Gazete Vatan Logo

Asgari ücret tutarında burs ve iş garantisi! Firmalar sıraya girdi, şartlar belli oldu

YSK sınavı açıklandı, milyonlarca üniversiteli adayını tercih heyecanı sardı! İş olanağı fazla meslekler araştırılırken, sektörden son dakika çağrısı geldi. Bu bölümü seçene burs garantisi ve iş garantisi veriliyor. Yeni yatırımlarla büyüyerek her yıl ihracat hacmini arttıran tekstil sektöründe tekstil mühendisi yetişmiyor. Büyük holding ve şirketlerden kendilerine tekstil mühendisi talebi yağdığını söyleyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, “Firmalar tekstil mühendisliğinden mezun olan öğrencileri işe almak için rekabet ediyor” dedi. Üniversitelerin kontenjanları ve taban puanlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrencilerin tercih süreci Tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri de, üniversite sınavında ilk 20 binde yer alan ve ilk 5 tercihinden birinde tekstil mühendisliğini seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere, aylık 5 bin 500 TL burs imkanı sunacaklarını duyurdu.

Asgari ücret tutarında burs ve iş garantisi! Firmalar sıraya girdi, şartlar belli oldu

Her geçen yıl üretim ve ihracat hacmini arttıran tekstil sektöründe tekstil mühendisi krizi yaşanıyor. 2021 yılını 13 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatan sektör yeni yatırımlarla büyürken, çalıştıracak tekstil mühendisi bulamıyor. 2022 yılı için 15 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan tekstil sektörüne mühendis yetiştiremediklerini ifade eden Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, kontenjan sayısını arttırmalarına rağmen sektörün talebini karşılayamadıklarını söyledi. Yurtiçi ve yurtdışındaki büyük holding ve şirketlerden kendilerine tekstil mühendisi talebi yağdığını aktaran Prof. Dr. Bayram, ciddi miktarda tekstil mühendisi yetiştirmeleri gerektiğini dile getirdi.

MEZUN OLDUKLARI GİBİ İŞLERİ HAZIR

Üniversite eğitimi esnasında başarı düzeyine göre eğitim bursu da alan tekstil mühendisliği öğrencilerine bölümü bitirdikleri gibi iş teklifi yağıyor. Şirketlerin adeta kapıştığı tekstil mühendisleri öğrenimlerini tamamlamalarının ardından iş bulma stresi yaşamıyor. Firmaların mezun olan öğrencileri kapmak birbiriyle yarıştığını söyleyen Dr. Mustafa Bayram, tercih döneminde olan öğrencilere tekstil mühendisliğini tavsiye ettiğini belirterek, tekstil mühendisliğini önü açık bir meslek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN TEKSTİL MÜHENDİS TALEBİ GELİYOR”

Tekstil sektörünün uzun süredir büyüyen bir dinamiği olduğunu söyleyen Dr. Bayram, üretim hacminin artması ve piyasada tekstil mühendisi sayısının azalmasından dolayı iş dünyasının kendilerinden ciddi düzeyde tekstil mühendisi talep ettiğini vurguladı. Her yıl verilen mezunlara rağmen bu talebi karşılayamadıklarını aktaran Bayram, “Bu yıl kontenjanı da arttırdık. Fakültemizin 50 yıllık bir geçmişi var.

İngilizce eğitim veriyoruz. MÜDEK akreditasyonuna da sahip olmamızdan dolayı sanayi sektörü özellikle bizden talep ediyor. Bu anlamda bizim ciddi miktar tekstil mühendisi yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin doğusunda ve batısına yayılmış bir tekstil sektörümüz var. Ancak bize gelen talepler Türkiye’nin her tarafından geliyor. Çok büyük holdingler ciddi miktarda tekstil mühendisi istiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“OKUL BİTTİĞİ ZAMAN İŞ GARANTİSİ VERİYORUZ”

Yurtdışından da yoğun tekstil mühendisi talebi aldıklarını söyleyen Bayram, kendilerinden tekstil mühendisi isteyen yabancı ülkeler ve şirketler olduğunu belirtti. Öğrencilerin eğitime bir yıllık hazırlıkla başladığını paylaşan Bayram, “Onun ardından 3,5 yıl eğitim alıyor. Son dönemini de bir sanayi kuruluşunda çalışarak geçiriyor. Üniversiteye başladığı zaman başarı düzeyine göre eğitim bursu da alıyor. Okul bittiği zamanda iş garantisi veriyoruz.

Bu garanti bizim fakültemizdeki tekstil mühendisliğinde var. Yani tekstil mühendisliği öğrencilerinin okul bittiği gibi işleri hazır. Sanayi kurumları ciddi miktarda tekstil mühendisi talep ettiği için öğrenciler okulu bitirdikleri gibi onlarla bir kontrat imzalıyor. Fakat öğrenciler zaten okullarının son dönemlerinde sanayide son dönem intörn mühendislik yaptıkları için çoğu zaten anlaşmalarını yapmış oluyor. O nedenle öğrenciler okurken ekonomik anlamda rahat bir süreç geçiriyor. Okulu bitirdikleri zaman da işleri garanti oluyor zaten” dedi.

Haberin Devamı

“FİRMALAR ÖĞRENCİLERİ İŞE ALMAK İÇİN REKABET EDİYOR”

Firmaların öğrencileri işe almak için rekabet ettiğini sözlerine ekleyen Bayram, “Çünkü arz talep dengesi biraz farklı. Tercih sürecinde olan öğrencilere tekstil mühendisliğini tavsiye ediyoruz. Çünkü mühendislik ölmeyecek bir dal. Burada tekstil mühendisliğinden mezun olan öğrencilerin önü açık. Fakültemizin en önemli özelliği iyi bir eğitim kadromuzun olması. Laboratuvarlarımız oldukça gelişmiş durumda. Yurtdışıyla çok iyi ilişkilerimiz var. Üniversite içinde Teknopark ve teknoloji transfer merkezi olması öğrencilerimiz için büyük avantaj.

Bölümlerde eğitim tamamıyla İngilizce olarak yapılıyor. Fakültemizden mezun olanların işsiz kalma gibi bir derdi yok. Çünkü dünyanın her tarafında bizim mezunlarımız var. Bugüne kadar binlerce mezun vermişiz. Bunların binlercesi de yurtdışında çalışıyor. Yani sadece Türkiye’de değil, dünyanın tamamında kabul gören bir fakülte konumundayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan üniversitelerin kontenjanları ve taban puanlarının açıklanmasıyla birlikte, öğrencilerin tercih süreci de başladı. Tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri, üniversite sınavında ilk 20 binde yer alan ve ilk 5 tercihinden birinde tekstil mühendisliğini seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere, bugün itibariyle aylık 5 bin 500 TL burs imkanı sunacaklarını duyurdu.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ TERCİHİNE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA EĞİTİM BURSU

Öte yandan sektörün nitelikli mühendis ihtiyacını karşılamak için 2019 yılında başlatılan “Tercihim Tekstil Mühendisliği” burs projesi, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) koordinasyonunda bir araya gelen 11 İhracatçı Birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından yürütülüyor. Tercihim Tekstil Mühendisliği projesi ile öğrencilere eğitimleri sırasında uygulamalı staj imkânı sunuluyor ve mezun olduklarında işe yerleşmelerinde destek olunuyor. Sektörden gelen yüksek talep nedeniyle, öğrencilerin önemli bir kısmı henüz mezun olmadan işe yerleşiyor.

İLK 80 BİNE GİRENLERE KARŞILIKSIZ BURS

Proje kapsamında, üniversite sınavında ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birinde tekstil mühendisliğini seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrenciler bu burstan yararlanabilecek. Bu kriterlere uyan ve ilk 20 bine giren öğrencilere aylık olarak asgari ücret tutarında burs sağlanacak. İlk 20 ile 50 bin arasındaki öğrenciler, asgari ücretin yüzde 70'i ve 50 ile 80 bin arasındakiler ise asgari ücretin yüzde 50'si oranında burs almaya hak kazanacak. Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca bu burstan yararlanıyor.

Üniversite ve sanayi iş birliği çerçevesinde öğrencilere en az bir dönem üretim fabrikalarında uygulamalı eğitim programı uygulanıyor. Tekstil mühendisliği bölümü öğrencilerinin neredeyse tamamı son sınıfa geldiklerinde çalışma hayatına atılmış oluyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan verilere göre; Tekstil Mühendisliği, Türkiye'de en kısa sürede iş bulunan mesleklerin başında geliyor.

“SEKTÖRÜMÜZÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE YÖN VERECEK GENÇ TEKSTİL MÜHENDİSLERİNİ BEKLİYORUZ”

Projenin büyüyerek devam ettiğini vurgulayan İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Komitesi Başkanı İlker Karataş, "Hazır giyim ve tekstil sektörü Türkiye'nin en büyük sektörleri arasında yer alıyor. Bu kadar büyük bir sektörün nitelikli insan kaynağına ihtiyacı var. Gerçekleştirdiğimiz projemiz kapsamında tekstil mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencileri sektörümüze kazandırmak istiyoruz" dedi.

"HAZIR GİYİM VE TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYACI VAR"

Karataş, projenin çıkış aşamasını şöyle anlattı: "Projemizi 2019 yılında başlattık. Hazır giyim ve tekstil sektörlerine nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Proje kapsamında, üniversite sınav sonuçlarına göre ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birinde tekstil mühendisliğini seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere burs imkanı sunacağız. Bu kriterlere uyan ve ilk 20 bine giren öğrencilere aylık olarak asgari ücret tutarında burs sağlayacağız."

Hazır giyim ve tekstil sektörünün nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğunun altını çizen Karataş, "Sektörümüz hedeflediği nitelikli insan kaynağına ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor. Projeyi başlattığımız günden bu zamana kadar bu bölümlerden öğrencilerin neredeyse yüzde 27'si daha mezun olmadan, yüzde 49,3'ü ise ilk 6 ayda iş bulabiliyorlar. " ifadelerini kullandı.

Ar-Ge alanında çalışmak istediğini belirten Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencisi Merve Karahasan, “Tercihim Tekstil Mühendisliği” bursu alıyorum, bunun sayesinde sadece eğitimime odaklanabiliyorum. Farklı bir şehirde okumak gerçekten hem manevi hem de maddi açıdan çok zor. Kendinizi geliştirmek adına burs almak öğrenciye çok fazla katkı sağlıyor. Bu bölümü seçerken sektörün sadece konfeksiyondan ibaret olmadığını medikal ve savunma sanayiinden akıllı tekstillere kadar birçok alanda çalışabileceğimi ve dijital teknolojilerin kullanıldığını gördüm ve bu bölümü seçtim” dedi.

Eğitimi için Gaziantep'ten İstanbul'a geldiğini belirten yaşayan İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencisi Siraç Uzuntok, “Ailem Tercihim Tekstil Mühendisliği bursunu duymuş bu sayede hayalim olan İTÜ Tekstil Mühendisliği bölümüne girebildim. Bu burs İstanbul'da yaşamamı sağlayacak bir miktardı, böylece bursa kabul edilerek bölüme girebildim. Sektörümüz çok büyük ve sektörün nitelikli insan kaynağına ihtiyacı var. Üniversite tercihi yapacak öğrenciler ilk önce seçecekleri mesleğin ileride onları mutlu edip etmeyeceğini araştırıp hareket etmesi gerekiyor. Bu proje kapsamında sadece eğitim desteği almıyoruz, iş imkanları da sunuluyor. Ayrıca proje sayesinde pratik eğitimi de çok erkenden alabiliyoruz” dedi.