Gazete Vatan Logo

Dolandırıcılığa karşı şifreli kredi kartı

Denizbank, kredi kartında dolandırıcılığın önüne geçmek için EMV tabanlı chip kart teknolojisine geçti. Kredi kartı kullanırken kimlik gösterme zorunluluğunu da ortadan kaldıran sistemin 2005 yılına kadar tüm bankalarca kullanılması gerekiyor

Denizbank, kredi kartı dolandırıcılığından doğan kayıpları ortadan kaldırmak için EMV tabanlı chip kart teknolojisine geçti. EMV standardına geçen Türkiye'de ilk, Avrupa'da 53'üncü banka olduklarını belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Artık kredi kartlarında başımıza gelen birçok olay yeni sistem ile yaşanmayacak" dedi. Kredi kartları ile alışverişin dünyada hızla gelişmesi ile birlikte dolandırıcılık olaylarının da arttığını belirten Ateş sözlerine şöyle devam etti: "Bütün bankaların 2005 yılına kadar EMV sistemine geçmeleri gerekiyor. Bu sistemin dışında kalan bankalar ise ciddi maliyetlerle karşılaşacak."

Önce şifre giriliyor
Denizbank, MasterCard ve Visa kredi kartlarının yanı sıra POS terminallerini de EMV standardına uygun hale getirdi. Chip teknolojisi, kart sahtekarlığı konusunda banka ve kart sahibini koruyor. Chipli kredi kartı, öncelikle kartın gerçek bir kart, kullanıcısının da gerçek bir kullanıcı olduğunu garanti ediyor. Hatta kredi kartı kullanırken kimliğe bile gerek kalmıyor. Bu standarta uyumlu kartlar ile alışveriş yapmak isteyen müşteri, uyumlu terminallerde şifresini girerek, yaklaşık 3 saniyede alışverişini tamamlıyor. Chip kart teknolojisindeki uluslararası standartları ifade eden EMV, dünya genelinde güvenli alışveriş imkanı sağlıyor. Kart sahipleri için sahte, kayıp ve çalıntı riskini ortadan kaldırırken, üye işyerleri için de müşteri itirazları sonucu ortaya çıkacak sorumlulukları önleyerek maddi kayıpları engelliyor. EMV uyumlu kart, dünya genelinde Visa kabul eden 30 milyon satış noktasının yanı sıra Mastercard kabul eden işyerlerinde de kullanılabilecek.

Haberin Devamı