Gazete Vatan Logo

Teheccüd namazı kılınışı nasıldır? Teheccüd (Gece) namazı saati var mı? Teheccüd namazı duaları ve sureleri

Teheccüd namazı fazileti büyük bir namazdır. Nafile bir namaz olan teheccüd namazı gece vakti kılınır. Yatsı namazı kılındıktan sonra gecenin bir vakti uyanıp kılınması gerekir. Uyuyup teheccüd namazı için uyanmak efdaldir. Teheccüd namazının rekat sayısı ise çift sayı olarak kılınması tavsiye edilmiştir. Peki teheccüd namazı nasıl ve ne zaman kılınır? Teheccüd namazı için özel bir saat var mıdır? İşte detaylar...

Teheccüd namazı kılınışı nasıldır? Teheccüd (Gece) namazı saati var mı? Teheccüd namazı duaları ve sureleri

Teheccüd namazı nafile namazlardan bir tanesidir. Uykudan uyanılarak kılınan teheccüd namazının sevabı ve fazileti çoktur. Müslümanların uykularından feragat ederek gecenin bir yarısı kalkıp Allah'a, kendisini yaratana yönelmesi, günahlarından af dilemesi teheccüd'ün anlamını daha da pekiştirir.

TEHECCÜD NAMAZI NEDİR?

Teheccüd namazı yatsı namazından sonra kılınır. Fakat uyuyup uyanmak teheccüd için gereklidir ve tavsiye edilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.s), farz namazlarından sonra gelen en faziletli namazın Teheccüd olduğunu söylemiştir.

TEHECCÜD NAMAZI KAÇ REKAT?

Teheccüd namazı rekat sayısı 2 ile 12 rekat arasında değişir. Teheccüd namazının rekat sayısının çift sayılarda olması tavsiye edilmiştir.

TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?

Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir.
Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 468-469).
İki rekâttan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez.
Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur.
Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.

Haberin Devamı

TEHECCÜD NAMAZI İÇİN ÖZEL BİR SAAT VAR MI?

Teheccüd namazı için gece yarısı kılınması tavsiye edilmiştir. Peygamber efendimiz, yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmamış, bir süre uyuduktan sonra gece namazını kılmış ve ardından vitir namazını kılmıştır. Sabah namazı vakti girince de sabah namazı kıldığı belirtilmiştir. (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182).

TEHECCÜD NAMAZI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Hadislere göre teheccüd (gece) namazı, farz namazlardan sonra en faziletli nafile namazıdır. Bir başka hadiste ise teheccüd için gece uyanan ve ailesini de uyandıran kişilerin isimlerinin Allah'ı çok anan kadınlar ve Allah'ı çok zikreden erkekler arasında olacağı belirtişlmiştir.

Haberin Devamı

Teheccüd namazını sürekli kılanların kötülük ve günahlarının Allah tarafından örtüldüğü ve bu namazın insanları kötülüklerden alıkoyduğu da bildirilmiştir.