Gazete Vatan Logo

2. Sınıf Eldesiz Toplama İşlemi: Eldesiz Toplama Nasıl Yapılır? Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

2.sınıf matematik ders müfredatında eldeli ve eldesiz toplama işlemleri de bulunmaktadır. Problemlerde yapılması gereken işlemler sıralamaları ile en uygun şekilde belirtilir. Matematiğin temelini oluşturan 4 işlem içerisinde yer alan toplamada kullanılan eldesiz toplama işlemi ile çeşitli toplama problemleri çözülebilir.

2. Sınıf Eldesiz Toplama İşlemi: Eldesiz Toplama Nasıl Yapılır? Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

2. Sınıf Eldesiz Toplama İşlemi: Eldesiz Toplama Nasıl Yapılır?

Toplanması gereken işlemler, sıralı bir şekilde tamamlandığı zaman eldesiz toplama işlemi yapılabilir. Tek basamaklı sayılarda verilen rakamlar sırası farketmeden toplanabilir. Yani;

3+2=5 yada 2+3=5

Yerleri değişse de sonuç aynıdır.

15+14= ? İşleminde ise iki basamaklı olduğu görülmektedir. Bu nedenle birler ve onlar basamağı bulunan bu soruda önce birler basamağı daha sonra onlar basamağı yapılmalıdır. Yani önce birler basamağındaki 5+ 4 işlemi yapılır. Ardından onlar basamağındaki 1+1 işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle cevap 29 olarak bulunur.

Detaylı Konu Anlatımı 

2.sınıf bir öğrencinin matematik dersi dahilinde sene sonuna dek öğrenmiş olacağı eldesiz toplama işlemini detaylı konu anlatımı ile kolaylıkla kavramak mümkündür. Eldesiz toplama işlemi bir sayı üzerine yeni bir sayı daha eklemek olarak ifade edilebilir.

Ancak eklenecek olan sayıların basamak sayısı önemlidir. Toplanacak olan sayının birler basamağı ile diğer sayının birler basamağı toplanır. Daha sonra onlar basamağı ile diğer sayının onlar basamağı eklenmelidir.

Haberin Devamı

2.Sınıf Eldeli Toplama Örnek Sorular

1- 52 + 24 = ?

Bu işlemi yapmak adına temel olarak bir rakamın üzerine bir diğer rakamı eklemek şeklinde düşünülebilir. Birler basamağındaki 2 ve 4 sayısı toplanır. Aynı şekilde daha sonra onlar basamağında bulunan 5 ve 2 sayısı eklenir. Cevap ise bu durumda 76 olarak bulunur.

2- 34 + 45 = ?

Eldesiz toplama işleminde önce birler basamağı olan 4 sayısı üzerine 5 sayısı eklenir ve sonuç 9 bulunur. Daha sonra onlar basamağındaki 3 sayısı üzerine 4 sayısı eklenir ve sonuç 7 bulunur. Birler basamağı 9 ve onlar basamağı 7 olan sayı ise 79’dur.

3- Bir tavşan kahvaltıda 3 adet havuç yemiştir. Ardından ise öğle paydosuna kadar tekrar acıkmıştır ve öğle yemeği için 4 tane daha havuç yemiştir. Akşamları yatmadan önce de acıkan tavşan 6 tane daha havuç yemiştir. Tavşan bir günde kaç tane havuç yemektedir.

 ​​Sabah kahvaltısı: 3 adet havuç

Öğle yemeği: 4 adet havuç

Akşam yemeği: 6 adet havuç

Haberin Devamı

Bu işlemi daha rahat çözmek için toplama işlemi halinde yazılması gerekir. Bu doğrultuda 3 + 4 + 6 şeklinde bir toplama işlemi ortaya çıkacaktır. Eldesiz toplama işlemi ile birlikte ilk rakam olan 3 sayısı üzerine 4 sayılarak eklenir ve çıkan sonuç 7 olarak bulunur. Ancak işlem bitmediği için ardından toplanması istenen son rakam olan 6 sayısı da iki sayının toplamına yani 7’ye eklenir. Sonuç ise 13 sayısı bulunur.