Gazete Vatan Logo

2 puanlık artışı her an alabiliriz

Yeniden yapılandırma ve imar affından gelecek 45 milyar TL ilave kaynakla dengenin bozulmayacağını belirten Bakan Ağbal, kurumlar vergisinde % 22’ye çıkan oranın her an 20’ye düşürülebileceğini söyledi.

2 puanlık artışı her an alabiliriz

Türkiye ekonomisinin güçlü yönlerinden birinin kamu maliyesi olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ülkenin kamu borcunun düşük ve yönetilebilir seviyelerde bulunduğunu söyledi.

KDV için yeni çalışma

Ağbal, AK Parti olarak kamu maliyesi kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini ifade ederek, “Mali disipline devam edeceğiz. Yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) yine bütçe açığı seviyeleri yüzde 1’ler seviyesinde olacak” diye konuştu.

Bakan Ağbal, para, maliye ve ekonomiyi yönlendiren diğer politikaların uyumlu olacağını, bu politikaların senkronize şekilde birbirini destekleyeceğini bildirdi. Ağbal, küresel rekabette Türkiye’nin kurumlar vergisi oranlarını aşağı çekmesi gerektiğine işaret ederek, “Firmalarımızın üzerindeki kurumlar vergisi yükünü azaltmamız yatırımlar üzerinde önemli bir belirleyici, tetikleyici etki meydana getirecek. Önümüzdeki yıllarda kurumlar vergisiyle ilgili kapsamlı çalışmalar sonucunda bunu da hayata geçireceğiz. 2 puanlık artışı da her an geri çekebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Ağbal, katma değer vergisinin (KDV) iadesi konusuna ilişkin de “Burada tabii belirli çekinceler, hassasiyetler var. Ben yeni dönemde özel sektörle ve sanayi kuruluşlarımızla bu konuda yeni bir çalışma yapabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Emekliye ikramiye her yıl verilecek

NACİ Ağbal, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve imar barışından 45 milyar liralık gelir elde edileceğini belirterek, şöyle konuştu: “2018 yılı bütçesine yeniden yapılandırma yasası üzerinden çok güçlü bir destek alacağız. 65 yaş aylığının 266 liradan 500 liraya çıkarılması düzenlemesini yaptık, bunun kamu maliyesine 1.6 milyar liralık gider artışı etkisi olacak. Emeklilerimize bayram ikramiyesi düzenlemesi yaptık, bu 22.3 milyar lira etkide bulunacak” dedi. Ağbal, bayram öncesi emeklilere verilen ikramiyenin ilerleyen yıllarda da devam ettirileceğini sözlerine ekledi.

Kamuda da sıkı duruş
Enflasyonu tek haneye çekmek ve cari açığı aşağı seviyelere indirmek için maliye politikasında daha sıkı bir duruş oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Naci Ağbal, şöyle devam etti: “Bu konuda hiçbir tereddüt yok. Biz TCMB ile birlikte ekonomi yönetimi olarak her zaman para ve maliye politikalarının uyumunu gözetiyoruz, bundan sonra da gözetmeye devam edeceğiz. Para politikasında son dönemde alınan kararlara paralel olarak maliye politikasında da benzer bir sıkılaşmaya gireceğiz. Kamu maliyesi dengesi üzerinden para politikasına güçlü bir destek vereceğiz.”

Haberin Devamı