Gazete Vatan Logo

‘Dolar 2.5 lira olmalı’ diyen en kötüsü çıktı

Financial Times, yatırım bankalarının 2017 performanslarını değerlendirdi. Geçen ay ‘Dolar 2.5 lira olmalı’ çıkışı ile dikkati çeken Amerikalı Goldman Sachs, kötü performansta en yakın rakibini ikiye katladı

‘Dolar 2.5 lira olmalı’ diyen en kötüsü çıktı

Yatırım bankalarının zor senesi olan 2017’de kimin kazançlı kimin zararda çıkacağı merak konusu. Zira başta Fed olmak üzere Avrupa Merkez Bankası ECB’nin ve diğer para otoritelerinin ne yapacağını kestirmek çok zor. Yatırımcı deyimi ile ‘Para aslanın ağzında değil midesinde ve öngörüleri tutturmak çok zor. ‘Fed, kaç faiz artırımı yapacak?, ‘Bilanço küçültmeye ne zaman başlayacak?’ gibi sorular herkesin aklını meşgul ediyor.

Bu ortamda Financial Times gazetesi yatırım bankalarının 2017 performanslarını mercek altına aldı. Son zamanlarda düşen gelir ve kârlarla başa çıkmaya çalışan uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın varlık yönetim birimi Goldman Sachs Asset Management (GSAM) bu yılın en kötü satış yapan fon yöneticisi oldu.

Tahminleri tutmuyor

Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar, 2017 başından bu yana, ABD’li varlık yönetimi firması ortak fonlarından yaklaşık 26.7 milyar dolar çekti. GSAM’dan çıkışlar, en kötü performans gösteren ikinci fon yöneticisi Federated Investor’ı ikiye katladı. GSAM’ye göre çıkışların nedeni, müşterilere nakit paraya alternatif likidite sağlayan kısa vadeli yatırım araçları. GSAM’ın gelirleri 2016’da yüzde 7 gerilerken, kârdaki kayıp yüzde 17’ye yaklaştı. 2017’de devam eden finansal sıkıntı nedeniyle Goldman Sachs’ın ilk çeyrek gelirleri yüzde 7 düştü.

Haberin Devamı

Goldman Sachs son dönemde tutmayan tahminleri ile dikkat çekiyor. Petrolün yılın ikinci yarısında 60 doların üzerine çıkacağı tahmini yapan Goldman Sachs, Haziran ayı içinde Türk Lirası ile ilgili yaptığı değerlendirme ile de gündeme damgasını vurmuştu.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs’a göre Türk Lirası olması gereken değerin çok altında işlem görüyordu. Banka analistlerinin hazırladığı raporda, dolardaki son düşüşe rağmen Türk Lirası’nın hâlâ gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi olduğuna vurgu yapılmıştı.

Bankanın ölçümlerine göre dolar/TL’nin adil değeri, şu anki mevcut seviyeler olan 3.50 değil, 2.50 TL olmalıydı. Bankanın “TL’yi deneme zamanı mı?” başlıklı değerlendirmesinde, “İyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday. ABD faizlerine yüksek bağlılığı ve önümüzdeki çeyrek dönemde ABD’de daha gevşek parasal koşulların oluşacağı beklentisi de bunu destekliyor” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Bu raporun yayınlanmasını takip eden günlerde dolar Türk Lirası karşısında değer kaybetmediği gibi bugünlerde 3.62 seviyelerinden işlem görüyor.