Gazete Vatan Logo

Avrupa’da 12 yıl sonra aklandı!

İhracatçılar Avrupa’yı ‘süt yolu’na çevirecek

Avrupa Komisyonu, Türkiye’den 6 süt işletmesinin Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesine onay verdi. AB, 2001 yılından itibaren şartlara uymadığı için Türkiye’den süt ve süt ürünü alımını durdurmuştu.

Avrupa Komisyonu, Türkiye’den 6 süt işletmesinin AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesini onayladı. Avrupa Komisyonu kararıyla Natura Gıda (Ülker Golf), Tat Konserve (SEK Süt), Aynes Gıda, Pınar Süt, Ak Gıda (Ülker İçim) ve Unilever Türkiye’nin (Algida), 3 Nisan 2013 tarihinden itibaren AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği’nin (AB) tüketici sağlığı ile ilgili genel müdürlüğünün Türkiye firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satabilecek standartta olduğunu kabul ettiğini belirterek, “3 Nisan 2013 itibarıyla ilgili mevzuat resmen yürürlüğe girecek” dedi.

Daralmayı önleyecek

“Bu karar sadece AB’ye değil, AB kriterlerini dikkate alan ülkelere de ihracat yapabilmemizin de önünü açıyor” diyen Eker, süt ve süt ürünleri ihracatının, iç piyasada zaman zaman özellikle mevsimsel olarak karşı karşıya kalınan daralmanın önünü açmada da avantaj sağlayacağını vurguladı.

Düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Eker, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği (ASÜD) ile yürütülen projeyle Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğü Gıda ve Veterinerlik Ofisi (FVO) raporlarında belirtilen çiftlik ve laboratuvar bazındaki eksikliklerin giderildiğini vurguladı. Eker, 2000 yılında Türkiye’nin AB ülkelerine standartları yeterli görülmediği için süt ve süt ürünleri ihraç edemediğine dikkat çekerek, AB standartlarını ithalatında benimseyen ülkelerin de bunu gerekçe göstererek Türkiye’den ithalatı kestiğini hatırlattı.

Kararla ne değişecek?

Bakan Mehdi Eker, AB’ye ihracatın açılmasının avantajlarını şöyle sıraladı:

“Ülkemizin hayvan sağlığı ve hayvansal ürün kalitesinin AB standardına ulaştığının göstergesi. AB’ye ihracatımızın başlamasıyla; AB kriterlerini baz alan ülkelere hayvansal ürün ihracatımızın önü açılmış olacak. Süt sektörümüzün kendisine güveni artacak, ihracat yapmayan diğer firmalarımız için de teşvik edici olacaktır. Süt tedarik eden modern hayvancılık işletmelerinin sayısının artmasında ve gelişmesinde de etkili olacaktır.”

‘Yağa göre fiyat’ yüzde 10 zam getirecek

Şimdiye kadar hükümetin 6 ayda bir belirlediği süt fiyatları yeni düzenlemeyle yağ oranına göre değişecek. Bu ayın ortasında çıkması beklenen değişiklikle sütün litre fiyatında yüzde 10’a yakın fark olacak. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Yasun, “6 ay önce belirlenen 90 kuruşluk süt fiyatının 1 Nisan itibarıyla yenilenmesi gerekiyordu. Ancak düzenleme olacağı için fiyat değişmedi. Şu an kodekste yağ oranı yüzde 3.5. Bu oran düşünce sütü ucuza, artınca daha pahalıya satacağız. Zaten maliyetinin altında sattığımız için süte yüzde 10’a yakın zam gelebilir” dedi.

Ülker: İnancın ve kararlığın zaferi

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Kurucu Başkanı Ali Ülker, kararı şöyle değerlendirdi: “ASÜD’ü kurduğumuz daha ilk günden itibaren en büyük hedeflerimizden birisi, Türkiye’de ürettiğimiz süt ve süt ürünlerinin AB’ye ihracatının yeniden başlaması idi. Bu amaçla 2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önderliğinde başlattığımız projede ortaya çıkan bu sonuç, inancın ve kararlılığın zaferidir. İkinci aşamada hedefimiz; daha çok işletmemizin AB’ye ihracat yapabilmesidir.”

Algida dondurma ihraç edecek

Unilever Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, düzenlemeyi heyacanla beklediklerini belirterek, kararı şöyle değerlendirdi: “Çorlu fabrikamız, mevcut kalite, verimlilik seviyesi ve kritik lokasyonundan dolayı Avrupa dondurma pazarına çok önemli bir tedarik üssü olma potansiyeli taşıyor. Bu iznin, 100 milyon dolarlık yatırımla Konya’da inşa ettiğimiz fabrikamızın üretime başlamasıyla aynı döneme denk gelmesi iki büyük sevinci yaşamamızı sağladı. Yeni fabrikanın kapasitesini daha kısa süre içinde kullanabileceğiz.”

Pınar: Sektörün önü açılacak

Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, kararın Türkiye set sektörünü büyüteceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu gelişme Türkiye süt sektörü için çok önemli bir adım. AB ülkelerine ihracat izni alabilmek için uzun süredir çalışıyoruz. Pınar Süt olarak AB’ye ihracat için önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 30 yıldır 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 1998 yılından bu yana Avrupa pazarında varız. İhracat planlarımızı bu yeni duruma göre revize edeceğiz.”

Haberin Devamı