Gazete Vatan Logo

Azerbaycan Bayrağı Anlamı Nedir? Azerbaycan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Türk devleti olarak kardeş ülke kabul edilen Azerbaycan bayrağı yatay şeritte mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşur. Bayrağın ortasında kırmızı renk ve ortadaki ay ile yıldız Türk bayrağına benzer özellikler göstermektedir. 

Azerbaycan Bayrağı Anlamı Nedir? Azerbaycan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Azerbaycan Bayrağı Anlamı Nedir?

Azerbaycan, Türkiye ile kardeş ülkedir ve bayrağı da sık sık merak edilir. Bir Ortadoğu ülkesi olarak kabul edilen Azerbaycan ayrıca Azeri Türkleri olarak da bilinmektedir. Azerbaycan bayrağının üzerinde üç farklı renk bulunmaktadır. Yatay şekilde sırası ile mavi, kırmızı ve yeşil renklerin bulunduğu bayrağın her rengi farklı bir anlama sahiptir.

9 Kasım 1918 tarihinde ilan edilmiş olan bayraktaki mavi renk ile Türklük ifade edilir. Kırmızı renk ile uygarlık sembolize edilirken bayraktaki yeşil renk de Müslümanlığı temsil eder. Azerbaycan bayrağının ortasında ay ve yıldız olduğundan bu kısım Türk bayrağı ile benzerdir. 

Azerbaycan Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Azerbaycan bayrağı kırmızı, mavi ve yeşil renklerden oluşan bir bayraktır. Sırası ile mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan bayrakta yatay şeritler vardır ve tüm renkler eşit şekilde bayrakta bulunur. Mavi renk, Azerbaycan coğrafyasında yaşayanlar ve Türk toplulukları ile ilgili bir renktir.

Haberin Devamı

Yeşil renk ile Müslümanlık ve İslam inancına olan aidiyet temsil edilirken kırmızı da uygarlığı temsil eden bir renk olarak kullanılır. Azerbaycan bayrağındaki üç renk ile ulusal Türk kültürü, Müslümanlık inancı ve demokratik özellikler anlatılır. Bayrak olarak bakıldığında orta kısımdaki renkler ve ortasındaki ay-yıldız ile Türk bayrağına benzer. 

Azerbaycan Hangi Kıtada?

Asya kıtasının batısında bulunan Azerbaycan'ın batısında Ermenistan, kuzeyinde Rusya, doğusunda Hazar denizi yer alır. Bölgedeki en büyük yüz ölçümüne sahip olan Azerbaycan ayrıca Asya kıtasındaki en önemli ülkelerdendir. Stratejik bir konumda bulunan Azerbaycan'ın Türkiye ile 17 kilometrelik bir sınırı vardır.

Türkiye'nin komşuları arasında bulunan Azerbaycan sınırı ile beraber hem ithalat hem de ihracat olarak ülkeyle ilişki içindedir. Orta Asya'da bulunan ve en önemli Türk devletleri arasında yer alan Azerbaycan'ın başkenti de Bakü'dür. Ticari olarak köprü görevine sahip olan ülkenin komşuları ile yoğun ticari ilişkileri vardır. 

Haberin Devamı

Azerbaycan Gezilecek Yerler

Kız kalesi: İçeri şehir kısmında bulunan Kız kalesi Şirvanşahlar sarayıyla beraber UNESCO dünya mirasları arasında bulunmaktadır. Şehrin en güzel mimarilerinden biri olan kalenin iç kısmı 8 kata ayrılmış ve her katı yontma taşlar ile inşa edilmiştir.

Şirvanşahlar sarayı: UNESCO dünya mirasları listesinde bulunan saray 52 odalıdır ve şahın ailesi için içerisine türbe ile hamam da yapılmıştır. Mimari olarak dikkat çeken sarayda 34 basamak ile inilen bir yer altı su deposu bulunmaktadır.

Bibi Heybet camii: İslam mimarisinin ülkedeki önemli yansımalarından olan camii en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Ülkeye giden kişiler bu camii mutlaka ziyaret etmelidir.