Gazete Vatan Logo

ÖSYM YÖKDİL başvuru tarihi belli oldu! 2020 YÖKDİL/1 sınav başvuru tarihi ve şartları nelerdir?

2020 YÖKDİL sınavı ne zaman? YÖKDİL/1 sınav başvurusu ne zaman başlıyor? soruları özellikle akademik kariyer düşünen kişiler arasında yoğun bir şekilde araştırılıyor. ÖSYM tarafından yapılan duyuruyla, 2020 YÖKDİL/1 sınav başvuru tarihi belli oldu. Peki, 2020 YÖKDİL/1 sınav başvuru tarihi ve şartları nelerdir? İşte YÖKDİL hakkında merak edilenler…

ÖSYM YÖKDİL başvuru tarihi belli oldu! 2020 YÖKDİL/1 sınav başvuru tarihi ve şartları nelerdir?

YÖKDİL sınav başvuruları ne zaman başlayacak? Diye soran öğrencilere cevap ÖSYM’den geldi. YÖKDİL sınavı hakkında ÖSYM'den duyuru geldi. ÖSYM, 2020 YÖKDİL/1 sınav başvuru tarihi ve sınav tarihini yaptığı duyuru ile belli oldu. İşte özellikle akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerin, yabancı dil yeterliliğine sahip olmak için araştırdıkları YÖKDİL hakkında merak edilenler…

YÖKDİL BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sınav başvuruları elektronik ortamda ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden, sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılır.

TCKN ve aday şifresiyle yapılan başvurular 16 Ocak'ta tamamlandıktan sonra başvuruyu kaçıran adaylar için 28 Ocak'ta geç başvuru sayfası aktif hale getirilecek ve geç başvurudan 1 gün süreyle faydalanılabilecek

YÖKDİL NE ZAMAN?

Yüksek Öğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı başvuru tarihi 8 Ocak-16 Ocak 2020’de başlayacak. Adaylar 8-16 Ocak 2020 tarihleri arasında başvurularını ÖSYM'nin resmî web sitesi üzerinden aday işlemleri sayfasına giriş yaparak gerçekleştirebilecekler.

Haberin Devamı

Sınav ise1 Mart 2020'de gerçekleştirilecek ve sonuçlar 26 Mart 2020'de ilan edilecek.

YÖKDİL'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

YÖKDİL sınavına, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar başvurabilir.

YÖKDİL SINAVI GENEL KURALLAR

1. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında imzalanan protokol uyarınca, ÖSYM tarafından yapılacaktır.

Sınav, Yükseköğretim Kurulu ve kurumları ile geçerliliği kendi mevzuatlarında kabul edilmiş olan diğer kurum ve kuruluşlar tarafından aranan yabancı dil koşulunun sağlandığını belgelendirmek amacıyla Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında uygulanacaktır.

2. Sınav, Sonbahar Döneminde Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında; İlkbahar Döneminde ise Arapçada sadece Sosyal Bilimler alanında, İngilizcede Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında olmak üzere yılda iki kez yapılacaktır.

Haberin Devamı

3. 2019-YÖKDİL, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurular 13-23 Eylül 2019 tarihleri arasında alınacaktır. Bu sınavda; Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde sınav yapılacaktır.

4. Sınav, saat 10.15’de başlayacak ve 3 saat (180 dakika) sürecektir.

5. Bir dönemde sadece bir yabancı dil ve alandan sınava girilebilecektir.

6. Sınav sonuçları; Yükseköğretim Kurulu ve Kurumları ile geçerliliği kendi mevzuatlarında kabul edilmiş olan diğer kurum ve kuruluşları tarafından aranan yabancı dil koşulunun sağlandığını belgelendirmek amacıyla kullanılabilecektir.

7. Sınav sonuçları sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 5 (beş) yıl süreyle geçerlidir.

8. Engelli/sağlık sorunu olan adayların başvurularını yapmadan önce kılavuzun 4.5. Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun Doldurulması maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

9. Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, Aday Başvuru Formuna yazılan bilgilerdeki eksik ve yanlışlar yüzünden doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacaktır. Adaylar, beyan ettikleri bütün bilgilerinden sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, yazdığı bilgilerdeki eksiklik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz.

10. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan adayların sınavı geçersiz sayılır. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı tespit edilen adayların sınav sonuçlarından doğan hakları geçersiz sayılacaktır. Sınava girmek ve başarılı olmak, kanun, tüzük, yönetmelik ve diğer mevzuatta yer almayan bir hakkı adaylara vermez.

Haberin Devamı

11. Başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle başvurusunu geri çeken veya başvurusu reddedilen veya başarısız olan adaylar, yeni başvurularını en erken bir sonraki dönem yapabilirler. Bir sınav dönemi için yapılan başvuru sonraki dönemler için geçerli değildir.