Gazete Vatan Logo

Araba alacaklar için iyi haber! Bayram öncesi fiyatlar ile ilgili son dakika gelişmesi! 200 bin TL...

Sıfır veya ikinci el araba almayı düşünen herkesi ilgilendiriyor. İkinci el otomobil ile ilgili iyi haber geldi. Kurban Bayramı’na bir aydan az bir süre kaldı, vatandaşlar şu anda araçlara yoğun ilgi gösteriyor. Genelde 200 bin TL ile 500 bin TL bandına kadar olan araçlar tercih ediliyor. Acil ihtiyacı olmayan kişilerin araç satın alımı için beklemesi gerektiği uyarısı yapıldı. Ancak bazı sektör temsilcileri ise ise ikinci el araç alımı için şu anın uygun bir zaman olduğunu belirtiyor. Bayrama az bir süre kalırken, ikinci el araç piyasasındaki yükselişin de duracağı, bayram öncesinde ikinci el otomobilde fiyat artışının beklenmediği ifade edildi. Öte yandan son bir yılda sıfır otomobil fiyatlarına yüzde 70 civarında zam geldi. Aynı şekilde ikinci el otomobiller de değerlenmiş durumda. Vatandaşlar artık yatırımı araçlarla da yapmaya başladı. Geçen yıl 400 bin TL olan binek bir otomobil, bugün 700 bin TL'ye çıktı. Peki otomobil fiyatları neden artıyor? Araç fiyatlarının düşmesi mümkün mü?

Araba alacaklar için iyi haber! Bayram öncesi fiyatlar ile ilgili son dakika gelişmesi! 200 bin TL...

Son günlerde dünya genelindeki ekonomik dalgalanma sonucu sıfır kilometre ve ikinci el araç fiyatları da yükseldi. Özellikle pandemi sürecinde artan fiyatlar karşısında bazı insanlar istedikleri aracı satın alırken, bazı vatandaşlar ise fiyatların düşmesini bekliyor. Ancak uzmanlar, fiyatların anormal bir şekilde yüksek olduğunu, acil ihtiyacı olmayan vatandaşların araç satın alma işini biraz erteleyebileceğini belirtiyor. Galericiler, farklı meslekler ile uğraşan insanların araç alım ve satımı yaptığını, bu durumun piyasayı olumsuz etkilediğini ifade ederek, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde şuan için herhangi bir fiyat yükselişi beklemediklerini ifade ediyor.

“ŞU ANDA FİYATLAR NORMALİNDEN OLDUKÇA FAZLA”

Ordu galerici esnafı Bekir Ergen araba fiyatlarını gerçeğini yansıtmadığını ve fiyatların normalinden fazla olduğunu söyleyerek, “Şu anda araç fiyatları gerçekten çok ama çok fazla yükseldi bence bu fiyatlar araç bedellerinin üzerinde rakamlar gerçek fiyatları yansıtmıyor. Herkes aracın en iyisine binmek ister ama genelde 200 bin ile 500 bin bandına kadar olan araçları tercih ediyorlar.

Haberin Devamı

500 bin bandı üzerindeki arabaları alanlar genelde binmek için değil, yatırım amaçlı alıyorlar. Bu durum da bizim piyasamızı sıkıntıya sokuyor. Çünkü bu sefere bu kişiler arabaları alıp saklıyorlar yani pahalı olunca satmak istiyorlar. Bu da piyasadaki araba arzını azaltıyor ondan dolayı sıkıntı oluyor” dedi.

“KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ FİYAT ARTIŞI OLMAYABİLİR”

Kurban Bayramı öncesi piyasada herhangi bir artışın olmayacağını düşündüğünü belirten Bekir Ergen, “Kurban Bayramı’na kadar bence bir artış olacağını düşünmüyorum. Çünkü zaten araçlara çok daha fazlasıyla artışlarını yaptılar bundan sonra piyasanın biraz daha oturacağını düşünüyorum. Hatırlarsanız daha öncede yine beklenmesi gerektiğini söylemiştim şu anda da aynı şeyi söylüyorum. Biraz daha beklesinler fiyatlar gerçekten çok şişkin fiyatlar araçların ederleri bu fiyatlar değil” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞINIZ ARABAYI EKSPERTİZE GÖTÜRÜN”

Haberin Devamı

Ergen, araç alacak kişileri uyararak, satın alınan her aracın işinde uzman ekspertizlere baktırılması gerektiğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
“Piyasada galericilerden çok başka meslek gruplarının da araç alım satımı yapıyor. Bu kişilerin piyasadaki fiyatları etkilediğini de biliyoruz. Araç ve alım satımı yapan galericilerin vergi ödüyor ancak bu kişiler ödemiyor. Biz galericiler bu işi yapıyoruz, bu işin vergisini veriyoruz ama bizim haricimizdeki kişiler bu araçları alıp satıyor.

Usta alıyor, mühendis alıyor, memur alıyor, mobilyacı alıyor herkes araba alıp satıyor ama onlar bu vergiyi vermiyorlar ama biz her aldığımız arabada vergi veriyoruz. Burada devletimizin çok büyük bir vergi kaybı oluyor çünkü hiç kimse aldığı arabanın vergisini vermiyor. Devletimizin bir an önce çok basit bir sistemle bunu çözmesi gerekiyor. Bu sektör devletimizin çok çok para kazana bileceği vergi alabileceği bir alan. Bir de ihtiyaç sahibi olmayan insanların yatırım olarak dolar veya euro fazla arabanın fiyatının arttığını düşündükleri için tüm paralarını arabalara yatırıyorlar, bunlar hiç mantıklı değil.”

ARAÇ FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Haberin Devamı

Bazı bayilerin vatandaşlara araç satmayıp, galericilerle anlaştıkları ve yüksek fiyattan filo şeklinde araç satışı gerçekleştirdiği iddia edildi. Araçları alan galericilerin ise üzerine fahiş kâr koyarak ‘anında teslim’ şeklinde satış yaptığı ifade edildi. Fiyatların da bu yüzden yükseldiği belirtildi.

Pandeminin etkisi, tedarik zincirinin bozulması, çip krizi ve döviz kurundaki artış ile birlikte bayilerde otomobil bulmak zorlaştı. Durum böyle olunca fiyatlarda ciddi anlamda artış gösterdi. Son bir yılda sıfır otomobil fiyatlarına yüzde 70 civarında zam geldi. Aynı şekilde ikinci el otomobillerde değerlendi. Geçen yıl 400 bin lira olan binek bir otomobil bugün 700 bin liraya çıktı. Bayilerde araba yokluğu fırsatçıları harekete geçirdi.

FİYATLARI BÖYLE ARTIRIYORLAR

Piyasada araba olmayınca bazı bayiler galericilerle anlaşmaya gitmeye başladı. Bayi satış fiyatı 700 bin lira olan bir otomobili galericiye 750 bin liraya satıyor. Galerici ise üzerine 100 bin lira koyarak ilana çıkıyor. Bayide araç bulamayan alıcı, galericiden yüksek fiyata araba almak durumunda kalıyor. Durum böyle olunca otomobil fiyatları da artmış oluyor. Araba almak için adını sıraya yazdıran kişiler ise çeşitli bahanelerle oyalanıyor.

Haberin Devamı

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, geçen aylarda stok yapan bayi ve galeriler hakkında işlem başlatacağını ve ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtmişti. Muş, emniyet ekiplerinin bazı bayi ve galericilerle anlaşma yaptığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

YATIRIM AMAÇLI ARABA ALIYOR

İkinci el araç satışlarında yılın ilk aylarından bu yana yaşanan fiyat artışı yüzde 40’a yaklaştı. Hareketliliğin en büyük nedenini de yatırım amaçlı yapılan alımlar oluşturdu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “İnsanlar mobilite ihtiyacından ziyade ekonomik sebeplerden dolayı yatırım amaçlı olarak ikinci el araçlara yöneldi. Bu nedenle yılın başından bu yana ikinci el araçlardaki fiyat artışı yüzde 39’u buldu. Artışlar devam edecek. O yüzden ikinci elde hareketli ve sıcak bir yaz bekliyoruz. Özellikle mobilite ihtiyacı olanların bu ayı çok iyi değerlendirmeleri lazım” dedi.

Yılın ilk aylarından bu yana sıfır araç fiyatlarında da yüzde 35 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Yalçın, “Artık 315 bin TL’nin altında sıfır araç kalmadı. 400 bin TL’nin altında ise pazarda sadece 20 adet otomobil modeli kaldı. Yaşanan bu durum da ikinci el pazarındaki hareketliliği etkiliyor” diye konuştu.

"ALIM-SATIM YAPMAK, YATIRIM İÇİN İKİNCİ EL ARAÇ ALIYORLAR"

Otomotiv dünyasının data analizi konusunda lider firması Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yılın başından bu yana ikinci el araç pazarında yaşanan hareketliliğin devam edeceğini belirterek, mobilite ihtiyacı olanların bu dönemi iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu hareketliliğin ana sebeplerinden birini yatırım amaçlı yapılan alımların oluşturduğunu aktaran Yalçın, “İkinci el araç piyasası Mart ayına kadar çok iyi değildi. Mart’tan sonra kendini toparladı. İnsanlar ekonomik nedenlerden dolayı yatırım amaçlı olarak ikinci el araçlara yöneldi. Yani insanlar sadece ihtiyacı olduğu için değil, alım-satım yapmak için, yatırım için ikinci el araç alıyor. Kullanıcıların bu tercihi, mobilite ihtiyacının önüne geçti. Bu nedenle de yılın başından bu yana ikinci el araçlardaki fiyat artışı yüzde 39’u buldu. Bahsettiğim nedenlerden dolayı bu artış eğiliminin sebebi eskiye oranla farklı” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ EL ARAÇ ALMAK İÇİN UYGUN BİR ZAMANDAYIZ”

“Fiyat artışları devam edecek. O yüzden ikinci elde hareketli ve sıcak bir yaz bekliyoruz” açıklamasını yapan Yalçın, “İnsanlar yaz aylarında daha çok seyahat ediyor, tatile çıkıyor ve mobilite ihtiyacı artıyor. Dolayısıyla bu dönemde ikinci elde talep artacak. Bu kapsamda ilerleyen dönemleri de düşündüğümüzde ikinci el araç almak için uygun bir zamandayız. Özellikle mobilite ihtiyacı olanların bu ayı çok iyi değerlendirmeleri lazım” diye konuştu. Yine yılın ilk aylarından bu yana sıfır araç fiyatlarında da yüzde 35 oranında artış yaşandığını söyleyen Yalçın, bu durumun ikinci el pazarına yansıdığını söyledi.

YETKİLİ SATICIYI BEKLEMEK İSTEMEYEN KULLANICI DAHA PAHALIYA GALERİDEN ALIYOR!

Hüsamettin Yalçın, “Araç fiyatları artmaya devam ediyor. İnsanlar da bu nedenle araca yatırım yapıyor. Örneğin bir kişinin istediği aracın yetkili satıcıda 1 milyon 500 bin TL, galeride 1 milyon 800 bin TL olduğunu düşünelim. Ama yetkili satıcıda araç yok. İnsanların bazıları da Eylül-Ekim ayına kadar yetkili satıcıya aracın gelmesini beklemek yerine, tercihini galeriden yana kullanıyor. Çünkü aldığı aracı ileride daha pahalıya satacağını düşünüyor. İnsanlar, ihtiyaç ya da yatırım için araç alıyorlar, almaya da devam edecekler” dedi.

“SIFIR ARAÇ SATIŞLARINDA İYİ GİDEN BİR PAZAR SÖZ KONUSU”

Otomotiv üreticileri açısından da yılın ilk beş ayını değerlendiren Yalçın, “Sıfır araçlarda aylık ortalama 55 binli adetler söz konusu. 2021’e göre sıfır araç satışları yüzde 12 azaldı. Geçen yılla kıyasladığımızda bir daralma söz konusu ancak bunu günümüzün koşullarına göre bakıp değerlendirmek lazım. Dolayısıyla şu anki koşullarda bunun iyi bir pazar ortalaması olduğunu söylemek mümkün. Bulunurluk sorunları devam ediyor, bunu da unutmamak lazım. Kısacası; sıfır araç satışlarında bulunurluk faktörüne karşın iyi giden bir pazar söz konusu” bilgilerini verdi.

MAKAS AÇILDI, ÇÖZÜM İKİNCİ EL OLDU!

“Bu yıl ikinci el ile sıfır araç arasındaki fiyat farkı daha da arttı, makas açıldı. Bu durum da ikinci el araç piyasasına olumlu yansıdı” açıklamasını yapan Hüsamettin Yalçın, “Yaşanan fiyat artışına karşın; ikinci el ile sıfır araç arasındaki fiyat farkının çok açılmasından dolayı ikinci ele muazzam bir talep var. A, B, C segmentlerindeki ortalama sıfır araç fiyatları, aynı segmentteki ortalama ikinci el araç fiyatlarına kıyasla 2 katına çıktı. Zaten artık 315 bin TL’nin altında sıfır otomobil modeli kalmadı. 400 bin TL’nin altında ise sadece 20 adet otomobil modeli bulunuyor. Yaşanan bu durum da ikinci el pazarındaki hareketliliği etkiliyor” dedi.

“PAZARDA AŞAĞI YÖNLÜ BİR HAREKET BEKLEMİYORUZ”

Sıfır araç pazarında satış adetlerinin bu ay da 50-70 bin bandında ilerleyebileceğini söyleyen Yalçın, “Yetkili satıcıların elindeki araçların neredeyse hepsinin satıldığı bir dönemdeyiz. Satışlarda yaz aylarında da aşağı yönlü bir hareket beklemiyoruz. Sıfır araç pazarı geçtiğimiz aylarda elde ettiği satış ivmesini koruyabilir. Bu hareketlilik de ikinci el satışlarını artırmaya devam edecek, bir nevi talebi sıcak tutacak” diye konuştu.