Gazete Vatan Logo

Arap ortağı Damat’ı Abu Dabi’ye hapsetti

Arap yatırımcılar, Türkler’le ortaklık için fuar üstüne fuar yaparken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde mağaza açmak için ortak olduğu El Muhayriri, Damat’ı esir etti. Söz verdiği yatırımları yapmayan Araplar, Damat’ın yeni mağaza açmasını da engelliyor

Damat, Tween ve ADV markalarıyla Ürdün’den İspanya’ya, Suriye’den Rusya’ya dünya genelinde 34 mağaza açan Orka Group, Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyüyemiyor. 1999 yılında El Muhayriri grubuyla Abu Dabi’de ilk mağazasını açan ancak bu şirketin imzaladığı kontrattaki şartları yerine getirememesi yüzünden başka mağaza açamayan Orka, şu anda Abu Dabi ve Dubai’de açılacak yeni alışveriş merkezlerinde rezervasyonu olduğu halde mağaza açamıyor.
Orka Group’un patronu Süleyman Orakçıoğlu, “Mağazayı kapattık. İki yıldır mahkemeliğiz. Ne yatırım yapıyorlar, ne bizim yatırım yapmamıza izin veriyorlar. Manevi zararı bir tarafa bırakın satış kaybımız 4 milyon doları buluyor. Şu anda bölgede Burjuman, Dubai Mall gibi alışveriş merkezleri açılacak. Bin civarında firma buralarda yer almak için kuyrukta.

Burjuman’ın genel müdürü bizim marka fanatiğimiz. Merkezde olmamızı çok istiyor, burada ve diğer merkezlerde yerimiz var ama elimiz kolumuz bağlı duruyoruz” dedi.

VAKKO KURTULDU
Bölgede büyük bir potansiyel olduğunu kaydeden Orakçıoğlu, olayı Dünya Ticaret Örgütü’ne taşımayı planladıklarını söyledi.

Orakçıoğlu, “Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırım yapmak için lokal bir partneriniz olması gerekiyor. Çok büyük bir potansiyel var diye 10 yıllık bir anlaşma yaptık. Böyle olacağını bilemezdik. Uluslararası anlaşmaları kabul etmiyorlar. Son çare olarak konuyu Cenevre’ye, Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyacağız. Vakko’nun da aynı grupla aynı sorunu vardı. Geçen hafta itibarıyla sözleşmeleri bitti ve kurtuldular. Darısı başımıza” diye konuştu.

Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk kez Türkiye’de fuar düzenleyerek Türk firmalarına pırıltılı bir yatırım ortamı sunduğuna da dikkat çeken Orakçıoğlu, “Orada yerel partner her koşulda haklı. Uluslararası hukuk geçerli değil. Resmen sizi esir ediyorlar. Dolayısıyla firmalarımız dikkatli olsun, uzun süreli kontratlar yapmasın” dedi.

Moral vermek için Beyrut’a gidecek
Birleşik Arap Emirlikleri’nde sıkıntı yaşayan Orka, diğer ülkelerdeki yatırımlarını büyütmeye devam ediyor. Bu ay sonunda Şam’da ikinci mağazalarını açacaklarını belirten Süleyman Orakçıoğlu, savaş yüzünden Beyrut’taki yeni mağazalarının açılışını ertelediklerini vurguladı. Orakçıoğlu, “Beyrut’ta dört mağazamız, 2.5 milyon dolarlık satışımız var. Beşinci mağazayı açacaktık. Fashion TV oradan Ortadoğu’ya canlı yayın yapacaktı. Ancak savaş yüzünden kaldı. Kasım’da moral vermek için Beyrut’a gideceğim” diye konuştu. Orakçıoğlu, Barselona’da iki mağaza daha açmak için yer aradıklarını, 2007 sonuna kadar yurtdışındaki mağaza sayılarını 50’ye çıkaracaklarını kaydetti.

Haberin Devamı