Gazete Vatan Logo

Dana Bank'a talep patladı

Dana Bank’a talep arttı et fiyatlarını düşürmek için 1200 Angus ineği getiriyor

Çiftçilerin tek şansının örgütlenmek olduğu fikrinden yola çıkan Konya Şeker, ineği olana aylık 250 TL net gelir veren Dana Bank’ı yaymaya karar verdi. Şirket canlı hayvan ithal edip entegre et üretimine hazırlanıyor



Konya Şeker’in kurduğu Dana Bank, gelen talebi karşılamak için bu yıl kapasitesini ikiye katladı. Konya Şeker’in kurduğu ve 3 bin liralık bir ineğin sahibine her ay 250 ila 300 TL net ödeme yapan Dana Bank’ın kapasitesi bu yıl 1000 ineğe çıkarıldı. PANKOBİRLİK ve bir çiftçi kooperatifi şirketi olan Konya Şeker’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, sistemi incelemek için çok sayıda kişinin kendilerini ziyaret ettiğini, Dana Bank’ı tüm Türkiye genelinde yaymak için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Dana Bank’ın sistemi, otak ahırlar yapılarak toplu üretime geçilmesi sayesinde maliyetleri düşürme mantığı üzerine kurulu. AB kriterlerine uygun bir üretim standardı yakalayan Dana Bank, çiftçilerin ineklerini ’kreş’ mantığında ’konaklatıp’ onların tüm bakım ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor, sütlerini sağıyor. Aylık olarak bakım masrafları düşüldüğünde 3 bin liralık bir ineğin sahibine net 250 TL ödeniyor. Daha çok süt veren örneğin 4-5 bin liralık ineklerde bu rakam 300 TL’ye çıkıyor. Çumpaş bünyesinde kurulan Dana Bank’a çok sayıda başvuru olduğunu anlatan Recep Konuk, “Talepte ciddi bir artış var. Biz bu sistemle hem süt fiyatlarını düşürerek tüketiciye hem de maliyetlerini düşürerek çiftçiye kâr ettiriyoruz” dedi. Dana Bank’ta bakılan inekler kesim vakti geldiğinde kesiliyor ve bedeli inek sahibine ödeniyor.

Et tesisi kuruyor

Dana Bank modelinin hayvancılığın tekrar ayağa kaldırılması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Recep Konuk, şimdi et üretimine de hazırlandıklarını, Avustralya’dan 1200 Angus ineği getirdiklerini açıkladı. Yavrulu olan bu inekler Türkiye’de yetiştirilecek ve üretim artırılacak. Kesimhane ve entegre et üretim tesisi yatırımı için düğmeye bastıklarını anlatan Konuk, bu kapsamda yeni bir marka yaratarak pazara gireceklerini, yatırımlarının 1 yıl içinde et fiyatlarını aşağı doğru etkileyeceğine inandıklarını söyledi. Konuk, Panogra şirketi bünyesinde yapılan yatırımın Türkiye’de bitme aşamasına gelen hayvancılığı geliştirmek açısından etkili olacağını belirtti.

Haberin Devamı