Gazete Vatan Logo

Akaryakıt fiyatlarında flaş gelişme! Benzin, motorin ve LPG'ye indirim...

Son dakika haberi... Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! Benzin, motorin ve LPG'ye indirim geldi. EPGİS duyurdu, pompaya da yansıyacak. Açıklamaya göre; motorinde 40 kuruş ile LPG'deki 1 lira ve benzine gelecek 41 kuruşluk indirimin tamamı ÖTV'nin yerine konulmasında kullanılacak. EPDK’dan akaryakıt fiyatlarına ilişkin yapılan açıklamada, “Dövizde yaşanan düşüş en kısa süre içerisinde pompa fiyatlarına da yansıyacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik tedbirlere destek veren tüm sektör temsilcilerimize kurum olarak teşekkür ederiz" denilmişti.

Akaryakıt fiyatlarında flaş gelişme! Benzin, motorin ve LPG'ye indirim...

Son dakika haberine göre; akaryakıt fiyatlarında yeni bir indirime gidildi, pompaya yansıyacağı da belirtildi. Döviz kurlarındaki düşüşle birlikte akaryakıt fiyatlarında gerileme beklentisi ortaya çıkmıştı, indirim haberleri art arda geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, motorinde 40 kuruş, LPG'de ise 1 lira ÖTV'deki kaybın giderilmesinde; benzine gelecek 41 kuruşluk indirimin tamamı ise ÖTV'nin yerine konulmasında kullanılacak.

BENZİN, MOTORİN VE LGP'DE GÜNCEL FİYATLAR

İndirimlerin ardından LPG'nin litre fiyatı Ankara'da ortalama 8,75 liradan 8,03 liraya, İstanbul'da ortalama 8,70 liradan 7,98 liraya ve İzmir'de 8,58 liradan 7,86 liraya inecek.

Motorinin litre fiyatı ise Ankara'da ortalama 11,53 liradan 11,48 liraya, İstanbul'da ortalama 11,47 liradan 11,42 liraya ve İzmir'de 11,55 liradan 11,50 liraya düşecek.

Haberin Devamı

Akaryakıt fiyatlarında 2018 mayıs ayı ortasında eşel mobil sistemine geçilmiş ÖTV destekleriyle zamlar tüketiciye yansıtılmamıştı. Eşel mobil sistemiyle devletin akaryakıt fiyatlarını sabit tutmak için bu yıl sonu itibarıyla feragat ettiği rakamın 60 milyar liranın üstünde olacağı hesaplanıyor.

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

Türkiye'de LPG ürün fiyatlaması ise Cezayir'de bulunan Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor.

ZAMLAR DURDURULMUŞTU

Daha önce yürürlüğe girmesi beklenen akaryakıta olan zamlar iptal edilmişti. EPDK'dan yapılan açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün açıkladığı ekonomik tedbirlerin ardından dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına dün geceden itibaren yapılacak artışlar, sektörümüzün desteği ile durdurulmuştur" ifadelerine yer verilmişti.

Haberin Devamı

POMPAYA YANSIMAMIŞTI

EPGİS daha önce benzinde 1.63 TL, motorinde 1.65 TL indirime gidildiğini, ancak indirim son düzenleme ile pompa fiyatlarına yansımayacağını ve Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) gideceğini duyurmuştu.

EPGİS'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV Düzenlemesi 24/12/2021 tarihinde geçerli olmak üzere

Benzinde 1,63 Motorinde 1,65 TL/LT indirim gerçekleşmiştir. İndirim oranı kadar ÖTV’de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmayacaktır.''

'DÖVİZDE YAŞANAN DÜŞÜŞ, POMPA FİYATLARINA DA YANSIYACAKTIR'

EPDK’dan yapılan açıklamanın devamında, dövizdeki hareketliliğinin akaryakıt fiyatlarında belirleyici olduğu belirtilerek, "Bilindiği üzere akaryakıt fiyatlarında en belirleyici unsur petrol fiyatları ve Döviz hareketleridir. Dövizde yaşanan düşüş en kısa süre içerisinde pompa fiyatlarına da yansıyacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik tedbirlere destek veren tüm sektör temsilcilerimize kurum olarak teşekkür ederiz" denilmişti.

Haberin Devamı