Gazete Vatan Logo

Doğalgaz ithalatı rekor kırdı!

Doğalgaz ithalatı rekor kırdı!

Soğuk hava nedeniyle Ocak ayında doğalgaz ithalatı rekoru kırıldı. Geçen ay 4.7 milyar metreküp gaz ithal edildi.

Soğuk hava nedeniyle geçen yıl Aralık’ta aylık doğal gaz ithalatı rekoru kıran Türkiye, geçen ay da son 5 yılın en yüksek Ocak ayı ithalatını gerçekleştirdi.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, soğuk hava nedeniyle geçen yıl Aralık’ta 4 milyar 962 milyon 360 bin metreküple aylık doğal gaz ithalat rekorunun kırıldığı Türkiye’de, bu yıl Ocak’ta da yeni bir rekora imza atıldı. Türkiye, son yılların en yüksek Ocak ayı doğal gaz ithalatını gerçekleştirdi. Aylık doğal gaz ithalatı geçen yıl Ocak’ta 9155 Kcal/metreküp üst ısıl değere baz 4 milyar 536 milyon 250 bin metreküpken, bu yılın aynı ayında yüzde 5.6 artışla 4 milyar 791 milyon 870 bin metreküpe yükseldi.



Yıldan yıla artıyor

Doğal gaz ithalatı, 2010 Ocak ayında 3 milyar 640 milyon 110 bin metreküp, 2011’in aynı ayında 4 milyar 379 milyon 270 bin metreküp, 2012 yılında 4 milyar 783 milyon 600 bin metreküp düzeyinde gerçekleşirken, geçen yıl ocak ayında 4 milyar 536 milyon 250 bin metreküp oldu.

7.2 milyar $ azalacak

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Akkuyu ve Sinop’ta yapılacak nükleer santrallerin devreye alınmasıyla yıllık 7.2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçileceğini söyledi.

Türkiye’nin toplam enerji talebinin yüzde 72’sinin dış kaynaklardan sağlandığını ifade eden Mercan, Türkiye’nin enerji arzında yerli üretimi artırması gerektiğini söyledi. Nükleer yatırımlarda gecikildiğini söyleyen Mercan, şunları kaydetti: “Türkiye’nin nükleer enerjiye olan ihtiyacı kaçınılmazdır. Türkiye, 2 nükleer santral yapımına karar vermiş ve süreçleri başlatmıştır. 2023’e kadar 2 nükleer santralin bütün ünitelerini devreye almayı, aynı zamanda da 3. nükleer santralin inşaatına başlamayı hedefliyoruz. İki nükleer santralin (Akkuyu ve Sinop) devreye alınmasıyla yıllık 7.2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilerek, tasarruf sağlanacak. Türkiye’nin toplam enerji giderinin 60 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu 2 nükleer santralin ne kader önemli olduğunu, ithal girdilerde yüzde 10’un üzerinde azalmaya neden olduğunu görmek durumundayız.”

Haberin Devamı