Gazete Vatan Logo

Fitoplankton Nedir, Ne İşe Yarar? Fitoplankton Nerelerde Bulunur?

Fitoplanktonlar aynı zamanda halk arasında deniz otu olarak da bilinmektedir. Hem deniz hem de akarsularda yaşayan ve aynı zamanda yetişen ot türleri içerisinde geldiğini söylemek mümkündür. Genelde farklı denizlerde ve akarsularda toplu şekilde yetişmesi ile beraber yaşamlarını sürdürürler. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin farklı bölgelerinde de yine bulunan bitki çeşitleri olduğunu söylemek gerekir. Daha çok su altında ortaya çıkan ve yetişen bir bitki çeşidi olduğunu ifade etmek mümkündür.

Fitoplankton Nedir, Ne İşe Yarar? Fitoplankton Nerelerde Bulunur?

Fitoplankton Nedir?

Su altında meydana gelen ve aynı zamanda toplu şekilde oluşan yosunlar bütünü Fitoplankton olarak bilinmektedir. Özellikle bu platformlar deniz suyu ile beraber akarsunun diplerinde, kıyı bölgelerde çok fazla yer almaktadır. Bu noktada su akışı ile beraber her yere giden bir bitki türü olduğunu da söylemek mümkün olur. Aynı zamanda halk arasında ve halk ağzından yine deniz otu şeklinde anlatılır.

Fitoplankton Ne İşe Yarar?

Deniz hem de tatlı suda yaşama özelliği gösteren en önemli yosun çeşitleri arasında fitoplanktonlar gelmektedir. Özellikle bu bölge topluluğunun ototrof açısından en önemli bileşenleri içerisinde yer alır. Çünkü canlı yaşamının döngüsünü sağlanması için su altında önemli bir yer taşıdığını söylemek gerekir.

En önemlisi ise dünyadaki oksijen kaynağının önemli bir kısmı bu canlılar tarafından elde edilir. Sadece bu sebep bile fitoplanktonların ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Diğer yandan milyonlarca yıldan bu yana yaşayan ve en eski canlı türleri içerisinde yer alan bitkiler arasında geldiğini söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Fitoplankton Nerelerde Bulunur?

Genel olarak fitoplanktonlar su altında yaşayan yosun türleridir. Hem deniz suyu hem de tatlı su içerisinde yaşama özelliği gösteren bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün olur. Bu sebepten dolayı denizlerde, akarsu ya da nehirler ile beraber birçok farklı su altı bölgesinde yaşadıklarını söylemek gerekir.

Suyun en derin kısımlarında ya da kenar bölgelerde bulunmaktadır. Hatta belirli şartlar oluştuğunda buz altında dahi bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu sebepten dolayı dünyanın birçok farklı bölgesinde yaygın olarak bulunan ve çok önemli bitki çeşitleri içerisinde gelmektedir.

Fitoplanktonların Önemi Nedir?

Sağlamış olduğu birçok farklı özelliği ile beraber fitoplanktonlar öne çıkar. Bu kapsamda deniz yaşamının döngüsü içerisinde yer alır ve canlılığın sürmesi için çok önemlidir. Ancak en önemli husus şüphesiz oksijen üretmesidir.

Hatta bu konuda fotosentez ile beraber oksijen üretimi noktasında en önemli bitki türleridir. Bu sebepten dolayı fitoplankton yaşamının devam etmesi dünya çapındaki yaşamın devam etmesi anlamına gelir.

Haberin Devamı