Gazete Vatan Logo

1 yatırdık 5 yılda 10 oldu, mutluyuz

Damat Tween, Tiryaki Agro gibi Türk şirketlerine 500 milyon $ yatırım yapan Bahreyn kökenli Investcorp, 5 yılda yatırımlarının değerini 5 milyar $’a çıkardı. Investcorp’un kurucusu ise ‘Para sihirbazı’ olarak tanınan Lütfi Kırdar’ın yeğeni Nemir Kırdar...

‘Türkiye’deki yatırımlarımızdan çok memnunuz. 1 koyup 10 kazandık. İşlerimizden memnun olmayalım da ne yapalım?’ Bu sözler dün yapılan Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda konuşan Investcorp Körfez Ülkelerinden Sorumlu Başkanı Muhammed İbrahim El-Shroogi’ye ait. El-Shroogi, Türkiye operasyonunu anlatırken Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu yatırımlarının gelirlerinin 5 milyar doları bulduğunu belirterek, “Türkiye’deki işlerimizden çok memnunuz” diye konuştu.

Çok iyi bir pozisyon

El-Shroogi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla düzenlenen 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nda yapılan “Türk-Arap Ekonomik Ortaklığında Sonraki Aşama” konulu panelde değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin nüfusu nedeniyle büyük bir iç pazarı bulunduğunu ve stratejik bir pozisyonda konumlandığını belirten El-Shroogi, “Türkiye, pek çok yatırımcı için çok iyi bir pozisyon. Ayrıca yatırımcılara dost politikaları var. Yasal mevzuatı gayet olumlu” değerlendirmesinde bulundu.

El-Shroogi, Türkiye’nin, yönetişimde de başarıyla ilerlediğini aktararak, “Yatırım faaliyetlerimizi 8 yıl önce hızlandırarak, fevkalade deneyimli bir ekip kurduk. Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım yaptık. Yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu. Türk ekonomisine katkımız çok büyük. Türkiye’deki işlerimizden çok memnunuz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisini de değerlendiren ve petrol fiyatlarının çok düşük olduğuna değinen El-Shroogi, “İhracatçı kaybederken, ithalatçı kazanıyor. Burada ihracatçı ülkelerin yatırımları biraz daha kısıtlanacak. Bugünlerde Körfez’de, Yemen’deki olayları gördükçe orduya daha fazla para ayrılıyor” ifadelerini kullandı.

12 milyar dolarlık fon

Türkiye’ye 500 milyon doların üzerinde yatırım yapan Investcorp ilk yatırımını 2010 sonunda Gaziantep’te bakliyat üretim ve ticareti konularında faaliyet gösteren Tiryaki Agro‘ya yaptı. Investcorp’un ilk yatırımı sadece 50 milyon dolar tutarındaydı. Investcorp dünyada kurulan ilk yatırım fonlarından birisi ve şu an 12 milyar dolar civarında bir büyüklüğe sahip. Dünyada bugüne kadar 90’ın üzerinde şirkete yatırım yapmışlar ve halen 17 şirkette ortak görünüyorlar.

Haberin Devamı

Arkasında Türk para sihirbazı Kırdar var

Bünyesinde Damat markasını da bulunduran Orka Group başta olmak üzere pek çok Türk şirketine yatırım yapan Bahreyn kökenli, New York merkezli yatırım bankası Investcorp’un kurucusu ve CEO’su İstanbul’un eski valilerinden, Menderes Hükümeti’nin Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar’ın yeğeni Nemir Kırdar. Nemir Kırdar aynı zamanda Yüksek Öğretim Kurumu’nun Kurucu Başkanı merhum İhsan Doğramacı’nın da kuzeni.

Türkiye’ye 1950’li yılların sonunda eğitim için gelen, amcasının Yassı Ada Mahkemeleri sırasındaki ölümünün ardından önce Irak’a, ardından ABD’ye çalışmaya giden Nemir Kırdar, bu ülkede 1969’da finans işine girdi ardından uzun yıllar dünyaca ünlü finans kurumu Chase’de üst düzey yönetici olarak çalıştı.

Gucci’ye inandı

Nemir Kırdar, 1974’te Chase Manhattan Bank’da Başkan Yardımcılığı’na kadar yükseldi. Sonrasında 50 milyon dolarlık sermayeyle 1982’de Investcorp’u kurdu. İş dünyasında önce ‘para sihirbazı’ olarak yatırım yaptığı lüks markaların ardından da ‘marka sihirbazı’ olarak tanınan Kırdar’ın en önemli başarı hikayesi Gucci oldu.

Haberin Devamı

1987’de içine düştüğü zor durumda piyasa değeri 246 milyon dolara düşmüşken yatırım yaptığı Gucci’doen 1999’da çıktığında 2.1 milyar dolarlık bir dev olan Gucci’nin yanı sıra grup mücevher devi Tiffany Co., Saks Fifth Avenue ile İngiliz perakendeci Sainsbury gibi markalara da yatırım yaptı.

Amcası ölünce ülkeyi terketti

Kırdar Ailesi aslen Kerküklü. Babası Irak’ta milletvekili olan Nemir Kırdar’ın amcası Lütfi Kırdar, 1. Dünya Savaşı ertesinde Türkiye’ye geldi. Atatürk’ün son dönemlerinde İstanbul’a vali olarak atanan Lütfi Kırdar, 1940’larda CHP’den milletvekili oldu. 1957’de Demokrat Parti’den milletvekili seçildi ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı oldu. Bu dönemde Irak’tan Türkiye’ye gelen Nemir Kırdar, Robert Kolej’de sanat eğitimi aldı. 27 Mayıs 1960 ihtilâli ile Lütfi Kırdar, Adnan Menderes Hükümeti’ndeki diğer üyeler gibi tutuklanarak Yassı Ada’ya götürüldü. Askeri yönetim tarafından alındığı sorgulama sırasında kalp krizi geçiren Kırdar, duruşma salonunda 17 Şubat 1961’de yaşamını yitirdi. Nemir Kırdar ise bu olaydan sonra Türkiye’yi terk etti.

Haberin Devamı