Gazete Vatan Logo

Asgari ücrette en düşük ve en yüksek zam oranı ortaya çıktı! 12 bin 334 lira...

Asgari ücret zammı ile ilgili flaş açıklama geldi. Mayıs ayı enflasyon oranının ortaya çıkmasıyla birlikte asgari ücrete gelebilecek zam oranları netleşme başladı. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, asgari ücrete gelebilecek taban ve tavan zam oranlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte asgari ücret ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Asgari ücrette en düşük ve en yüksek zam oranı ortaya çıktı! 12 bin 334 lira...

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Mayıs ayına ait aylık ve yıllık enflasyon oranı açıklandı. Aylık enflasyon 0,04 olarak açıklanırken yıllık enflasyon 39,59 oldu. Açıklanan veriler sonrası asgari ücrete gelebilecek olan tavan ve taban zam oranları açıklandı. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak asgari ücret zammı ile ilgili bilinmeyenler anlattı.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANACAK

Asgari ücret zammı belirlemek için önümüzdeki günlerde toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu ile ilgili bilgi veren Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, yönetmelik ile dikkat çeken ayrıntılar aktardı. Yılmaz, "Asgari ücret ile ilgili bizim yönetmeliğimiz var. Bu yönetmeliğin ilgili maddesine göre; asgari ücret günlük olarak belirleniyor. Bunun yanın Asgari Ücret Komisyonu, Çalışma Bakanlığı rakamı belirledikten sonra iki yıllığına geçerli olmak üzere değerlendiriyor asgari ücreti. Fakat ülkenin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla iki yılın öncesinde de toplantı olabiliyor. Asgari ücretin geçmiş dönem toplantı tarihlerine baktığımız zaman 1998 ve 1999 senesinde Asgari Ücret Komisyonu'nun yılda 3 defa toplandığını görüyoruz. 2016 senesine kadar yılda 2 kez toplanmış, 2016 ve 2022 seneleri arasında Asgari Ücret Komisyonu'nun bir defa toplanmış olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla Asgari Ücret Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı vasıtasıyla toplantıya çağrılacağını söylemişti Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ülkenin içinde bulunduğu durum ile ilgili çalışma hayatında bulunan personellerin enflasyona ezdirilmeyip bununla ilgili gerekli olan ihtiyaçları karşılamak amaçlı toplantıya çağırılacağının sinyalleri biz aktarılmıştı." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ENFLASYON ORANI ASGARİ ÜCRET ZAMMINI BELİRLEYECEK 

Emin Yılmaz, asgari ücret zammında belirleyici olarak enflasyon oranlarının öne çıktığına vurgu yaparak, "Asgari ücret ile alakalı en önemli belirleyici unsur enflasyon olarak öne çıkıyor. Burada asgari ücret ile işçiler gıda, konut, sağlık, ulaşım, tıbbi gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşıladıkları için enflasyon artışına paralel olarak zam yapılması yoluna gidiliyor. Enflasyon verisi burada çok önemli bir unsur. Enflasyon verisi ilk 6 aylık TÜİK üzerinden değerlendiriliyor. Mayıs ayı enflasyon oranı açıklandı. Ama ocaktan hazirana kadar değerlendirdiğimiz zaman ocak ayı 6.65, şubat ayı 3.15, mart ayı 2.29, nisan 2.39, mayıs ayı 0,04 olarak açıklandı. Haziran ayı ise daha açıklanmadı o ise ilk haftasına kadar değerlendiriliyor." dedi.

Haberin Devamı

OLASI HAZİRAN AYI ENFLASYON ORANINI AÇIKLADI

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Beklenti Anketine göre haziran ayındaki olası enflasyon oranı hakkında bilgi veren Yılmaz, "Merkez Bankası piyasa katılımcıları anket tahminine göre; haziran ayındaki enflasyon oranının 2.49 olacağı ifade ediliyor. 5 aylık enflasyon verileri yüzde 15.26 olacağı açıklandı. Haziran ayında buna tahmin üzerinden 2.49'u eklediğimiz zaman yüzde 18.12 olacağını tahmin ediyoruz. Yıllık bazda da Mayıs ayı itibarıyla yüzde 39.59'a enflasyon verisi düştü. Bununla ilgili hükümetin izlediği verilere göre yılsonu hedefi yüzde 20'lere gelmekti. Bunun kendi içerisinde bir hesaplama yöntemi var. Bu hesaplamaya göre enflasyon verisi hesaplanıyor. TÜİK'te bir enflasyon sepeti üzerinden değerlendiriyor. Bu sepetin içerisinde 400 kalemlik bir ihtiyaç listesi yer alıyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETTE TABAN SEVİYE 10 BİN 633 LİRA 50 KURUŞ

Asgari ücrette en düşük zam beklentisinin ne kadar olacağıyla ilgili dikkat açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Rakamsal boyutta asgari ücret ne olacak konusuna gelirsek. Ben Türk-İş'in mayıs ayı açlık sınırına baktım. Çünkü sayın Atalay bu konuyla ilgili hep buradan başlanması gerektiğine vurgu yapıyor. Mayıs ayı açlık sınırı Türk-İş verilerine göre; 10 bin 360 lira olarak ortaya çıktı. Bunu şu anki asgari ücrete oranlarsak, şuan ki asgari ücretimiz 8 bin 506 lira 80 kuruş üzerinden oranlarsak yüzde 21 zam oranına tekabül ediyor. keza eski çalışma bakanımız Vedat Bilgin bu konuyla ilgili 500 dolara atıfta bulunmuştu. 500 dolar ise Avrupa standartları üzerinden buradaki vatandaşlarımızın minimum rakamının bu şekilde olması gerektiğiyle ilgili demeçlerde bulundu. Bu rakamında dolar kuru üzerinden hesaplayacak olursak 10 bin 610 lira rakamı ortaya çıkıyor. Bu demek oluyor ki asgari ücret minimum zam oranı yüzde 25 şekilde ortaya çıkıyor. Yani 8 bin 506 lira 80 kuruş üzerinden baktığımız zaman yüzde 25 oranında yapılması halinde 10 bin 633 lira 50 kuruş olarak taban asgari ücret zammı rakamı ortaya çıkıyor." dedi.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETTE REKOR ZAM ORANINI VERDİ

Asgari ücrette tavan zam oranıyla ilgili de rakam veren Sosyal Güvenlik Müşaviri Yılmaz, "Öte yandan geçtiğimiz dönemde kamu işlerine yüzde 45 oranında bir zam gerçekleştirildi. Bu zam brüt rakam üzerinden değerlendirildi. Hatta memur ve memur emeklilerine de 22 bin lira net maaş ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları oldu. Dolayısıyla asgari ücrette taban zam oranını yüzde 25, tavan zam oranını da yüzde 45 üzerinden değerlendirebiliriz. Fakat burada sadece hükümet tarafıyla süreç ilerlemiyor. İşveren sendikasının da bu rakamlar üzerinde talepleri oluyor. Dolayısıyla onların kararları da önemli. Benim kendi öngörüm yüzde 25 ile yüzde 40 oranın da asgari ücrete bir zam geleceği oluşudur. Şu anki asgari ücret üzerinden hesapladığımız zaman yüzde 40 zam oranıyla hesapladığımız zaman 11 bin 909 lira seviyesinin görülebileceğini söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.