Gazete Vatan Logo

Annelere 2 milyar liralık alışveriş

Geçtiğimiz yıl alışveriş rekoru kırılan Anneler Günü’nde bu yıl da yüzde 30 artışla 2.2 milyar TL’lik yeni zirve bekleniyor. Haftalar öncesinden başlayan kampanyalar, perakende sektörüne hareket getirdi.

Annelere 2 milyar  liralık alışveriş

Her yıl Mayıs ayının 2’nci pazar günü kutlanan Anneler Günü, bu yıl 13 Mayıs’a denk geliyor. Annelerine en anlamlı hediyeyi seçmek isteyenlerin telaşı günler öncesinden başlıyor ve Mayıs’ta perakende sektöründe bereketli günler yaşanıyor. Son yıllarda alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiren e-ticaret alışverişi de özellikle böyle özel günlerde etkisini iyice gösteriyor. Geçmiş yıllara göre, aynı gün kargo imkanı sunan e-ticaret alışverişi son dakikacıların kurtarıcısı oluyor.

Lider altın alışverişi

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 2017’de Anneler Günü’nden bir önceki gün olan 13 Mayıs, yılbaşından sonra en çok satışın yapıldığı gün oldu. Bankalararası işlem trafiğinde rekor kırıldı ve o güne kadar gerçekleşen en fazla işlem adedine ulaşıldı. 2016’nın Mayıs ayında toplamda 1.389 milyar TL alışveriş yapılırken kuyum ve konaklamada yüzde 26, havayollarında yüzde 23, sağlık ürünleri/kozmetik ve çiçekçileri de içeren hizmet sektöründe yüzde 22 artışla 2017 Mayıs’ında toplamda 1.711 milyar TL’lik alışveriş gerçekleşti. Bu yıl anneler için yapılan alışverişlerde yeni rekor bekleniyor. Verilere göre en az yüzde 30’luk bir artış yaşanacak ve annelere yaklaşık

Haberin Devamı

2.2 milyar TL’lik alışveriş yapılacak.

3-4 milyar TL daha fazla

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Anneler Günü’nün kutlandığı hafta sonu restoran, mücevher, kozmetik, hazır giyim, terlik ve küçük ev aletleri ürünlerinin satışında yüzde 100’e varan artışlar görüldüğünü söyledi. BKM verileri incelendiğinde de Anneler Günü’nün kredi kartı harcamalarına etkisinin açıkça görülebildiğini belirten Öncel, sözlerine şöyle devam etti:

“2017 Nisan’da 46.3 milyar TL olan kredi kartı ile alışveriş miktarının Mayıs’ta 50.4 milyar TL’ye yükseldiğini, Babalar Günü’nün de olduğu Haziran’da yeniden 47.6 milyar TL’ye gerilediğini görüyoruz. 2017 Mayıs’ında Nisan ve Haziran’a göre kredi kartıyla işlem sayısında da 15-16 milyon adetlik bir fark bulunuyor. 2017 Nisan’da 280 milyon 754 bin adet olan kredi kartıyla işlem sayısı Mayıs’ta 296 milyon 700 bine yükseliyor. Yani Mayıs’ta kredi kartıyla 3-4 milyar TL daha fazla harcıyoruz.”

Haberin Devamı

Aynı dönemde fiziki mağazalardaki cirolarda da yüzde 30 civarında artış gözlendiğini söyleyen Öncel, “Anneler Günü kriz tanımaz. Yeni rekor bekliyoruz” diye konuştu.

Çiçekler 25 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, normal günlerden 3-4 kat daha fazla satış yapıldığını söyledi. Çiçek ve çikolata satışları her yıl olduğu gibi yine artış gösteriyor. Fiyatları 25 TL’den başlıyor yanına eklenecek hediyelere göre 1.000 TL’ye kadar çıkıyor.
Yüzde 30 uçuracak
PEGASUS Havayolları, Anneler Günü kampanyası kapsamında biletlerini 10-12 Mayıs tarihleri arasında Pegasus Mobil ve internet sayfası üzerinden alan misafirlerine, 27 Eylül-27 Ekim 2018 tarihleri arasında yapacakları tüm uçuşlarda yüzde 30 indirim yapıyor. Kampanya Kıbrıs hariç tüm uçuşları kapsıyor.
İlgi 14 ayarda
Hareketlenen kuyum sektöründe de yoğunluğun hafta sonu zirve yapması bekleniyor. Kalpli ya da isimli kolyelerin fiyatları 300 TL’den başlıyor. Herkesin bütçesine göre ürün seçtiğini ifade eden İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, şunları kaydetti: “Ciro olarak normal günlerin yüzde 30-40 yukarısına çıkılıyor. Fiyatlardaki dalgalanma nedeniyle kuyumcular, bütçelere uygun ürünler üretiyor. Gramaj olarak daha hafif, ayar olarak 22 ve 18 yerine 14 ayarlar ilgi görüyor.”

Haberin Devamı