Gazete Vatan Logo

Boş eve vergi mi ödenecek? Boş ev vergisi nedir? Nasıl uygulanıyor, hangi ülkelerde boş ev vergisi var?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'da 750.000 boş ev bulunduğunu belirterek evini boş tutanlardan daha fazla vergi alınması gerektiğini belirtti. Söz konusu açıklamanın ardından boş ev vergisi hakkında yapılan aramalar arttı. Peki, boş ev vergisi nedir, nasıl uygulanır, hangi ülkelerde var?

Boş eve vergi mi ödenecek? Boş ev vergisi nedir? Nasıl uygulanıyor, hangi ülkelerde boş ev vergisi var?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı bir TV programında artan kira fiyatlarıyla mücadele için boş ev vergisi önerisinde bulundu. İBB Başkanı İmamoğlu "Adresinde konut olan, boş olan konut sayısı 750 bin. Evi var, boş tutuyor. Ondan daha fazla vergi almak zorundayız. Dünyada bu uygulamalar var. O vergiyi biz konut fonuna aktaracağız, konut üreteceğiz" açıklamasında bulundu. Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasının ardından boş ev vergisi konusu vatandaşlar tarafından sorgulanamaya başlandı. Peki, Boş ev vergisi nedir, nasıl uygulanır, hangi ülkelerde boş ev vergisi var?

Boş ev vergisi nedir, nasıl uygulanır?

Ev sahiplerini evlerini kiraya vermeye teşvik etmeyi amaçlayan boş ev vergisiyle ev fiyatlarının piyasa arz talep dengesiyle inmesi amaçlanıyor.

Yurtdışında boş ev vergisi az kullanılan veya sahibinin ana konutu olarak kullanılmayan tüm mesken evlerine uygulanır.

Ev fiyatlarının artmamasını ve artan kira artışları yaşamamasını sağlamak için hükümetler yüzde 1 boş konut vergisi alıyor. Ödenecek vergi tutarı, evin veya mülkün boş olduğu süre boyunca mülkün mevcut değer değerlendirmesinin %1'i üzerinden hesaplanır. Kanada’da ev 6 aydan fazla boş kalmışsa, yalnızca %1 vergi oranını ödemekle yükümlü oluyor.

Haberin Devamı

Ödemeler genellikle beyandan sonra resmi bir devlet portalı veya web sitesi aracılığıyla, herhangi bir banka veya finans kurumu aracılığıyla doğrudan mevduat yoluyla, posta yoluyla veya belirli devlet dairelerinde yapılabilir.

Boş ev vergisi hangi ülkelerde uygulanıyor?

Kanada'nın British Columbia eyaletinde uygulanıyor. İrlanda'da da hükümet gelecek yıldan itibaren boş ev vergisini uygulamaya alacağını duyurdu.