Gazete Vatan Logo

Bir balon yarattık!

Marc Faber'den ilginç açıklamalar...

Dr. Kıyamet lakaplı yatırımcı Marc Faber, ABD Merkez Bankası Fed’in parasal genişleme stratejisiyle varlık balonu yarattığını belirterek, “ABD olarak çok büyük bir balonumuz var” dedi.

Doktor Kıyamet lakaplı yatırım gurusu Marc Faber, ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alımı stratejisine oldukça farklı bir yorum getirdi. Ünlü yatırımcı Faber, Fed’in parasal genişleme stratejisiyle varlık balonu yarattığını belirterek, “ABD olarak biz bir balon yaratıyoruz. Kaldıraç ya da borç olarak çok büyük bir balonumuz var” dedi.

Faber, Nisan 2012’de dünyada insanların büyük bir varlık kaybı sürecine gireceğini ve zengin kesimlerin mal varlıklarının yarısından fazlasını kaybedeceğini söylemişti. Doktor Kıyamet, bu konudaki görüşlerini yineledi ve Fed’in yarattığı varlık balonundan dolayı insanların mal varlıklarını kaybetme riskinin devam ettiğini vurguladı.

Çöküş yaşanacak

Faber, er ya da geç deflasyonist bir çöküşün yaşanacağını belirtti. Ünlü yatırımcı, Fed’in azaltması beklenen varlık satın alımlarının daimi olacağını söyledi.

Faber, şu anda sorulması gereken sorunun Fed’in ne zaman varlık azaltacağı değil, varlık alımlarını ne zaman artıracağı olması gerektiğini kaydetti. Faber, “Asıl soru, Fed ne zaman varlık alımlarını aylık 150 milyar dolar, 200 milyar dolar ya da 1 trilyon dolara çıkaracak?” dedi.

Avrupa’nın korkusu da konut balonu

Londra’daki konut satıcılarının Ekim ayının ilk haftalarında fiyatları yüzde 10 artırması, ‘yeni bir konut balonunun oluşuyor’ endişelerini artırdı. Londra valisi Boris Johnson Daily Telegraph’ta yayınlanan bir yazısında, “Fiyat artışları, anne-babalarının büyüdüğü yerlerde yaşamaya maddi gücü yetmeyen ve kendi çocuklarının Londra’da yaşayıp yaşayamayacağını öngöremeyen profesyonel insanların kızgınlığını artırıyor” dedi. Ancak Johnson, fiyatı belli bir değerin üstünde olan konutlar için ek bir vergi getirilmesi fikrini reddetti. Wall Street Journal’in haberine göre Londra’daki ortalama bir evin fiyatı Ekim ayında 50,484 sterlin artarak 544,232 sterlin ile rekor yüksek seviyeye tırmandı. Öte yandan İngiltere ve Galler Bölgesi’nin genelinde ise konut fiyatları yüzde 1-4 arasında yükseldi. Salı günü yayınlanan bir ankete göre İngiltere’de yeni konut inşaatları nihayet yükselmeye başlasa da yine de artan nüfusun talebini karşılayabilecek düzeyde değil.

Haberin Devamı