak!

Faizlerle ilgili son dakika gelişmesi. Dolar ve euro kuru fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı, piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Peki faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi ne? İşte cevabı...

Dolar ve euro kurunu etkileyecek! Merkez Bankası açıklayacak!

Haftanın en önemli gündemi olan TCMB faiz kararı bugün açıklanacak. TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 7 toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı.. Peki faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi ne? İşte cevabı...

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR. ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Sparta&Co Kurucu Ortak Taner Özarslan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Piyasaya bir artırım sinyali veya indirim sinyalini vermiş değil. Bir artırım ya da indirim sinyali vermemiş olduğu için beklentimiz değişim olmayacağı yönündedir.

Ancak Merkez Bankası’nın 2022 olmasa da 2023 enflasyon tahminine göre para politikasında faizi güncelleme gerekliliği bulunmaktadır. Aksi halde enflasyonist baskı özellikle tüketim eğiliminin yükselen enflasyonda daha fazla artmasından kaynaklı enflasyonist baskı önümüzdeki dönemde de devam edecek ve enflasyon kronik hale dönüşecektir. Gıda fiyatları başta olmak üzere hizmet ve üretici fiyatlarının yansımaları enflasyonda yüksek seyrin korunmasına sebep olacaktır.

Haberin Devamı

Bilinen iktisadi literatürde en genel uygulama olan faiz politikası ve likidite uygulanmakta gecikilirse yüksek enflasyonla daha uzun süre karşılaşmak zorunda kalacağız gibi görünmektedir.

2023 YILINDA BİR ARTIRIM BEKLİYOR MUSUNUZ?

Evet, bence 2022’nin son çeyreğinde de özellikle yeni sezonun açılması, okulların açılması döviz baskısının güçlenmesiyle 2022’nin son çeyreğinde Merkez Bankası’nın faiz politikasında değişime gitmesini bekliyorum.

‘ALTIN DÜŞÜŞE DEVAM EDEBİLİR’

Faiz artırımlarının devam etmesi altına olan ilgiyi özellikle yatırım fonları düzeyinde azaltır. O yüzden altın yükselen faiz ortamında düşüşe devam edebilir."

İŞTE PİYASADAKİ FAİZ BEKLENTİSİ

Öte yandan piyasadaki analistlerin birçoğu faizde bir değişiklik olmayacağını belirttiler. Yıl sonu için tahminler de faizin yüzde 14,00 olarak kalacağı yönünde oluştu. (Milliyet)

 DOLAR, EURO VE ALTIN FİYATLARININ ANLIK DURUMUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ