Gazete Vatan Logo

Çin’de ‘Türk malı’ minibüs üretecek!

Karsan, Türk mühendislerinin geliştirdiği J10 modelini Çin’de üretecek. Karsan ve Çinli ortağı Wuhan Zhong ilk minibüsü 2016’da bantlardan indirecek. Yılda 20 bin J10 üretimi yapılacak

Karsan, 22 milyon adetlik araç satışıyla dünyanın en büyük pazarı olan Çin’de Türk mühendislerinin geliştirdiği minibüsü üretmeye hazırlanıyor. Karsan ile Wuhan Zhong Yuan Bang Tai Investment Holding (ZYBT) arasında 15 Mayıs’ta imzalanan J10 markalı minibüs üretimine ilişkin anlaşma sonrası ek protokol imzalandı. Protokole göre, J10 ve diğer Karsan ürünlerinin Çin’de üretilmesi amacıyla yeni bir şirket kurulacak.

Bursalı otomotiv üreticisi Karsan,

62 milyon euro sermayeli şirketin yüzde 35’ine sahip olacak. Ek protokolde varılan anlaşmaya göre, 15 Ekim tarihine kadar ortaklık anlaşmasının imzalanması, deneme üretimine 1 Ocak 2016’da başlanması ve 1 Mart 2016’da da seri üretime geçilmesi hedefleniyor. İlk yıl yaklaşık 10 bin adet J10 araç üretilmesi planlanırken bu üretimin kısa vadede 20 bin adedin üzerine çıkması öngörülüyor.

Hakları ve teknolojisi Karsan’ın

İmza töreninde konuşan Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, “Bu ek protokolün önemi, Türk otomotiv sanayinin kendine ait bir ürününün fikri mülkiyet haklarının ve teknolojisinin transferi ile dünyanın en büyük pazarı ve üretim merkezi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde üretilmesi konusunda öncülük yapmasıdır” dedi. İmzalanan ek protokole Xianning Hükümet Parti Üyesi ve Ekonomik Kalkınma Bölge Komite Başkanı Wang Fanfei tanık sıfatıyla imza attı. İmza törenine şahitlik etmek üzere Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Çin Komünist Partisi Hubei Eyalet Komitesi Parti Sekreteri Li Hongzhong hazır bulundu.

Haberin Devamı

Hyundai’nin ticari aracı Bursa’dan

Karsan yeni ürün hamlesine Hyundai’yle start verecek. Güney Koreli Hyundai Motor, Avrupa ticari araç pazarına Türkiye’de Karsan ile üreteceği ve 2015 yılında piyasaya sunacağı bir model ile giriş yapacak. Ticari araç Eylül ayındaki Hanover Ticari Araç Fuarı’nda tanıtılacak. Karsan ve Hyundai, Bursa fabrikasına 260 milyon dolar yatırım yaparak, hafif ticari araç ve hafif kamyon üretmek için anlaşmıştı. Bursalı üretici Hyundai için 7 yılda 200 bin araç üretecek. İlk araçlar banttan 2014 yılı sonunda inecek. Üretilecek araçların yüzde 85’i ihraç edilecek ve yılda

Haberin Devamı

1 milyar dolar gelir elde edilecek.