Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması nedir, ne kadar? Askerlik borçlanması hesaplama… 18 ay (550 gün) ve 12 ay askerlik borçlanması kaç TL, askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır, şartları neler?

EYT askerlik borçlanması hesaplama araştırmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlarda yaş şartının kaldırıldığını açıklamasının ardından arttı. Prim gün sayısı eksik olanlar, askerlik borçlanmasıyla EYT’li olup olmadığını sorguluyor. Peki, Askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır, EYT 550 askerlik borçlanması ne kadar, 12 ay askerlik borçlanması hesabı nasıl yapılır?

Askerlik borçlanması nedir, ne kadar? Askerlik borçlanması hesaplama… 18 ay (550 gün) ve 12 ay askerlik borçlanması kaç TL, askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır, şartları neler?

EYT askerlik borçlanması EYT ile emekli olmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. ETR yasasından yararlanmak isteyenler prim sayısını doldurmak için borçlanma için araştırma yapıyor. Peki, askerlik borçlanmasıyla EYT’li olunur mu, askerlik borçlanması şartları nelerdir? 18 ay askerlik borçlanması ne kadar, 12 ay askerlik borçlanması kaç TL? İşte Askerlik borçlanması hesaplama…

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA EYT'Lİ OLUNUR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in borçlanma konusunda yaptığı açıklamada borçlanma meselesinin 5510 sayılı yasanın 41. Maddesine göre düzenlendiğini belirterek “Bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür..." ifadelerini kullandı.

Sigortadan önce yapılan askerlik süreleri borçlanıldığında bu maddenin hükmü gereği işe başlangıç tarihi geriye doğru gider, buna göre de gideceği gün sayısı borçlanılan gün kadar olur.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Askerlik borçlanma sürelerine ait prim tutarı başvuru yapılan tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katı arasında olmak üzere kişilerin kendilerince belirlenen günlük kazancın % 32'si oranında hesaplanacaktır. 

Askerlik borçlanma başvurusu, e devletten veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için yaş sınırı olmaksızın uygulanacak.

SSK (4A) için;

5.000 gün primi tamamlamak,

Erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için;

Erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi

Kadınlarda 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartlarını sağlayan vatandaşlar emeklilik başvurularını yapacak.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

EYT için geri sayım sürerken eksik primlerini tamamlamak isteyenlerin daha ucuz borçlanma yapabilmesi için vakit de daralıyor. Yeni asgari ücretin açıklanmasıyla beraber 2023 yılında yapılacak borçlanmalar 1 Ocak 2023 itibarıyla yüzde 54,6 artacak.

Haberin Devamı