Gazete Vatan Logo

Karum Nedir, Ne İçin Kullanılır? Tarihte İlk Karum Ne Zaman, Nerede Kurulmuştur?

Karum, çok eski tarihlere dayanan bir sözcüktür. Asurlular döneminde görülen Karum, ticaret açısından önem arz eden bir kelime olup ticaret merkezi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ticaret kolonileri olarak da bilinir. Ticaret, insanlığın var olduğu günden bugüne gelişerek devam etmiştir. Tarih boyunca ticari aktivitelerin gerçekleştiği farklı yerler kurulmuştur. Bu mekanlar da zaman zaman yeni isimler almıştır. Karum da bu mekanlardan biridir.

Karum Nedir, Ne İçin Kullanılır? Tarihte İlk Karum Ne Zaman, Nerede Kurulmuştur?

Karum, kurulan ticari yerleşkelerin ismidir. Kurulan Karumlar sayesinde ticari yerleşkelerde artmıştır. İnsanlığın gelişimi açısından da oldukça önemli bir adımdır.

Karum Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Karum, Asur Devleti ile birlikte tarihe geçmiş olan bir isimdir. Karum, ticaret yapılan alan, pazaryeri anlamındadır. İlk çağlarda ortaya çıkmıştır. İlk Çağlarda insanlar zamanla göçebe hayattan yerleşik hayata geçiş yapmaya başlamıştır. Yerleşik hayatın başlaması ile birlikte ticari yaşamda daha aktifleşmiş ve ticaretin devamlılığı açısından özel alanlar kurulmuştur.

Karum, kurulan ticari yerleşkelerin ismidir. Kurulan Karumlar sayesinde ticari yerleşkelerde artmıştır. İnsanlığın gelişimi açısından da oldukça önemli bir adımdır.

Tarihte İlk Karum Ne Zaman Nerede Kuruldu?

Karum, tarihte oldukça eski zamanlara dayanan bir sözcüktür. İlk kez Karum Asurlularda görülmüştür. Ticaret olarak gelişmiş olan Asur Devleti, ilk Karumun sahibidir. Tarihte ilk Karum Kaniş bölgesinde görülmüştür. Bu bölge Kültepe olarak da bilinir. Kültepe Kaniş, Kayseri ilinde yer almaktadır. Kayseri iline ait bir bölgedir.

Haberin Devamı

Genel olarak kent yaşamına yakın olarak yerlerde kurulan Karumlar, ilk kez Kültepe de ve Anadolu Bölgesinde kurulmuştur. Karum, sadece Anadolu üzerinde değil sonralarda liman ve rıhtımlarda da kurulmuştur. Ticaretin aktif olarak var olduğu yerlerde ticari kolonilere rastlamak mümkündür.

İlk Karum Kültepe Kaniş bölgesinde yer alsa da sadece bura ile sınırlı kalmamıştır. Daha sonraları önemli alışveriş yollarına, göç yollarına ve limanlara da kurulmuştur. Ancak genel olarak insanların daha aktif olabilmesi için yerleşim merkezlerine yakın alanlar tercih edilmiştir.

Karum Hangi Uygarlıkta Görüldü?

Karum, ilk çağlarda ortaya çıkan bir kavramdır. Bu kavram ticari hayat ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü Karum, ticaretin gerçekleştiği yer anlamındadır. Karumlar, Asur Devleti döneminde kurulmuştur. Asurluların ticaret yapmakta olduğu pazaryerleri Karum adını almıştır.

Asurlular, tarih boyunca yaptıkları önemli ticaret olayları ile bilinmektedir. Hatta ticaret devleti olarak da bilinir. İpek ve baharat yollarında da adından söz ettiren Asur Devleti ticaret anlamında önemli olan Karumlarında kurucusudur. Kurulan Karumlar yalnız yerleşke yerlerine yakın olarak değil önemli ticaret yolları üzerinde de yer alır.

Haberin Devamı

Karum ve Ticaret Kolonileri

Tarihte yerleşik hayata geçilmesi ile birlikte ticari yaşama olan önemde artmıştır. İnsanların düzenli bir yaşam sürmesi yeni ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle alışverişe olan ilgi de artmıştır. Ticari koloniler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için farklı ürünlerin bir arada bulunduğu merkezlerdir. Ticari koloniler aynı zamanda Karum adı ile de bilinir. İkisi birbiri ile aynı anlamı taşımaktadır. Her ikisi de ticaretin aktif olarak gerçekleştiği yerlerdir.