Gazete Vatan Logo

Tayvan Bayrağı Anlamı Nedir? Tayvan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tayvan, resmi ismi ile Çin Halk Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Çin, Tayvan'ı özerk bir ülke olarak tanımadığından birçok ülke de tanımamakta ve burayı Çin olarak kabul etmektedir.

Tayvan Bayrağı Anlamı Nedir? Tayvan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tayvan Bayrağı Anlamı Nedir?

Çin, Tayvan'ı özerk bir ülke olarak tanımadığı için Tayvan'ın resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti olarak da bilinir. Aynı zamanda Çin, Tayvan'ı resmi olarak tanıyan ülkelere de ambargo uygular. Bu nedenle birçok ülke Tayvan'ı resmi olarak kabul etmemekte ve tanımamaktadır. Tayvan bayrağında 12 ışını bulunan beyaz bir güneş bulunur.

Bayraktaki renkler Sun Yat-Sen'in üç halk ilkesine göre seçilmiştir. Bu ilkeye göre mavi renk ile demokrasi temsil edilirken kırmızı renk ile de milliyetçilik anlatılır. Bayraktaki beyaz renk ile barış, huzur ve mutluluk temsil edilir. Mavi ve Min Chuan, kırmızı renk Min Tzu, beyaz renk ise Min Sheng olarak kabul edilir.

Tayvan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tayvan, resmi adı ile Çin Cumhuriyeti olarak bilinen bir Doğu Asya ülkesidir. Başkenti Taipei olan ülkenin yüz ölçümü de 36.197 kilometrekare olarak bilinir. Tayvan'ın bayrağında 12 ışınlı bir güneş bulunur. Bayrakta kullanılan renkler Sun Yat Sen'in üç halk ilkesine göre seçilmiş ve bayrakta mavi, kırmızı, beyaz renkler kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Bayraktaki mavi renk demokrasiyi, kırmızı renk milliyetçiliği, beyaz renk ise refahı temsil eder. Çin tarafından ülke olarak tanınmayan Tayvan, birçok ülke tarafından da tanınmaz. Çünkü Tayvan'ı ayrı bir ülke olarak tanıyan ülkelere Çin tarafından ambargo uygulanmaktadır. 

Tayvan İklimi Nasıldır?

Yengeç dönencesi tarafından iki bölgeye ayrılmış olan Tayvan adası bulunduğu yerin coğrafi etkileri altında kalmıştır. Adanın etrafı kara akıntısı veya sıcak sapon olarak bilinen okyanus akıntısı tarafından da çevrelenmiştir. Kuzeydoğu kış musonları sebebi ile ülke kış aylarında çok fazla yağış alır. Diğer zamanlara göre kuru havanın içine girdiğinde bu sefer de güneybatı musonları ülkeye yağış getirir.

Yıllık olarak ülkenin aldığı yağış miktarı ortalama 100 ile 1500 mm arasındadır. Dağlık bölgelere gidildiğinde bu rakam 5000 mm'ye kadar çıkmaktadır. Ortalama hava sıcaklığı yaz aylarında 25 ve 33 derece arasında, kış aylarında ise 10 ile 5 derece arasındadır. 

Haberin Devamı

Tayvan Saat Farkı ve Para Birimi

Ülkeler arasında zaman dilimleri bulunduğunda ortaya saat farkları çıkmaktadır. Türkiye ile Tayvan arasında 5 saatlik fark bulunur. Tayvan, ülkemize göre 5 saat daha ileridir. Türkiye'de saatler 12:00'ı gösterdiğinde Tayvan'da saat 17:00 olur. Ülkede resmi para birimi olarak Tayvan doları kullanılır.

lk olarak Tayvan bankası tarafından dağıtılsa da 2000 senesinden sonra para Çin Cumhuriyeti merkez bankası tarafından dağıtılmaya başlanmıştır. Tayvan mutfağı genelde Çin mutfağını anımsatır ve egzotik tatlar bulunur. Et ürünlerinden yemekler ile sıkça karşılaşılan Tayvan mutfağında baharatlar da oldukça fazla kullanılır.