Gazete Vatan Logo

Çürük elmalar elenecek

Gayrimenkul sektöründe işi bilmeyen çok firma olduğunu söyleyen Yaşar Aşçıoğlu, “Her önüne gelen sektöre girdi. Firmaların yüzde 75’i bu işe sadece para kazanayım diye gelenler. Tecrübe ve yeterlilik yok. Artık bu çürük elmalar ayıklanacak” dedi

Çürük elmalar elenecek

Avrupa Birliği’nin tamamında 35 bin müteahhit olmasına karşın Türkiye’de müteahhit sayısının 350 bine çıktığını söyleyen Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği Onursal Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, gayrimenkul sektörüne işi bilmeden girenleri ‘çürük elma’ olarak nitelendirdi ve sektörde konsolidasyonun başlayacağına işaret etti. Aşçıoğlu, “Her önüne gelen sektöre girdi. Firmaların yüzde 75’i bu işe sadece para kazanayım diye gelenler. Tecrübe ve yeterlilik yok. Artık bu firmalar ayıklanacak. Bu ülke önüne gelenin bu işi yapacağı ülke olmaktan çıkmalı” diye konuştu.

Arsa oranları düzenlensin

Son günlerde gündemde olan Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmede de bulunan Aşçıoğlu, buradaki sorunun tecrübesiz firmalar ve hatalı sözleşmelerden kaynaklandığını anlattı.

Aşçıoğlu, şunları söyledi: “Vatandaş Fikirtepe’de kurumsal firmalar yerine hiç bilmediği ama yüzde 1 fazla hak veriyor diye iş yapanları seçti. Ne yazık ki şimdi de faturasını ödüyor. Çok büyük oranlar var. Yüzde 58 ile bu iş yapılmaz. Yüzde 50’ye düşmeli. Mağdurlar için açıklama yapan bakanlık ‘Biz yaparız’ diyor. Bu çözüm değil. Önce vatandaş ve firma arasında olan anlaşma oranı düzenlenmeli, sonra işler yapabilecek firmalara devredilmeli. Yüzde 58 arsa sahibine verip bu iş yapılamaz. Bu oranla para kazanamayan da işi bırakıyor. Bakanlık arsa oranları için devreye girmeli. “

Haberin Devamı

Aşçıoğlu, kentsel dönüşümü de eleştirerek yapılanın yapısal dönüşüm olduğunu ifade etti.

Dubaili Deyaar ile yola devam

Dubaili Deyaar ile Dubai’de Midtown Selenium by Deyaar projesini geliştiren Aşçıoğlu, projenin yüzde 30’unu sattı. 2019 Eylül ayında teslim edilmesi planlanan proje dışında ortakları ile yeni projeler için de görüştüklerini belirten Yaşar Aşçıoğlu, “Dubai Islamic Bank’ın da ortaklarının arasında bulunduğu halka açık bir firma olan Deyaar Grubu finans yapısı çok güçlü bir firma. Bölgedeki gelişmeleri, sorunları çok iyi biliyor. Bizimle gerek burada, gerek Avrupa’da proje geliştirmek istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 projeye 2 milyar TL yatırım

Aşçıoğlu, 2018’de yeni projeler için de harekete geçti. Geçen yılı yüzde 7 büyüme ve 228 milyon lira ciro ile kapatan Aşçıoğlu, bu yıl yüzde 9 büyüme hedefliyor. Önümüzdeki 2 yılda 2 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyleyen Yaşar Aşçıoğlu, projelerin Beykoz, Sarıyer ve Merter’de yer alacağını belirtti. Aşçıoğlu, şu bilgileri paylaştı: “İlk projemiz Merter’de Tamek arazisinde 570 milyon lira yatırımla yapılacak. Proje için hastane, üniversite, ofis var. Kendi arazimiz olan Sarıyer’de butik bir proje yapacağız. Beykoz, 575 dönüm arazide villa projesi olacak.”