Gazete Vatan Logo

Ayçiçek yağı fiyatlarına ‘fırsatçı’ zammı! 190 lira...

Ayçiçek yağını fahiş fiyatlar ile satanlar ve ayçiçek yağı stokçuları ile mücadele devam ediyor. Sosyal medyada 'ayçiçek yağı bitiyor' iddiasının atılmasının ardından birkaç gün içerisinde yaklaşık bir ayda satılacak ayçiçek yağı stoku iki gün içerisinde eritilirken, fiyatlar katlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ihbar edin’ talimatının ardından denetimler sıklaştırıldı. Ticaret Bakanlığı fiyatları, Maliye Bakanlığı ise zabıtalarla birlikte stokları denetlemeye başladı.

Ayçiçek yağı fiyatlarına ‘fırsatçı’ zammı! 190 lira...

Tarım Bakanlığı Türkiye’de yeterli miktarda ayçiçek yağının olduğunu söylemişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bilinçsiz tüketiciler yağdan fazla aldılar. Fırsatçılar da boş durmadı. Raftaki malları depoya çektiler. Malları kısıtlı olarak verdiler ve fiyatlar bir anda yükseldi" dedi.

'AYÇİÇEK YAĞI BİTTİ' DİYE ALGI YARATILIYOR!

Ağaoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlar '130 lira olan ürünü 190 liraya nasıl bana satarsınız' diye feryat ediyor. Bazı satış noktalarında şunu yaptılar. Etiket değişmeye fırsat bulamadan yazılımla oynadılar. Merkezde fiyatlar birden yükseltildi.

Ticaret Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, zabıtalarımız bunları tespit edip tespitler yapacaklardır. Bunun Türk Ceza Yasası'nda karşılığı vardır. TCK’da suçun karşılığı 6 aydan 2 yıla kadardır. Bu 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.

'1 HAFTA KAPATILSIN ÖNERİSİ'

Para cezası 100 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldı. Stokçuluk yapan mağazalar tespit edilsin ve 1 hafta kapatılsın. Bu durum firmanın camına da asılsın.

Haberin Devamı

Arzla ilgili sorun yok depolar dolu. Ticaret Bakanlığı’nın ciddi cezalar uygulama imkanı var. Hazine ve Maliye Bakanlığı devreye giriyor. Belediye zabıtaları yerinde tespit yaparak tutanak tutuyorlar. 3 koldan denetimler sürüyor."

AYÇİÇEK YAĞI BASKINI!

Öte yandan Ağrı’da işletmelere yönelik fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri aralıksız sürüyor. Ağrı Valiliği ve Ağrı Belediyesi bünyesinde çalışan personelden oluşturulan denetim ekiplerince, zincir ve yerel marketlere yönelik ayçiçek yağı başta olmak üzere temel gıda ürünlerinin stok durumu ve fiyatları denetlenmeye devam ediyor.

Denetimlerini aralıksız sürdüren ekiplerce şüpheli bulunan faturalar ve stok ekstreleri kontrol edilirken ürünlerin fabrika çıkış fiyatı ile depo satış fiyatları karşılaştırıldı. Fahiş fiyat denetimlerini geniş kapsamlı olarak yürüten ekipler, elektronik faturaları tek tek kontrol ederken, esnafa stokçuluk yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

ZABITADAN SIVI YAĞ DENETİMİ

Haberin Devamı

Bursa’da da Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Gemliklilerin hakkını korumak, stokçuluk ve fahiş fiyatlandırmanın önüne geçmek için ilçedeki süpermarketlerde denetim gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz hafta sonu sosyal medyada yayılan haberlerde, Türkiye’de birkaç haftalık sıvı yağ stoku kaldığı, mevcut sıvıyağların ise fiyatlarının birkaç kat yükseleceği söylentisi ile vatandaşlar marketlere akın etmişti. Ülkenin her yanında sıvı yağ satın almak için sıraya giren vatandaşlar, kısa sürede market stoklarının bitmesine neden olmuşlardı.

Gemlik’te de hafta sonu marketlerde sıvı yağ satışlarının arttığı görüldü. Gemlik Belediyesi çağrı merkezine gelen ihbarlarda kimi noktalarda stokçuluk yapıldığı kimi noktalarda ise fiyatların etiket ve kasada farklı olduğu ihbarlarını değerlendiren zabıta ekipleri harekete geçti. Gemlik Belediyesi Zabıta ekipleri, ilçedeki özellikle süpermarketlerde denetime başladı. Yüksek fiyatlandırmanın önüne geçmeyi amaçlayan ekipler yağ stok durumları ve satış miktarları hakkında bilgi alıp etiket ve kasa fiyatlarını kontrol ediyor. Denetimler önümüzdeki günlerde devam edecek. 

Haberin Devamı