Gazete Vatan Logo

‘Atatürk’te sıkıntı yok evrim üniversitede’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredattan “Atatürkçülük ve İnönü konularının kaldırılacağı” iddialarına ilişkin verdiği yanıtta “Bütün bunların hepsi önleyici propaganda. Doğruyla alakası yoktur” dedi

‘Atatürk’te sıkıntı yok evrim üniversitede’

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Yeni müfredat taslağına yönelik yapılan eleştirilerin hatırlatılması ve “Atatürk ve İsmet İnönü’ye ilişkin konuların sadeleştiği söyleniyor, doğru mu? Evrim teorisi müfredattan çıkartıldı mı?” diye sorulması üzerine Bakan Yılmaz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Meclis başkanı, İstiklal Savaşı’nın başkomutanı. Bizim bunlarla ilgili milletimize, gençlerimize, evlatlarımıza öğretmek bizim asli vazifemiz. Dolayısıyla ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müfredattan çıkarıldığı’ sözü doğru değildir” diye konuştu.

İnönü’den söz ediyoruz

İstiklal Savaşı’nın aşamaları, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları anlatılırken, İsmet İnönü’den bahsetmemenin mümkün olamayacağını vurgulayan Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sağlamış Lozan Antlaşması, Lozan’ın komisyon başkanlığında İsmet İnönü var. Lozan’dan bahsedeceksiniz, İsmet İnönü’den bahsetmeyeceksiniz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk rahmetli oldu, ikinci cumhurbaşkanı seçilecek. Eskiden Atatürk ile birlikte tarih biterdi, biz daha, 15 Temmuz’u da müfredata koyuyoruz. 1946, 1950 seçimleri var, demokrasiye geçiş de, bu da Cumhuriyetin taçlanmasıdır. Bundan bahsederseniz, İnönü’den bahsetmemek olur mu? İnönü’den bahsediliyor, Atatürk’ten. Hiçbir sıkıntı yok. Öğrenilmesi, sadece genel bir öğretim devresi, birinci sınıfta müzik dersinde de Atatürk var, Atatürk’ün sevdiği şarkılarla ilgili. Her bölümde Atatürk ile ilgili var, hayat dersinde de var, Atatürkçülük dersi de var.”

Haberin Devamı

“Müfredattan evrim konusununun çıkarıldığı”na ilişkin söylemlere yönelik ise Yılmaz, “Evrim konusuyla ilgili belki yüzlerce, binlerce teori var. Biz hepsini vermek durumunda değiliz. Onu çok net söyleyelim. Ancak doğa tarihi bölümünü çıkardık, doğa tarihi bölümünde bunlar bahsedilmeyecek ama detaylar üniversitede, lisans düzeyinde pekala evrim konusu işleniyor. Onda hiçbir şey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Din dersinin olması lazım Alevilik daha geniş olacak’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Yeni müfredat taslağı için 165 bin 326 görüş geldi. Bize aktarılanlar, bir tecrübenin ürünü. Bu tecrübeleri dikkate alarak daha iyi bir müfredatı öğrencilerimizin önüne koyacağız.” dedi. Yılmaz, yeni müfredata ilişkin, çoğunluğu öğretmenlerden olmak üzere çeşitli öneriler geldiğini belirtti. Bu önerilerin 10 Şubat’a kadar alınmaya devam edileceğini bildiren Yılmaz, “Yeni müfredat taslağı için 165 bin 326 görüş geldi. AİHM’in din dersiyle ilgili verdiği kararı anlatan Yılmaz, “Cumhuriyet Halk Partisi döneminde, tekrar din dersi konuldu, 40’lı yıllarda. Demek ki din dersi olması lazım” değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz, sağlıklı bir din anlayışının verilmesi, verilen bilginin de “birlikte yaşama kültürü”nü oluşturması gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, şunları kaydetti, “Alevi vatandaşlarımızın bundan istisna olmasının doğru olmayacağı, onların da bu sistemin içinde olması ancak onlara ait de dini bilgilerin daha geniş şekilde verilmesi yönünde komisyonun bir raporu var. Daha iyi bir müfredatı halkımızın önüne çıkaracağız.”

Haberin Devamı

Öğrenciler istemiyor ama ‘açık uçlu’ya geçiyoruz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hükümet programında üniversite sınavlarının birden fazla yapılmasının yazdığını hatırlatarak YÖK’ün zamanı geldiğinde kamuoyuna çalışmayı açıklayacağını ifade etti. “Açık uçlu ya da klasik sorulara dönüş söz konusu mu?” sorusuna Yılmaz, “Olacak, kesin olacak. Ancak şunu görüyorum ki, evlatlarımın her birisi açık uçlu soruya geçilmesini istemiyor” yanıtını verdi. Yılmaz, öğrencilerde bir tedirginlik olduğunu dile getirdi ve “Önümüzdeki dönem Türkçe’den başlayacağız, diğer derslere de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi. Eğitimde reform niteliğinde üç değişiklik hedefinin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, bunlardan birisinin ilkokullarda ve okul öncesi eğitimde ikili eğitimin kaldırılarak tekli eğitime geçilmesi, ikincisinin okul öncesi eğitimin zorunlu olması, üçüncüsünün de öğrencilere yabancı dil öğretilmesi olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı