Gazete Vatan Logo

Ara tatil başlıyor! Uzmandan dikkat çeken uyarı: Ebeveynler bir konuda 'ıskalıyor'

Yaklaşık 19 milyon öğrencinin ara tatili başlıyor. Öğrenciler bu süreçte kısa bir mola vermiş olacak. Çocukların ara tatilde ders çalışmasının gerekli olup olmadığı, hangi aktivitelerin yapılabileceği, yatma saati ve teknoloji kısıtlaması veya esnetilmesi gibi konularda ebeveynlerin kafasında soru işaretleri olabiliyor. Uzman isim bu süreçte neler yapılabileceğine ilişkin bilgi verirken, günümüz çocuklarında ebeveynlerin bir konuda 'ıskaladığına' dikkat çekerek uyarıda bulundu. İşte detaylar...

Ara tatil başlıyor! Uzmandan dikkat çeken uyarı: Ebeveynler bir konuda 'ıskalıyor'

ÖZGE SEREN DOĞU /ozge.dogu@gazetevatan.com

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrenci, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk ara tatilini yapacak. 14 Kasım’da yani yarın bu senenin ilk ara tatili olacak. Pazartesi başlayacak tatil 18 Kasım Cuma günü sona erecek. Ara tatilin ardından öğrenciler, 21 Kasım'da tekrar ders başı yapacak.

23 Ocak-3 Şubat 2023'te yarıyıl tatili, 17-20 Nisan 2023'te ise ikinci ara tatil olacak. 12 Eylül 2022'de başlayan eğitim öğretim dönemi ise 16 Haziran 2023'te sona erecek.

Öğrenciler yarınki bu ara tatilde kısa bir mola vermiş olacak. Veliler de bu süreçte çocuklara yaklaşımının nasıl olması gerektiğini merak ediyor. Özellikle çocukların ara tatilde ders çalışmasının gerekliliği, hangi aktivitelerin yapılabileceği, yatma saati ve teknoloji kısıtlaması veya esnetilmesi gibi konularda kafalarda soru işaretleri olabiliyor. Ara tatilde çocukların neler yapabileceğine, ebeveynlerin nasıl bir davranış içinde olması gerektiğine ilişkin gazetevatan.com'a açıklamalarda bulunan Psikolog Cihan Çelik önemli detaylara dikkat çekti.

Haberin Devamı

"VELİLERİN BUNA DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR"

Cihan Çelik, ebeveynlerin çocuklara ekstra bir yük yüklememesi gerektiğini ifade ederek, "Biz yetişkinler nasıl ki yaz tatiline gittiğimizde, tatil olduğunda ve evimizde kaldığımız zaman nasıl ki bir dosya, bir iş gelmesin isteriz, çocuklar için de bunun aynısı. Sadece şuna dikkat edilmeli; Sınıf öğretmeni  günde 5 sayfa kitap okunmalı, bir sayfa Türkçeden sadece şu yapılmalı, günde bir sayfa matematikten şu yapılmalı diyorsa, sadece bunlar gerçekleştirilmeli.

Çocuk sorumluluğuna ve günlük rutinine devam etmeli ama ekstra olarak soru da çözdüreyim, kitabın da hepsini okutturayım gibi bir şeye gerek yok. Bu tatili zamanında Ziya Selçuk’un vermesinin sebebi çocukların bu maratonda bir hafta dinlenmesi, yine 2-3 ay devam etmeleriydi. Öğretmen arkadaşın dediği ölçüde çocuğa verdiğimiz sorumluluk kadarını yapmamız yeterli. Ne çok, ne az… 10 dakika kitap okutun diyorsa 10 dakika kitap okutulmalı. Yarım saat, 1 saate gerek yok, adı üstünde tatil." dedi.

Haberin Devamı

ARA TATİLDE ÇOCUKLAR NELER YAPABİLİR?

Bu ara tatilin yalnızca 1 hafta olduğunu vurgulayan Psikolog Cihan Çelik, şunları söyledi: "Burada zaten adı üstünde, tatil. Çocukların ara tatilde eğer gezme imkanı varsa bulunduğu şehri, şehirdeki tarihi yerleri, müzeleri, açık alanları, daha önce merak ettikleri ve vakit bulamadıkları yerleri gezebilirler. Bir spor sergisi, tiyatro, müzikal; yani çocuğun kendini mutlu, rahat hissedeceği güzel aktiviteler o şehrin içinde çok rahat bir şekilde yapılabilir. Şehirlerde bazı okulların, kuruluşların  programları oluyor. Yine akademik becerilerin haricinde çömlek atölyesi, ebru atölyesi, jimnastik atölyesi veya bir kompleksin içinde yüzmesi gibi aktiviteler denenebilir."

ANNE İLE BABA ÇALIŞIYORSA...

Anne ile babanın çalışması durumunda çocuklar genellikle anneanne, babaanne ve dedeye bırakılıyor. Bu durumun olumlu sonuçlara vesile olduğunu belirten Çelik, "Eğer imkan varsa gün içinde anneanne, babaanne, dedelerle buluşulabiliyorsa, evine gidilebiliyorsa ve onlar size gelebiliyorsa da büyükleri ile temas edebilmesi, onlarla vakit geçirilmesi de anne-babanın çalıştığı senaryoda gayet sağlıklı ve güzel sonuçları bize getirir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

KUTU OYUNLARI OYNANABİLİR

Çocukların hoşuna giden aktivitelere ilişkin de ayrıca bilgi veren Psikolog Cihan Çelik, "Eğer evdeyseniz kutu oyunları çocukların inanılmaz hoşuna gider. Evde daha önce oynanmamış oyunlar, bir tombala bile... Sahile inilip oynanabilecek bir maç, piknik; yani ilişkinin ve temasın getirdiği aktivitelerin hepsi çocuklar için hem sağlıklıdır hem de olumlu şeylere vesile olur." dedi.

"NORMALDE 21.30'DA UYUYAN BİR ÇOCUK 00.00'DA YATAMAZ"

Bu tatilin yalnızca 1 hafta olduğunu ve çok geç yatmasının kısa süreçte düzeni büyük ölçüde etkileyebileceğine dikkat çeken Cihan Çelik, ara tatildeki yatma saatlerine ilişkin kafalardaki soru işaretlerine şu şekilde yanıt verdi:

"Her gün 21.30’da yatan çocuğunuzu 00.00-01.00’de yatırırsanız, bu 1 hafta çok büyük düzen bozar. Ancak 21.30’da yatağına girip uyuyan çocuğunuz için, oturup oyun oynuyorsanız veya televizyon izleyip herhangi bir paylaşım yapıyorsanız, 22.00-22.30 gibi küçük değişiklikler yaparak bu kısa tatil sürecinde zaman esnetilebilir. ‘Hayır 21.30’da yatacaksın, senin yatma saatin bu’ denmeyebilir. Çocuğa bu esneklik sağlanabilir, zararı olmaz. Ancak 00.00-01.00’de çocuk yatmaz, böyle bir büyük esnemeden söz edilemez."

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ KULLANIMI SÜRESİ İÇİN YAŞ FORMÜLÜ

Teknoloji kullanımının bu dönemde değil, her gün çocuğun yaşı ile 10 dakikayı çarpıp çıkan sonuca göre mümkün olabileceğine dikkat çeken Çelik, "Her çocuk yaş x 10 dakika zaten okul varken de, yokken de günlük teknolojiyi kullanabilir. Bu 7 yaşındaki bir çocuğun 7 x 10 neredeyse 1 saatlik hakkı demek. 8 yaşındaki bir çocuğun 80 dakika, 10 yaşındaki bir çocuğun 100 dakika hakkı var. Bu iyi bir saattir." diyerek, bir çocuğun tatilde de günde 1-2 saat televizyon, tablet ve telefonuyla vakit geçirebilmesinin aileleri çok germeyen bir durum olması gerektiğine vurgu yaptı.

"3 AYLIK YAZ TATİLİNDE BİLE BUNU İSTEMİYORUZ"

Ancak çocukların teknoloji kullanımının 6-8 saat şeklinde olmaması gerektiği uyarısını yapan Psikolog Cihan Çelik şu ifadeleri kullandı:
Normalde 1 saat kullanıyorsa, 1.5-2 saat olarak teknoloji kullanımına izin verilebilir. Çünkü adı üstünde; tatil. Fakat bunun tamamen esnemesi, yani sabah 07.00-08.00’de kalkıp akşam 22.00-23.00'e kadar teknoloji ile temas etmesi bizim hiçbir zaman istediğimiz bir şey değil. 3 aylık yaz tatilinde de böyle bir durumun yaşanmasını istemiyoruz. Bu nedenle burada esnemenin bir miktarı var. Çocuğun bu tatilde konfor alanı olabilir, buna devam etmeli.

"GÜNÜMÜZ ÇOCUKLARINDA EBEVEYNLER BAZEN ISKALIYOR"

Çocukların sorumluluk, tutku, öz denetim ve disiplin anlamında sorunları olduğunu söyleyen Çelik, ebeveynlere önemli bir uyarıda bulunarak, "Çocukların genel itibarıyla ne çok sıkılmaları, ne de çok yokuş aşağı bırakılmaları gerekiyor. Günümüz çocuklarında ebeveynlerin bazen ıskaladıkları durum yokuş aşağı bırakıp çocuğun istediği gibi gitmesi ya da inanılmaz baskı kurup çocuğun alanını çok daraltmaları. Şunu unutmayalım; Çocuklar iletişim, temas, diyalog kurulduğunda vakit geçirebilmek için başka bir şeye ihtiyaç duymazlar. İlişki içinde kalan çocuk televizyon, tablet, telefona da gitmez, teknoloji konusunda bizi yormaz." diyerek sözlerini sonlandırdı.