Gazete Vatan Logo

340 metre uzunluk 48 metre genişlik

Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerin azami boyutları belli oldu. Gemiler en fazla 275 metre boyunda, 48 metre genişliğinde, tankerler 340 metre boyunda, 48.2 metre genişliğinde olacak.

340 metre uzunluk  48 metre genişlik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de açıkladığı, kamuoyuna ‘çılgın proje’ olarak yansıyan ve güzergahı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından ilan edilen Kanal İstanbul Projesi’nin inşaat safhasının yaklaşık 5 yıl sürmesi, asgari ekonomik ömrünün de 100 yıl olması planlanıyor. Kanalın tasarımında belirleyici faktörlerden olan, Kanal İstanbul’dan geçiş yapabilecek akaryakıt tankeri ve konteyner gemilerinin azami boyutları belirlendi. Buna göre 275 metre boyunda, 48 metre genişliğindeki akaryakıt tankerinin azami 145 bin DWT’lik, 340 metre boyunda, 48.2 metre genişliğindeki konteyner gemisinin de 120 bin DWT’lik yük taşıması öngörülüyor.

Dalgakıranlar yapılacak

Kanalın fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi, özellikle Karadeniz girişinde gemilerin kanala emniyetli giriş-çıkışı için dalgakıranlar yapılması planlanıyor. Gemi trafiğinin sürekli kontrol edilmesini sağlayacak kumanda merkezleri, kılavuz kaptan ofisleri, römorkör rıhtımları, sağlıklı trafik seyrinin temini için fenerler inşa edilecek.

Haberin Devamı