Gazete Vatan Logo

EYT'de yaş sınırı mı geliyor? '41. madde açık ve net' deyip çözümü açıkladı

EYT düzenlemesi ile ilgili gelişmeler art arda yaşanmaya devam ederken, prim ve kıdem tazminatı için destek açıklaması geldi. Son görüşmelerin yapılmasından sonra ise yaş sınırı getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, hem borçlanma hem de yaş şartı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

EYT'de yaş sınırı mı geliyor? '41. madde açık ve net' deyip çözümü açıkladı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona yaklaşılırken Beştepe'de önemli bir toplantı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldı. İki bakan geçen hafta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da bir araya gelmişti. Toplantıda en önemli başlıklardan birinin yaş sınırlaması olduğu bildirildi. Daha önceden yaş sınırının kapsama getirilmeyeceği yönündeydi. Şimdi ise kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş üzeri fikir ortaya atıldı. Peki yaş sınırlaması EYT kapsamına alınacak mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, konuyla ilgili gazetevatan.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

“YENİ MAĞDURİYETLER ORTAYA ÇIKAR”

“Bir mağduriyet başka bir mağduriyet getirilerek çözülemez” diyen Cenkci, “8 Eylül 1999 öncesi kadınlar 20 yıl, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gün ödemek kaydı ile emekli olabiliyordu. Bu tarihte yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildi. EYT'liler ise işe başladıklarında kurallar ne ise emekli olurken de aynı kurallar geçerli olsun istiyor. Yani kadınlar 20 yıl 5000 gün, erkekler 25 yıl 5000 gün ile emekli olmayı talep ediyor. Eğer bahsedildiği gibi yaş şartı getirilirse yeni bir mağduriyet doğacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“YAŞ FARKI TALEP EDİLEBİLİR”

EYT’nin başlangıç noktasının zaten yaş şartı kaynaklı olduğunu dile getiren Cenkci, “Bu şartın getirilmesinin hiçbir kabul edilebilir tarafı yok. 35-40 yaşında insanların emekli olacağına ilişkin bir algı var. Bu yaşlarda çok az kişinin prim günü tamamlanmıştır. Zannediliyor ki milyonlarca kişi genç yaşta emekli olacak ama böyle bir şey yok. Eğer bir reform yapılacaksa bu reform yeni sorunlar üretmemelidir, sorunu kalıcı olarak çözmeli. Yaş sınırı getirilmesi daha genç yaşta emekli olanların yaş farkını talep etmesine neden olabilir. Ayrıca EYT, TBMM'de konuşularak yasalaşmalıdır, çözümü KHK ile olmamalıdır. Düzenlemenin taslağını biz de mağdur olarak görmek istiyoruz, şu an bu mümkün değil” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

“YASANIN 41. MADDESİ AÇIK VE NET”

Cenkci şu ifadeleri kullandı: “Sayın Bakan ‘doğum ve askerlik borçlanmaları, prim gün sayısı kazandırır ama geriye götürmez’ dedi. Bakanın bu açıklaması kafaları tamamen karıştırdı. Yasanın 41. maddesi açık ve net. hangi borçlanmaların geriye götüreceği, ya da sigorta prim günü kazandıracağı yasada belli. Sayın Bakan’ın açıklamasında biz şunu anlıyoruz; askerlik borçlanmasında geriye götürecek kanun değişecek. Bakan bununla ilgili bir yasal düzenleme sinyali verdi.”

BORÇLANMA İLE İLGİLİ UYARI

Borçlanma konusu ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Cenkci, “Eğer önce askere gidip sonra sigortalı olarak çalışma hayatına başladıysanız mevcut yasamıza göre askerliğinizi borçlandığınız süre kadar başlangıç tarihini geriye götürür. Fakat doğum borçlanmasında böyle bir hak yok. 2008 öncesi vergi ve oda kaydı olup, Bağ-kur’a tescil yaptırmayan binlerce kişi var. Bağ-kur tescil mağduru olarak adlandırılanlar var. Bununla ilgili de bir düzenleme söz konusu olmalıdır. Yani Türkiye'nin köklü bir sosyal güvenlik reformuna ihtiyacımız var” dedi.