Gazete Vatan Logo

18 milyar dolarlık Fikirtepe’ye neşter

4 yıldır bitirilemeyen kentsel dönüşümün en büyük projesi İstanbul Fikirtepe’de devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı girdi. 160 bin kişiye ev sahipliği yapacak 18 milyar $’lık proje 2 yılda tamamlanacak, mali sıkıntı çeken müteahhit isterse hakkını bakanlığa devredecek.

18 milyar dolarlık Fikirtepe’ye neşter

İstanbul Fikirtepe’de 4 yıldır devam eden kentsel dönüşüm projesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdahalesi geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün en büyük ve simge projesi olan İstanbul Fikirtepe’de çalışmaların hızlandırılması talimatını verdiğini açıkladı. Bu kapsamda Fikirtepe Platformu yetkilileri ile bir araya gelen, bölgede incelemelerde bulunan Özhaseki, Fikirtepe’deki sorunların en süratli biçimde çözümü için harekete geçtiklerini bildirdi.

Arsa sahiplerine uyarı

Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip proje için bakanlıkta bir grup kurduklarını aktaran Özhaseki, bakanlık olarak üzerilerine düşeni yapacaklarını ama bu süreçte müteahhit, vatandaş ve arsa sahiplerinin de iyi niyetli davranması gerektiğini vurguladı. Aksi taktirde bakanlığın gerekli bütün önlemleri alacağını belirten Özhaseki, “Bakanlık olarak Fikirtepe’deki sürece müdahale edeceğiz” dedi. Özhaseki, bu çalışmadaki asıl amacın “Bağcı dövmek değil, üzüm yemek” olduğunu ifade ederek, projenin 2 yıl içerisinde tamamlanacağını, bu konuda kesin kararlı hareket edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Zordaki müteahhitlerin hakları devralınacak

Bakan Mehmet Özhaseki, Fikirtepe’deki inşaat şantiyelerini ve sorunlu bölgeleri gezdi. Bölgede vatandaşlar ve müteahhitlerle konuşan ve dertlerini dinleyen Bakan Özhaseki, Fikirtepe’yi ayağa kaldırmak için uğraştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Fikirtepe’yi çözmek için bir grup kurduk. Arkadaşlarımız bu konuda detaylı çalışma yapıyorlar. Eğer bir adada 3’te 2 çoğunluğa ulaşan müteahhit varsa harekete geçmesi gerekir. 3’te 2 çoğunluğa ulaşamayan ya da mali sıkıntı çeken müteahhitler isterlerse, haklarını Bakanlık olarak devralacağız. Fikirtepe’de vatandaş, arsa sahipleri ve müteahhitler mağdur olmayacak. Anlaşmazlıkların önüne geçtikten sonra hızlı bir şekilde altyapı sorunlarını çözeceğiz.”

Hâlâ ikna edilemeyen var

Dumlupınar, Eğitim, Fikirtepe ve Merdivenköy mahallelerinde toplam 61 adada devam eden kentsel dönüşümde anlaşmaları gerçekleştiren firmalar teslime gün sayarken bazı firmaların ikna süreçleri de devam ediyor. Tıkanıklıkları çözmek için çalışmalarına devam eden Fikirtepe Platformu, Bakan Mehmet Özhaseki ile gerçekleştirdiği toplantı ile bölgedeki sürecin çözüleceğine dair sözler aldı. Toplantının en önemli sonuçlarından biri de; Fikirtepe’de oluşan mağduriyetlerin son bulacağı, şuan yüzde 40 olan ve yılsonuna kadar yüzde 70-80 civarına çıkması beklenen anlaşmalarda gerekli uzlaşmaların sağlanamaması durumunda devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gireceği notu oldu.

Haberin Devamı

‘Artık hızlı ilerleriz’

Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’deki sorunları maddeler halinde Bakan Mehmet Özhaseki’ye sundu. Bakan ile yapılan toplantının Fikirtepe için önemini vurgulayan Nuhoğlu, “Artık Fikirtepe’de vatandaş da, arsa sahibi de, müteahhit de üzerine düşeni yapacak. Sürecin önünü tıkayan sorunlar her ne ise bakanımızın da dediği gibi çözülerek Fikirtepe tamamlanacak” dedi. Bölgedeki müteahhitler Pana Yapı CEO’su Kürşat Ufuk, Erkan İnşaat Başkanı Mehmet Emin Erkan ve Baysaş İnşaat Başkanı Şemsettin Aydın da, bakanlığın devreye girmesiyle daha hızlı lerleyeceklerini kaydettiler.

Haberin Devamı