Gazete Vatan Logo

7. Sınıf Güneş Sistemi Ve Ötesi: Güneş Sistemi Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Dünya ile beraber birçok farklı gezegen güneşin etrafında döner. Güneş çok güçlü bir yer çekimine sahiptir ve böylece gezegenleri etrafında döndürür. Aynı zamanda dünyanın ısı kaynağı olarak da öne çıkar. Bu sebepten dolayı ve dünyanın şekli ile dönüşüne bağlı olarak mevsimler ortaya çıkar.

7. Sınıf Güneş Sistemi Ve Ötesi: Güneş Sistemi Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Sadece gezegenler değil aynı zamanda Güneş'in etrafında meteorlar ve göktaşı ile birçok farklı uzaylı cisimler dönüş yapmaktadır. Her bir gezegen Güneş'in etrafında farklı zamanlarda dönüşünü tamamlar. Bu da Güneş'in çevresindeki gezegenlerin ya da diğer uzay resimlerinin değişik uzaklıklarda olmasından kaynaklıdır.

7. Sınıf Güneş Sistemi ve Ötesi: Güneş Sistemi Detaylı Konu Anlatımı ve Örnek Sorular!

Güneş 4,5 milyar yıl önce toz ve gaz bulutundan oluşmuş bir yıldızdır. Yıldızlar aynı zamanda kendi enerji kaynağını üreten cisimler olarak öne çıkarlar. Ayrıca çok büyük yerçekimlerine sahiplerdir ve böylece çevresindeki gezegenler ile bir sistem oluştururlar. Buna da Güneş sistemi denir. Böylece Güneş merkezde olmak suretiyle farklı gezegenler etrafında dönüş yaparak devrini devam ettirir.

Güneşin yer çekimi o kadar güçlüdür ki etrafında gezegenler, Cüce gezegenler ve meteor ile göktaşları sürekli olarak dönüş yapmaya devam eder. Tabii sadece gezegenler değil aynı zamanda gezegenlere bağlı olan uydu sistemleri de dönüşünü sürdürür. Bu konuda gülüşün etrafındaki gezegenler şunlardır;

Haberin Devamı

- Merkür

- Venüs

- Dünya

- Mars

- Jüpiter

- Uranüs

- Neptün

- Cüce gezegen Plüton

Yukarıdaki gezegenler ile beraber bu gezegenlere bağlı doğal uydular güneşin etrafında düzenli olarak dönüş yapmaya devam eder.

Güneş Sistemi Konusunda Sorular

Birçok farklı soru üzerinden güneş sistemi hakkında daha iyi bilgi elde etmek mümkün.

Soru; güneş sistemine en yakın gezegen hangisidir?

Cevap; Merkür

Soru; Gezegenlere bağlı olan ve onların etrafında dönen cisimlere ne denir?

Cevap; doğal uydu

Soru; 2016 yılından bu yana cüce gezegen olarak bilinen gezegen hangisidir?

Cevap; Plüton

Soru; Dünyada yaşam olmasının temel sebebi nedir?

Cevap; Su

Bu şekilde birçok farklı örnek üzerinden güneş sistemi ve onun etrafındaki gezegenleri ifade etmek mümkün.

Yıldız, Göktaşı ve Gezegen Ne Demek?

Bir moleküler bulutun çökmesi ile beraber Yıldız oluşur. Çökme esnasında özellikle gaz oluşumu gerçekleşir ve kütlenin yeterli olduğu anlarda Yıldız oluşumu sağlanır. Aynı zamanda yıldızlar kendi enerjisine sahip olan cisimler şeklinde ifade edilir. Ayrıca dün yanında bulunduğu Güneş sistemindeki güneşin yüzey sıcaklığı 6000 santigrat dereceye ulaşır.

Haberin Devamı

Yıldızın çevresinde diskte oluşan cisimler ise gezegen olarak ifade edilir. Özellikle orijinal bulutun kalıntıları üzerine oluşmuş bir cisim olarak öne çıkarlar. Farklı boyutları ve aynı zamanda değişik noktalarından basık ve şişkin olarak yapıya sahiplerdir.

Güneşin etrafında dolanan irili ufaklı kaya parçaları ise göktaşı olarak ifade edilir. Bunlar bazı zamanlar dünya ve birçok farklı gezegeni düşüş gerçekleştirirler.