Gazete Vatan Logo

Asgari ücrete rekor zam yolda! CNN TÜRK'te 'bayram' detayı açıklandı

Asgari ücret zammında flaş gelişme. Gözler asgari ücrete Temmuz ayında yapılacak ara zamma çevrildi. Gazeteciler, CNN TÜRK ekranlarında Hande Fırat ile Gece Görüşü programında konuyu değerlendirdi.

Asgari ücrete rekor zam yolda! CNN TÜRK'te 'bayram' detayı açıklandı

CNN TÜRK'te Hande Fırat ile Gece Görüşü programında asgari ücrete ara zam ne kadar olacak sorusunu değerlendiren Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin şöyle konuştu:

Yarın bakanlar kurulu toplanıyor. Rakamlar oraya iletilecek. Bayramdan önce yeni asgari ücret ilan edilecek. Bu aslında bir ara zam. Yüzde 30 olmuştu geçtiğimiz sene. Bu yıl da o makası şöyle tarif ediyorlar. Alt sınır yüzde 20 üst sınır yüzde 30 olur gibi düşünülüyor. Eğer yüzde 20 olursa 10.208 lira oluyor. Ara zam yüzde 25 olursa 10.633 lira oluyor. Geçen seneki gibi yüzde 30 bir artış olursa rakam 11.058 lira oluyor. Aslında bu rakam şu demek. Sen bunun altında işçiye bu paranın altında para veremezsin demek, üstünde verebilirsin. Asgari ücret belli olmadan artışa gidenler de oluyor. Minimum yüzde 20, maksimum yüzde 30'luk bir oran. Ama yine altını çizeyim bu bir ara zam. Önümüzdeki hafta başına bu rakamın belli olacağını düşünüyorum.

MEMUR MAAŞLARI

Kamuda çalışan memurun ücreti her zaman asgari ücretten fazladır. Memurların alacağı zam belli bu önceden zaten ilan edildi. En düşük memur maaşı 22 bin liraya getirilecek şeklinde seçim öncesinde açıklandı. Temmuz ayında bu maaşlara yansıyacaktır.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI'NDAN PAYLAŞIM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Tebrik ziyaretinde bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Sayın Ergün Atalay'ı bakanlığımızda ağırladık. Devam eden asgari ücret görüşmelerimize dair istişarelerde bulunduk. Ziyaretleri için teşekkür ediyor, Türkiye Yüzyılı’nda emekçilerimiz için birlikte güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM PAZARLIĞI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Toplantıya bakanlığı temsilen Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl, işçi tarafını temsilen Türk-İş heyeti temsilcisi Türkiye Haber-İş Sendikası Başkanı Veli Solak, işveren tarafını temsilen ise Türkiye İşveren Sendikası Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. Toplantı, yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

TOPLANTI SONRASI İŞÇİ KESİMİNDEN İLK AÇIKLAMA

Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş heyeti temsilcisi Veli Solak, asgari ücret toplantılarının bayramdan önce bitmesini istediklerini belirterek, "Bizim talebimiz ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışır şekilde bitmesi. Asgari ücretle çalışan kardeşlerimizin maaşlarının günün şartlarına göre, yaşanan ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, hayat pahalılığına göre güncellenmesini istiyoruz" dedi.

Solak, toplantıda rakam konuşulup konuşulmadığı yönündeki soruya, "Resmi belgeler istendi. Önümüzdeki günlerde, ilerleyen saatlerde açıklama yapacağız" cevabını verdi.

ZAM BEKLENTİLERİ NELER?

Peki asgari ücrette ara zam ne kadar olacak, beklentiler neler? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk’te açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Vedat Bilgin 500 dolar olacak açıklamasını yapmıştı. Asgari ücret parametresi sadece dolar değil bununla alakalı bir sürü parametre var. Kamu işçilerine verilen yüzde 45 zam var. Bu pencereden bakacak olursak 11 bin 500 ile 12 bin 300’ler seviyesinde asgari ücretin şekilleneceğini öngörüyoruz. Yüzde 40 artış olursa 11 bin 910, yüzde 45 olursa 12 bin 345 olur.

Haberin Devamı

Kritik görüşme öncesinde geçtiğimiz gün TİSK ve hükümet cephesinden peş peşe asgari ücret açıklaması gelmişti. TİSK Başkanı Burak Akkol ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret görüşmeleri ile ilgili önemli bilgiler vermişti."

İŞVERENLERİN BEKLENTİSİ NE?

Kritik toplantı öncesinde TİSK Başkanı Akkol, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la bir araya geldi. Akkol, asgari ücretin güncellenme sürecinde sosyal diyaloğa önem verdiklerini, Türk-İş’le istişare halinde olduklarını kaydetti. Asgari ücrette ortak mutabakatı temenni ettiklerini ifade eden Akkol, “Bayrama girmeden bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Akkol, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in gündeme getirdiği, asgari ücretin 500 dolar seviyesine yükseltilmesi için de “Türkiye Cumhuriyeti devletindeyiz. Başka para birimi ile asgari ücret veya başka ücretler belirlenmiyor. Komisyon kurları, enflasyonu, alım gücünü, istihdamı, işverenler üzerindeki yükü, ihracat üzerindeki baskıyı da dikkate alıyor. Yüzden fazla parametre değerlendirilecek. Enflasyon düşüş trendinde. Buna rağmen Türk işverenleri olarak ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. ‘Ara dönem olmasın, yıl sonu beklenilsin’ gibi bir görüşümüz yok. İstihdamı aksatmayacak, sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

'ÇALIŞANIN YANINDA YER ALAN YAKLAŞIM’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, İstanbul’da AK Parti İl Başkanlığını ziyaretinde, yeni dönemde ekonomi politikalarına ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “Özellikle enflasyon konusunun çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken diğer yandan enflasyonun etkilerini, geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz” dedi. Yılmaz asgari ücretle ilgili toplantıların bugün yapılmaya başlanacağını hatırlattı.

REFAH PAYI

Daha önce Türk-İş’in “kırmızı çizgi” olarak dile getirdiği 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 TL’ye ulaşırken, bir başka kriter sayılan bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13 bin 440 TL olarak açıklandı. Türk-İş heyetinin, yüzde 25’in üzerinde zammı zorlaması bekleniyor. Hükümetin asgari ücreti teklifi ise henüz netleşmedi. Olası senaryolar, farklı asgari ücret rakamlarını ortaya çıkaracak. Asgari ücrete yüzde 20 zam, 10 bin 208 TL, yüzde 25 zam 10 bin 634 TL, yüzde 30 zam 11 bin 58 TL, yüzde 40 zam 11 bin 910 TL’lik bir asgari ücret ortaya çıkaracak. Asgari ücrette “500 dolar” hedefinin tutturulması için yüzde 37’lik bir zamma ihtiyaç var. Daha olası görülen yüzde 30-35 aralığında bir zamla da net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret belirlenmiş olacak.

2 HAFTA İÇİNDE

Asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor. Halihazırda asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Asgari ücrette ara zammın, 2 haftalık bir süreç içinde belirlenmesi bekleniyor.