Gazete Vatan Logo

2. Abdulhamid Dönemi'nde Devlet Tarafından Açılan Okullar Nelerdir, Hangileridir?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı olan II. Abdülhamit döneminde, birçok farklı konuda açılmış okullar bulunmaktadır. Özellikle farklı alanlarda eğitimler sağlayan bu okullar, aynı zamanda devlet tarafından açılmış okullar olarak ifade edilir. Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde mutlak hakimiyet sağlayan son padişah olan ikinci Abdülhamit, kendi döneminde eğitim açısından birçok önemli kuruma imza atmıştır.

2. Abdulhamid Dönemi'nde Devlet Tarafından Açılan Okullar Nelerdir, Hangileridir?

Sanayi alanı başta olmak üzere hukuk ve sağlık ile beraber birçok farklı alanda eğitim veren kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumlarda hem yükseköğretim alan hem de Mesleki Eğitim alan öğrenciler bulunurdu. Böylece farklı meslek gruplarında önemli çalışmalar gerçekleştirecek eğitimli kişiler mezun olurdu.

2. Abdulhamid Dönemi'nde Devlet Tarafından Açılan Okullar Nelerdir?

II Abdülhamit döneminde devlet tarafından açılan birçok farklı isim altında değişik meslek grupları doğrusunda okullar bulunmaktadır. Bu okullar farklı alanlarda vermiş olduğu mezunlar sayesinde, önemli meslek gruplarını hayata kazandırmıştır. Hatta günümüzde birçoğu hala farklı isimler üzerinden bulundukları nokta itibariyle hizmet vermeyi sürdürüyor.

- Sanayi Nefise Mektebi

- Polis mektebi

- Kız Sanayi mektebi

- Gümrük mektebi

- Hendese - i Mülkiye Mektebi

- Aşiret mektebi

- Lisan mektebi

- Mektebi fünunu maliye

- Deniz ticareti mektebi

- Hukuk

- Orman ve maadin mektebi

- Çoban mektep

- Darül Mülayim Aliyye

- Zeytincilik ve yağcılık mektebi

Haberin Devamı

- Sulama ve drenaj mektebi

- Ziraat ve Baytar mektebi

Bu meslek gruplarından bazı üniversite bazıları ise meslek okulu olarak ifade edilebilir. Tüm bu yönleriyle II. Abdülhamit döneminde farklı meslek grupları doğrusunda önemli mezunlar verilmiştir. Özellikle de hem uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi hem de ihracatın daha güçlü hale gelmesi için açılan mektepler olduğunu ifade etmek mümkündür.

2. Abdulhamid Dönemi'nde Devlet Tarafından Açılan Okullar Hangileridir?

Meslek gruplarını bağlı olarak II Abdülhamit döneminde devlet tarafından açılmış olan birçok önemli okul bulunmaktadır. Bu okullar içerisinde özellikle Sanayi açısından farklı meslek grupları doğrultusunda okullar öne çıkıyor. Aynı zamanda sağlık ve hukuk alanında önemli atılımlar açıdan bu okullar doğrusunda önemli yer taşımaktadır.

Diğer yandan uluslararası düzeyde ilişkilerin güçlü hale gelebilmesi için açılmış lisan mektepleri de yer alır. Ticari açıdan daha güçlü işletmelerin kurulabilmesi konusunda deneyimli kişiler için de okullar bulunmaktadır. Hayvancılık, tarım ve sulama konusunda da geleceğe yönelik adımlar için okulların bulunduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

II Abdülhamit Döneminde Devlet Tarafından Açılan Okulların Önemi Nedir?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı olarak öne çıkan II Abdülhamit döneminde birçok farklı alanda okul açılmıştır. Bu okullar özellikle ihracat ile beraber farklı ülkelere ilişkilerin gelişmesi noktasında önemli yer taşır. Çünkü lisan mektebi ya da sanayi mektebi gibi okullar önemli katkılar sağlamıştır.

Bunun dışında sağlık ve hukuk alanında iyileştirme yapılabilmesi için eğitimli insanlar yetiştirilmiştir. Bu sayede yabancı halkın da gönlünü almak ve eşit düzeyde kanun elde etme durumu sağlamıştır.