Gazete Vatan Logo

Serbest Bölge Nedir, Ne İşe Yarar? Türkiye'deki Serbest Bölgeler Nerededir?

Genel olarak gümrük bölgelerinin olduğu noktalarda yer alan serbest bölge, bu tanımlama üzerinden ele alınmaktadır. Daha çok gümrük hattının dışında kalan bölge olarak ele alınır ve tabir edilir. Bu alan serbest bölge olarak anlatılır ve gümrük işlemlerinin yapıldığı bölgenin dışarısında kalır. Ancak aynı zamanda bu bölgenin siyasi açıdan da bir bölgede yer aldığını ifade etmek mümkündür. Sonuçta her ülkenin bir ülke sınır çizgisi var ve bunlar da aynı zamanda siyasi bölgeleri tanımlamaktadır.

Serbest Bölge Nedir, Ne İşe Yarar? Türkiye'deki Serbest Bölgeler Nerededir?

Serbest Bölge Nedir?

Gümrük bölgelerinin siyasi açıdan sınır içerisinde yer alan, gümrük çalışmaları ile dış ticaret noktasında gümrük hattının dışarısında kalan bölgeler serbest bölge olarak bilinmektedir. Bu konuda Türkiye'nin birçok farklı bölgesi üzerinden ele alındığında örnekler bulunmaktadır. Aynı zamanda bunlar bir serbest bölge olarak siyasi durumu da anlatır.

İthalat ve ihracat gibi birçok farklı gümrük işlemleri noktasında, bu işlemlerin ve hattın dışarısına kalan kısım olarak da anlatmak mümkün olur. Özellikle ülkeler arası yapılacak olan çalışmalar doğrultusunda ve gümrük işlemleri için, farklı amaçlar doğrultusunda önemli yer taşır.

Serbest Bölge Ne İşe Yarar?

Serbest bölge aynı zamanda coğrafi bir alanı temsil etmesi üzerinden ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda bulunmuş olduğu ülke bakımından gümrük hattının dışı ve siyasi alanı da gösterir. Özellikle ihracat ile beraber ithalat için uygun koşulları hazırlayan ve oluşturan bölge olarak ele alınmaktadır. Aynı zamanda yatırım çekmek için sağlamış olduğu avantajlar ile ülke için önemli yer taşır.

Haberin Devamı

Çünkü bu bölgeler ekonomik faaliyetler noktasında vergi muafiyeti getirmektedir. Bu da daha çok yatırımcı çekmek anlamına gelir. Bu doğrultuda ülkenin gümrük prosedürleri ele alındığında muaf durum yaşandığından dolayı, yatırım çok daha etkin ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Bu da ticaret yapmaya elverişli bir alan oluşturması ile beraber ülkenin gelişimine önemli oranında katkı sağlar.

Türkiye'deki Serbest Bölgeler Nerededir?

Gelen çerçevede ihracata dayalı yatırımı teşvik etmek amaçlı günümüzde serbest bölgeler oldukça önemlidir. Çünkü bu bölgeler aynı zamanda vergi muafiyetiyle beraber yatırımcının ilgisini çeker. Bu konuda Türkiye'nin günümüzde birçok farklı noktasında serbest bölgeler bulunmaktadır.

- Mersin

- Antalya

- Adana - Yumurtalık serbest bölgesi

- İzmir

- Denizli

- İstanbul Atatürk Havalimanı

- İstanbul Endüstri ve Ticaret

Bu ve benzeri gibi daha birçok farklı şehir üzerinden serbest bölgeler bulunmaktadır. Aynı zamanda yukarıda verilen şehirler zaten Türkiye'nin ticari bakımdan en önemli ülkeleri içerisinde gelir.

Haberin Devamı