Gazete Vatan Logo

6 patrondan biri kaçak

Türkiye’de her 10 çalışandan 4’ü kayıt dışı görünürken, sosyal güvenlik kaydı olmayan 197 bin patron çıktı. 1 milyon 239 bin işveren arasında bu rakam her 6 patrondan birinin kayıt dışı olduğunu gösteriyor

6 patrondan biri kaçak

Kayıt dışı istihdam ekonominin en büyük başağrılarından biri olurken, her 10 çalışandan sadece 1’i tazminat alma hakkı elde ederken, patronlar arasında da kayıt dışılığın çok yaygın olduğu ortaya çıktı.

İstihdam edilenler içinde işveren sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5.4 artışla 1 milyon 239 bine yükselirken, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kaydı olmayan (kayıt dışı) işveren sayısı yüzde 29.6 artışla 197 bine çıktı. Diğer bir deyişle Türkiye’de geçen yıl her 6 işverenden biri kayıt dışı faaliyet gösterdi.

Artışta başı çektiler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kayıt dışı istihdama ilişkin artış oranlarında işverenler başı çekti. İstihdam edilenlerde kayıt dışı sayısı 2015 yılında 8 milyon 937 binken, geçen yıl bu rakam yüzde 1.9 artışla 9 milyon 111 bine yükseldi. Ücretli ve yevmiyelilerde kayıt dışı sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2.3 artarak 3 milyon 346 bine ulaştı. Kayıt dışı ücretsiz aile işçisi sayısı ise aynı dönemde yüzde 2.2 azalarak 2 milyon 769 bine geriledi. Kendi hesabına çalışanlardan kayıt dışı olanların sayısı yüzde 4.2 artarak 2 milyon 798 bine ulaştı.

Haberin Devamı

İstihdam edilenler arasında işveren sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5.4 artışla 1 milyon 239 bine ulaşırken, kayıt dışı işveren sayısındaki artış oranı aynı dönemde yüzde 29.6 oldu. Kayıt dışı işveren sayısı 2015’te 152 binken, bu rakam geçen yıl sonunda 197 bine yükseldi. Farklı bir söylemle, geçen yıl 6 işverenden biri kayıt dışı çalıştı. Türkiye’de işverenler arasında kayıt dışı olanların oranı ise 2015 yılında yüzde 12.9 iken, bu oran geçen yıl 3 puanlık artışla yüzde 15.9’a çıktı. İstihdamda yer alan işverenlerin 1 milyon 127 binini erkek, 112 binini kadınlar oluştururken, geçen yıl 182 bin erkek, 15 bin kadın işveren kayıt dışı faaliyet gösterdi. Kayıt dışı işveren sayısı tarımda geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 20 bine yükselirken, tarım dışı sektörlerde bu rakam yüzde 15 artışla 177 bin olarak kayıtlara geçti.

En fazla sahtecilik parfümde

Haberin Devamı

RAPORA göre Türkiye, dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler sıralamasında Çin’in ardından ikinci... Parfüm ve kozmetikte Türkiye’nin adı öne çıkıyor.

Kaçak ve sahtede kayıp 7.2 milyar dolar

Marka Koruma Grubu (MKG), Türkiye’de kaçak, sahte ve taklit ürün ticaretinin ulaştığı boyuta ilişkin raporu açıkladı. Raporda kaçak, sahte ve taklit üründe Çin’in ardından dünya 2’ncisi olan Türkiye’nin yıllık vergi kaybının 7.2 milyar dolar olduğu bildirildi. Türkiye’de yatırım yapan şirketlerin oluşturduğu MKG’nin Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile düzenlediği “Türkiye’de Marka Olmak” başlıklı çalıştayda, “21. Yüzyılın Sorunu Kaçak, Taklit ve Sahte Ürünler” isimli raporun sonuçları açıklandı. Namık Kemal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen’in OECD endekslerini kullanarak hazırladığı raporda, Türkiye’deki kayıt dışı ticaretin boyutu gözler önüne serildi. Raporda, Türkiye’de kaçak, taklit ve sahte ürün piyasasının büyüklüğü yaklaşık 17,2 milyar dolar, devletin kaçak ticaret nedeniyle uğradığı vergi kaybının ise yaklaşık 7.2 milyar dolar olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Rapora göre Türkiye, dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler sıralamasında Çin’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Taklit ve sahte ürün piyasasında ilaçta Hindistan, gıdada Mısır, parfüm ve kozmetikte Türkiye’nin adı öne çıkıyor. MKG Sözcüsü Ali Ercan Özgür, “Ülkemizde sahte, kaçak ve taklit ürünlerin yarattığı pek çok sorun var. Yasa dışı ticaret nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı 7,2 milyar dolar. Çalışmalara göre böyle bir kayıp, 90 bin kişilik istihdama ya da 6 tane İstanbul-Ankara arasındaki hızlı tren projesine denk geliyor. Yani kaçak olmasaydı, 6 tane daha hızlı tren projesi yapılırdı” diye konuştu.