Gazete Vatan Logo

Asgari ücret ile ilgili flaş vergi düzenlemesi önerisi! KDV yüzde 1'e indirilmeli

Asgari ücretlileri yakından ilgilendiren vergi düzenlemesi önerisi geldi. Vergi Hukuku uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, "Türkiye’de vergi yükünü taşıyan ana kesimin ücretliler olduğuna dikkat çekerek, “Asgari ücret belirlenirken geçim şartları ile yoksulluk sınırının dikkate alınması Anayasal bir zorunluluktur. Bunun için ise, sadece asgari ücret miktarına odaklanmak yeterli değildir. Asgari ücretli üzerindeki ağır vergi yükünün de dikkate alınması gerekir. Aksi halde, bir el ile verilen diğer el ile alınmış olunur” dedi.

Asgari ücret ile ilgili flaş vergi düzenlemesi önerisi! KDV yüzde 1'e indirilmeli

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Asgari ücretli milyonlarca vatandaşın beklediği zam bugün belli olacak. Asgari Ücret toplantısının ilki 7 Aralık’ta düzenlendi. İkinci toplantı ise 14 Aralık’ta gerçekleşti. Asgari ücret 3. toplantısı ise bugün yapılacak. Öte yandan asgari ücretlileri ilgilendiren bir öneri geldi. Asgari ücretli vatandaşların yoğun harcama yaptığı kalemlerde vergilerin düşürmesi gerektiğini savunan Vergi Hukuku Profesörü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, Türkiye’de vergi yükünü taşıyan ana kesimin ücretliler olduğuna dikkat çekerek, “Asgari ücret belirlenirken geçim şartları ile yoksulluk sınırının dikkate alınması Anayasal bir zorunluluktur. Bunun için ise, sadece asgari ücret miktarına odaklanmak yeterli değildir. Asgari ücretli üzerindeki ağır vergi yükünün de dikkate alınması gerekir. Aksi halde, bir el ile verilen diğer el ile alınmış olunur” dedi

"TEK BAŞINA ASGARİ ÜCRET ARTIRIMI YETERLİ DEĞİL"

2022 yılında yapılan düzenlemeye rağmen, asgari ücretlinin yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çeken Yavaşlar, asgari ücretli üzerindeki dolaylı vergi yükünü azaltmak için önerilerini sıraladı. Yavaşlar, “2022 yılı bitmeden, enflasyon nedeniyle alım gücü daha da azalan bu kesimin mali gücünü dikkate alan bir vergilendirme için gerekli önlemler alınmalıdır. Tek başına asgari ücret artırımı, yeterli etki yaratmayacaktır. Asgari ücrette aşınma ile genel ücret eşitsizliği arasındaki ilişki, bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu ise, çalışma hayatındaki verimliliği azaltmadan kayıt dışılığa artırmaya kadar farklı sonuçlara yol açmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

 "KDV ORANI YÜZDE 1'E İNDİRİLMELİDİR"

Asgari ücretlinin yoğun harcama yaptığı kalemlerde vergi düzenlemesinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Yavaşlar, Asgari ücretin işçi SGK primi ve işsizlik sigorta primi çıkarıldıktan sonraki kısmı gelir vergisi dışında bırakıldığı için, sanki gelir vergisiyle ilgili bir sorun kalmamış gibi düşünüldüğünü söyledi. Ancak yapılması gereken daha başka şeyler olduğunu ifade eden Yavaşlar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Haberin Devamı

Öncelikle, asgari ücret üzerindeki dolaylı vergi yükü halen ağırlığını sürdürmektedir. Dolaylı vergiler bakımından da temel gıda ürünleri üzerindeki KDV’nin yüzde 1’ indirilmesi önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Zorunlu yaşam gideri konusu diğer mal ve hizmetler üzerindeki KDV oranının da yüzde 1’e indirilmesi gerekir. Burada ilk olarak düşünülmesi gerekenler, bebekler, çocuklar, gençler ve yaşlılar ile engellilerin kullanması zorunlu mal ve hizmetlerdir. Ayrıca, belli bir miktara kadar internet, elektrik, su ve doğalgaz üzerindeki dolaylı vergilerin de, ki burada katma değer vergisi, özel iletişim vergisi, çevre temizlik vergisi gibi vergilerden bahsediyorum, kaldırılmaları ya da en azından azaltılmaları zorunludur. Bu tür malların bedelsiz teslimi halinde ise asla KDV hesaplanmamalıdır.

ELEKTRİK, SU, İNTERNET VE DOĞAL GAZDA VERGİLER KALDIRILMALI

Yavaşlar, yoksulluk sınırında ve hatta belki altında bulunan asgari ücret üzerindeki dolaylı vergi yükünü azaltmak için de şu önerilerde bulundu: Zorunlu yaşam gideri konusu tüm mal ve hizmetler üzerindeki KDV oranı yüzde 1’e indirilmelidir. Zorunlu yaşam için gerekli tüketim miktarları dikkate alınarak, bu miktara kadar elektrik, internet, doğalgaz ve su üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalı ya da önemli ölçüde azaltılmalıdır. Zorunlu yaşam gideri konusu mal ve hizmetler üzerindeki özel tüketim vergisi de kaldırılmalı ya da azaltılmalıdır.

ÇALIŞANLARA YEMEK ÜCRETİ UYARISI

Yavaşlar, yemek kartı zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili çalışanlara önerilerde bulunarak, "Ödenen yemek ücreti asgari ücretin üzerinden yeni bir ödeme gibi gösterilmemeli. Çalışan yemek için ödenen ücretin kayıtlara bu şekilde geçtiğine dikkat etmeli. Bunun maaş zammı gibi yansıtılmasına izin vermemeli." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRINDA OLMALI"

Son olarak asgari ücretin ne kadar olması gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Yavaşlar, "Bugün Türkiye'de bir vatandaşın tek başına yaşaması için gerekli rakam nedir? Bunun eğer çalışmayan bir eşi varsa gerekli rakam nedir? Çocuğu varsa bu rakam nedir? Bunun dikkate alınması gerekiyor. Çünkü vatandaş kira, yiyecek, ısınma gibi ihtiyaçlarını bu ücretten karşılıyor. Yaşamını bu rakam ile sürdürüyor. Asgari ücretin buna uygun olarak belirlenmesi gerekiyor. Yani asgari ücretin en az yoksulluk sınırı kadar olması gerekiyor." şeklinde konuştu.