Gazete Vatan Logo

Yarıyıl tatili uzatılacak mı? MEB'den son dakika açıklaması, ikinci dönem...

'Yarıyıl tatili uzayacak mı?' Milyonlarca öğrenci bu sorunun yanıtını merak ediyordu. MEB resmen duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciler için harekete geçti. Yarıyıl tatilinin süresi bugün netlik kazandı. Yarıyıl tatili ile ilgili son dakika açıklaması Bakan Özer'den geldi. 6 Eylül'de okullarda başlayan yüz yüze eğitimde ilk yarıyıl bugün itibarı ile sona erdi. Öğrenci ve öğretmenler için sömestr tatili başladı. Koronavirüs salgınında yeni varyantların ortaya çıkması nedeni ile bir süredir yüz yüze eğitimin devam edip etmeyeceği konusu gündemdeydi. Özellikle bazı üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alınmasının ardınsan ilkokul, ortaokul ve liselerde de benzer bir uygulamanın yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştu. Yarıyıl tatilinin başlaması ile birlikte de iki haftanın uzatılabileceği yönünde iddialar ortaya atıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugün yaptığı açıklamada yarıyıl tatilinin uzatılacağı yönündeki iddialara son noktayı koydu. Özer, "Şu an için yarıyıl tatilini uzatmamızı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. İnşallah hiçbir sıkıntı olmadan 7 Şubat tarihinde 2. döneme kaldığımız yerden aynı kararlılıkla yüz yüze eğitime devam etmek için okullarımızı açacağız.” ifadelerini kullandı.

Yarıyıl tatili uzatılacak mı? MEB'den son dakika açıklaması, ikinci dönem...

Milyonlarca öğrenci için yarıyıl tatili bugün başladı. Yarıyıl tatili uzatılacak mı? Koronavirüs nedeni ile yüz yüze eğitime ara verilecek mi? Günlerdir öğrenci ve veliler bu soruların yanıtı araştırıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. MEB yarıyıl tatili kararını resmen duyurdu. Tarihler netleşti. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Kavaklı İlkokulu’nda karne dağıtım törenine katıldı. Öğrencilere karnelerini verirken hayallerindeki meslekleri soran Bakan Özer, öğrencilere yarıyıl tatilinde aileleri ile vakit geçirmelerini ve kitap okumalarını tavsiye etti.

Bakan Özer, karne dağıtımının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitime 81 ilde haftada 5 gün boyunca devam etmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Bakan Özer, “Bu süreçte öğrencilerimizi kutluyoruz. Öğrencilerimizin maske, mesafe ve hijyene riayet etmeleri, bu 850 bin dersliğimizden kapanan sınıfların 5 ay boyunca yüzde 1’in altında gerçekleşmesinde çok büyük katkısı oldu. Onun için biz bugün her ne kadar karneleri dağıtmış olsak da, karnelerde zayıf notları olan öğrencilerimiz olsa da biz bu dönem tüm öğrencilerimizi başarılı buluyoruz. Tüm öğrencilerimizi bu başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Tabii bu sürecin en büyük kahramanları öğrencilerimiz oldu” dedi.

Haberin Devamı

YARIYIL TATİLİ UZATILACAK MI?

Yarıyıl tatilinin uzatılacağı iddialarına ilişkin soru üzerine Bakan Özer, "Arkadaşlar biz bu süreçte bilimsel verilerle elektronik takip sistemi oluşturduk. Verilere bakarak konuşuyoruz. Dolayısıyla şu an için yarıyıl tatilini uzatmamızı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. İnşallah hiçbir sıkıntı olmadan 7 Şubat tarihinde 2. döneme kaldığımız yerden aynı kararlılıkla yüz yüze eğitime devam etmek için okullarımızı açacağız.” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÖZER'DEN ÖĞRENCİLERE TAVSİYE

Bakan Özer, öğretmenlerden iki haftalık yarıyıl tatilinde öğrencilere ödev vermemesi konusunda ricaları olduğunu hatırlatarak, “Öğretmenlerimiz ödev vermediler ama ben öğrencilerimize bir ödev veriyorum. O da 18 milyon öğrencimizin 2 haftalık yarıyıl tatilinde en az bir kitap okumaları. Çünkü bizim toplum olarak kitap okuma kültürünü geliştirmemiz lazım. Bunun için tüm okullarımızda kütüphane yaptırdık. İki ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 kütüphanesi olmayan okula kütüphane yaptık. Tüm kütüphanelerdeki kitap sayımızı 28 milyondan 42 milyona çıkardık. İnşallah 2022 yılında bu kitap sayımızı sadece kitap olarak değil, dijital içerik olarak da tüm kitap sayısını 100 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle bu anlamlı sürecin devamı olarak da tüm öğrencilerimizden bu 2 haftalık yarıyıl tatilinde en az bir kitap okumalarını istirham ediyorum. Tüm öğrencilerimize ve öğretmelerimize iyi tatiller diliyorum” diye konuştu. 

Haberin Devamı

YARIYIL TATİLİ NASIL GEÇİRİLMELİ?

Prof. Dr. Firdevs Güneş'ten hem öğrenciler hem de veliler için önemli tavsiyeler geldi. İşte Güneş'in önerileri...

Maske dil becerilerinin gelişimini sınırlandırmakta. Bu nedenle her gün okumaya bir saat süre ayrılmalı.

Haberin Devamı

Sesli okuma kelimeleri doğru söylemeye ve konuşma becerilerine yardım eder. Bu nedenle sesli okumaya ağırlık verilmeli.

Yazma etkinlikleri zihindeki bilgileri düzenlemeye yardım eder. O yüzden günlük olayları, hayallerini, duygularını, bilmece kitabı, tekerleme kitabı, öğrendiği yeni bilgileri ya da kelimeleri yazabilir. İlkokuldakilerin elle ve kurşun kalemle yazması önemlidir.

Öğrencilerin düzeyine göre konuşma becerilerini geliştirmek için bilmeceler, bulmacalar, kelime oyunları, tekerlemeler, yarışmalar, atasözleri, masal anlatma vb. yararlanılabilir.

Zihinsel, matematik becerilerine önem verilmeli. Çocuğun eğlenerek öğrenmesini sağlayan eğitici oyunlar oynanmalı.

İKİNCİ DÖNEM İÇİN MOTİVASYONU ARTTIRIN

Karnesi iyi gelen öğrenciye hediye verilip verilmemesi konusunda aileler kararsız. Maddi durumu yeterli olmayan aileler ise çocuğuna hediye alamayacağı için onların başarısını ödüllendiremeyeceği kaygısı yaşıyor. Başarının takdiri için maddi ödüle gerek olmadığını kaydeden Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocukların ilgi alanlarına göre maddi değeri çok yüksek olmayan hediyeler alınabilir. Hatta çocuğun başarısının takdiri maddi bir ödül olmak zorunda değil. Birlikte iyi vakit geçiriyor olmak bile önemli bir ödüldür. Öğrencinin kendi başarısının farkında olması, sorumluluklarını yerine getirmesi, bilgi sahibi olması bireyin içsel ödüllendirmesi açısından çok önemlidir ve ikinci dönem için motivasyonunu artıracaktır” diyor.

Haberin Devamı

LGS VE YKS'YE HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Liselere ve üniversitelere giriş sınavlarına hazırlanan 8 ve 12. sınıf öğrencileri için sömestr, tatilden çok eksiklerini kapatma dönemi demek. Okul dönemindeki ders saatleriyle benzer şekilde çalışmayan her öğrencinin çalışan diğer öğrencilerin gerisinde kalacağına dikkat çeken Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, bu öğrencilerin birinci dönemdeki derslerden eksiklerini tespit edip konu tekrarları yapmalarını öneriyor. Yüksek başarı hedefi olan bir öğrenicinin günde 9 saatlik bir çalışmada zorlanmaması gerektiğini kaydeden Yılmaz, LGS öğrencilerinin 80 dakika, YKS öğrencilerinin ise 3 saat boyunca test çözme dayanıklılığına erişmesinin başarı için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Uzman Psikolog Zeynep Burcu Eriki'den öğrenciler için önemli tavsiyeler geldi. Psikolog Eriki, “Karne tabii ki çocukların başarılarını değerlendirecek bir evrak, başarı da zaten çocuk için bir ödül. Belki birkaç motivasyon cümlesi, öğrencinin süreç boyunca yaptıklarını övmek, onunla gurur duyduğunu söyleyerek sıcak bir kucaklaşma karne için yeterli bir ödül olacaktır. Eğer karnede düşük not var ise de çocuğun dönem boyunca ne kadar çaba harcadığına ve kendi içinde ne kadar gelişim gösterdiğine odaklanmakta fayda var” dedi.

YAŞ DÖNEMİNE UYGUN EKRAN KULLANILMALI

Tatil boyunca çocukların özellikle ekran kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Eriki, “Çocuklar genelde tatillerde sınırları biraz esnetme taraftarı oluyorlar ve veliler de zaman zaman buna fırsat tanıyorlar. Elbette sınırlar biraz esneyebilir ancak mutlaka ekran kullanımı konusunda yaş dönemine uygun ekran kullanmalarını öneriyoruz. Onun dışında yemek ve uyku gibi düzenlerde de yine dikkat etmeliler. Yani çok yoğun bir esneme olmamalı” şeklinde konuştu.

TATİL EL BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN BİR FIRSAT

Küçük yaş gruplarında oyun oynamanın çok önemli olduğunu hatırlatarak el becerilerinin de gelişimine katkı sağlamak adına tatilin değerlendirilebileceğini aktaran Eriki, “Öğrenme sadece okulla sınırlı değildir. Özellikle küçük yaş grubu için oyun, çocuğun doğal öğrenme ortamıdır. Dolayısıyla bol bol oyun oynamalılar ve oyun oynarken de pasif oyuncaklar tercih etmelerini öneriyoruz. Mesela, veliler çocuklarından küçük tahta bloklar ya da dil çubuklarıyla uzun ve sağlam bir kule yapmalarını isteyebilirler. Onların yeteneklerini destekleyecek oyunlarla zaman geçirebilirler. Becerilerini geliştirmek de çok önemli. Örneğin ebeveynler tatilde çocuklara ayakkabı bağcığı bağlamayı ya da bir düğme dikmeyi öğretebilirler. Bunlar fırsat olarak değerlendirilebilir” diye konuştu.

SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER PLAN VE PROGRAM DOĞRULTUSUNDA İLERLEMELİ

Sınava hazırlanan öğrenciler için de tavsiyelerde bulunan Eriki, plan ve programın aksamaması gerektiğinin altını çizerek, “Sınava hazırlanan öğrenciler tatili mutlaka bir fırsat olarak görmeli. Kendilerine de zaman ayırmalılar fakat bir plan-program çerçevesinde ilerlemeliler. Diğer öğrencilerimiz de küçük tekrarlar yaparak öğrenme kayıplarını engelleyebilirler” dedi.

“PANDEMİ SONRASI ÇOCUKLAR OKULA ÖZLEMLE DÖNDÜ”

Son olarak da pandemi sonrası çocukların okula dönmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Eriki, “Çocuklar okulu özleyerek döndüler. Özellikle arkadaşlarını, öğretmenlerini ve öğrenme ortamlarını özlediler. Tabii ki zorlandıkları noktalar oldu. Küçük yaş grubu ailelerinden ayrılmakta zorluk yaşadı elbette. Onun dışında kural ve sınırlar konusunda biraz zorluk yaşadığımız durumlar oldu. Pandemi, maske-mesafe gibi kurallar yine küçük yaş grubundakilerin öğrenmeleri açısından zaman alan süreçler oldu” diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘ÇOCUKLARIN ARA TATİLDE EKRAN KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI’

Pandemide okul çağındaki çocuklarda ekran kullanımının arttığına dikkat çeken Uzman Klinik Uzman Psikolog İpek Fatma Özaktaç, “Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar arasında TV, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kullanımı son dönemde oldukça arttı. Bu nedenle aileler ara tatili fırsat bilip, çocukları için önceden aktivite programı yaparak ekran kullanımını sınırlandırmalı” dedi.

Çocukların tatilinin hem dinlenme hem de öğrenme süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren  Uzman Klinik Psikolog İpek Fatma Özaktaç, ailelere uyarılarda bulundu.

TATİL DÖNEMİ VERİMLİ KULLANILMALI

Sömestr tatilini verimli kullanmanın hem çocuğun dersleri hem de motivasyonu açısından önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özaktaç, “Tatil döneminin nasıl geçirileceğini önceden programlamak, çocuk için büyük fayda sağlayacaktır. Bu sayede çocuğun tatil yaptığı sürenin dışında kalan zamanlarda ders çalışmasına uygun ortam da sağlanabilir” diye konuştu.

İkinci ders dönemi öncesi öğrencilerin kendilerine vakit ayırıp tatil yaparak enerji toplayacakları bir süreleri olacağını söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, hem veliler hem de öğrenciler için 15 günlük sömestr tatilini etkin kullanabilmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

DENGEYİ SAĞLAMAK AİLELERE DÜŞÜYOR

Sömestr tatilini verimli kullanmanın hem çocuğun dersleri hem de motivasyonu açısından önemli olduğuna dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Çocuklar, uzun bir ders döneminin ardından gelen tatilin kendilerinin özel alanı olduğunu hissetmelidir. Bu bilinç çocuğun tatili daha anlamlı yaşamasına ve zamanını iyi değerlendirmesine zemin hazırlar. Yarıyıl tatili ne yan gelip yatma ne de derslere boğulma dönemidir. Bu dengeyi sağlamak ise aileye düşmektedir. Sömestr tatilinin çocuğun özel alanı olduğunu belirtmenin yanında bu döneme belli sınırların ve amaçların dahil olduğunu eklemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÇOCUĞUN TEMEL İHTİYACI İLETİŞİM

Günümüzde sokakta oynamanın, arkadaşlarla vakit geçirmenin, sosyal aktivitelerde bulunmanın yerini internet, video ve bilgisayar oyunları, akıllı telefonların aldığının altı çizen Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Her ne kadar farkında olmasa da çocuğun temel ihtiyacı iletişim kurmak, anlamak ve anlaşılmak, önem verilmek ve sevilmektir. Okul dönemi sırasında tamamen yasaklamadan kısıtlanması gerektiğini belirttiğimiz teknolojik uğraşlar, tatil döneminde ufak esnemeler olsa da çocuğun alıştığı düzeni bozmamak için aynı şekilde devam etmelidir. İlkokul çağındaki çocuklar günde en fazla 1 saat TV, bilgisayar/tablet ya da akıllı telefon ile vakit geçirmelidir” şeklinde konuştu.

TATİLİ PLANLAMAYI İHMAL ETMEYİN

Tatil döneminin nasıl geçirileceğini önceden programlamanın çocuk için büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, şu bilgileri paylaştı:

“Tatil planı yapılırsa, çocuğun tatil yaptığı sürenin dışında kalan zamanlarda ders çalışmasına uygun ortam da sağlanabilir. Tatilin en önemli noktası, çocuklarınızla paylaşım yapma imkânı bulacağınız sosyal aktivitelere yönelme fırsatının olmasıdır. Yarıyıl tatili nedeniyle çocuğunuzla birlikte izleyebileceğiniz bir film seçimi yapabilir, izledikten sonra film üzerine paylaşımda bulunabilirsiniz. Birlikte doğa gezisine çıkabilir, stres atabilirsiniz.”

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILABİLİR

Çocukları kitap okumaya ya da günlük yazmaya teşvik edilebileceğini belirten Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, böylece çocuğun okuldan uzaklaşmasını önleyerek hem dinlendirici hem de öğretici bir faaliyette bulunmasını sağlayabileceğimizi söyledi.

Çocuğu tamamen okuldan ve derslerden uzak tutmanın, bedenin boş zamana alışarak tembelliğin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacağını da sözlerine ekleyen Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Tembelliğe alışan bünyesi ikinci dönem başladığında yeniden alışma sürecine ihtiyaç duyacağı için bu durum hem çocuklar hem de velileri için zorlayıcı olacaktır. Bunu engellemek amacıyla derslerinde konu tekrarı yapması ve yeni konuları gözden geçirmesini sağlamak önemlidir” dedi.

ZAYIF NOTUN NEDENİNİ ARAŞTIRIN

Karnesinde zayıf notu olan çocuğa kızmanın doğru olmadığını ifade eden Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç, “Çocuğunuzla birlikte notlarının neden zayıf olduğunu gözden geçirmeli ve bu konu üzerine düşünmelisiniz. Hangi derslerde sorun yaşandığını saptayarak çözüm odaklı yaklaşmanız önem taşır. Ayrıca çocuğunuzdan beklentilerinizin gerçekçi olup olmadığını da gözden geçirmelisiniz. Kızmak, azarlamak sonucu değiştirmeyerek çocuğunuzun kendisini başarısız hissetmesine, kendine olan inancının sarsılmasına, sizinle iletişiminin bozulmasına ve okuldan uzaklaşmasına neden olabilir. Fakat sorunun nereden kaynakladığını araştırmak ve nasıl devam ettiğini anlamak, bir sonraki dönem için kurtarıcı olacaktır” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARA TATİL TAVSİYELERİ

Çocukların ara tatilde hem derslerine hem de kendilerine vakit ayırması gerektiğinin altını çizen Özaktaç, önerilerini şöyle sıraladı:

“Sosyal faaliyetlere zaman ayırmasını sağlayın. (Gezi, sinema, tiyatro, oyun) Arkadaşlarıyla maske ve sosyal mesafeye azami dikkat göstererek dışarıda vakit geçirmelerini sağlayın. Sık sık kitap okutun. Günlük tutmasını sağlayın. Tatilinin önemli anlarını, gittiği sinema ya da geziyi yazmasını isteyin. Eksik olduğunuzu düşündüğünüz ders konularını birlikte tekrar edin. Ailecek birlikte vakit geçirin. Gezmeye ve dinlenmeye vakit ayırın.”

 OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? İKİNCİ DÖNEM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimini yayımladı. Peki okullar ne zaman açılacak? İkinci dönem ne zaman başlayacak? 2022 İkinci dönem ara tatili.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimi hatırlattı.

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ

Birinci dönem, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlamıştı. 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek.

İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek.

YARIYIL TATİLİ NE ZAMAN?

Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

İKİNCİ DÖNEM ARA TATİLİ NE ZAMAN?

Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başladı ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erdi.

İkinci dönem ara tatili 11 Nisan'da başlayacak, 15 Nisan'da sona erecek.

İkinci dönem ara tatili: 11-15 Nisan

2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, ders zili 6 Eylül’de çaldı.

Birinci dönem ara tatili 15-19 Kasım arasında gerçekleşti.

Yarı yıl tatili 24 Ocak-4 Şubat’ı kapsayacak.

2. dönem ara tatili 11-15 Nisan’da olacak. Karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak.