Gazete Vatan Logo

Çiller’in oğulları çatıdaki güneşe talip

Eski Başbakan Tansu Çiller’in oğulları, kurdukları güneş paneli fabrikasıyla gözlerini çatılara konulacak güneş santrali sistemlerine çevirdi. Çiller kardeşler, 10 yılda 400 milyon dolar yatırım yapacak

Çiller’in oğulları çatıdaki güneşe talip

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller, yüzünü güneş enerjisine çevirdi. Ağabeyi Mert Uçuran Çiller ile 2017’de kurdukları Suoz Enerji Grup şirketi ile güneş enerjisi yatırımlarına yönelen Çiller, yenilenebilir enerji yatırımları ile sektörün farklı alanlarında büyümeyi planlıyor.

Yılda 1 milyon panel

Yenilenebilir enerjinin cari açığı kapatmada büyük rol oynadığını dile getiren Suoz Enerji CEO’su Berk Uçaran Çiller, sektörde en önemli alanlardan biri olan çatı pazarının geliştirilmesini ticari boyutun ötesinde ‘milli bir görev’ olarak gördüklerini söyledi. Kurulu kapasitenin çok düşük seviyede olduğunu ifade eden Çiller, “Türkiye’nin güneşteki kurulu gücü 3 bin 200 megavat. Sadece yüzde 4.7’si çatılarda kurulu ve bu da 150 megavata tekabül ediyor. Türkiye’de 20 milyon hane çatı güneş santrali kurulumununa uygun. Yılda 204 megavatla 138 bin konuta çatı güneş santrali sistemi kurulumu gerçekleştirerek bu pazarın yüzde 30’una hakim olmayı hedefliyoruz” dedi. Yıllık 1 milyon adet güneş paneli ürettiklerini belirten Çiller, şunları kaydetti: “Kocaeli fabrikamızın kapasitesi 320 megavat. Yurt dışındaki iştiraklerimizle birlikte önümüzdeki 10 yılda 400 milyon dolarlık yatırım ve güneş paneli üretiminde yıllık 800-1.000 megavat üretim kapasitesine ulaşmayı ayrıca 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi için 250 megavatlık ihracat hedefi koyduk” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan Kocaeli’ye taşınıyor

Suoz Enerji 8 yıl önce Yunanistan’da satın aldıkları güneş paneli fabrikasının bir bölümünü Kocaeli’ye taşıyor. Şirket böylece Güneş paneli ve hicre üretim hattını Türkiye’ye taşıyarak bu alandaki ilk fabrika kurulumu gerçekleştirmiş olacak.