Gazete Vatan Logo

1533 İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1533 İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Tarihte imzalanan antlaşmalar olaylara yön vermektedir. Antlaşmalar devletlerarasında ilişkileri düzenleyici bir etkisi de vardır. 1533 İstanbul Antlaşması da tarihte başka bir yere sahiptir. Yazılı olmayan bu antlaşma birçok devleti de etkilemiştir. 

1533 İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1533 İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

1533 İstanbul Antlaşması Özeti

1533 yılında imzalanan Antlaşması 1.Viyana Kuşatması ile başlayan Alman Seferine kadar süren Osmanlı-Roma Germen savaşlarını sona erdirmiştir. Bu antlaşma ile Avusturya Osmanlı Devletinin üstünlüğünü kabul etmek durumunda kalmıştır.

1533 İstanbul Antlaşması Önemi

1533 yılında imzalanan bu antlaşma Osmanlı ile Avusturya arasında imzalanan ilk antlaşmadır. Aynı zamanda bu antlaşma ile Avusturya Osmanlı Devletinin üstün olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

1533 İstanbul Antlaşması Tarihi 

İstanbul Antlaşması 22 Temmuz 1533 yılında imzalanmıştır. Antlaşmanın tarafları Osmanlı Devleti ve Avusturya'dır. İstanbul Antlaşmasının farklı bir ismi daha bulunmaktadır. Diğer ismi İbrahim Paşa Antlaşmasıdır. O devrin padişahı Kanuni Sultan Süleyman olarak tarihe geçmiştir. 

1533 İstanbul Antlaşmasının Maddeleri

- Avusturya Macaristan üzerinde bulunduğu veraset iddiasından vazgeçecektir. Bunun yanı sıra Macaristan kralı olan Jan Zapolya'yı kabul edecektir. 

- Avusturya, Macaristan'da fiilen hakim olduğu toprakları kendisine ait sayacaktır. 

Haberin Devamı

- Avusturya Arşidükü Osmanlı vezir-i azamına denk olacaktır.

- Avusturya, bu topraklar için her yıl Osmanlı Devleti’ne vergi ödeyecektir. Bu vergi miktarı ise otuz bin altın olarak belirlenmiştir. 

- Avusturya ile Macaristan’ın hakim oldukları topraklarda bir sınır hattı belirlenecektir. Bu hat Osmanlı Devletinin temsilcileri belirleyecekti.

1533 İstanbul Antlaşmasının Genel Bilgileri

1533 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması oldukça önemlidir. Bu antlaşma ile birden fazla devlet etkilemiştir. 16.ve 17. yüzyıllarda Osmanlı oldukça güçlüydü. Genelde antlaşma hangi şehirde imzalanıyorsa o ismi almaktadır. Tarihe bakıldığında İstanbul'da birçok farklı antlaşmanın yapıldığını söylemek mümkündür.

Bu antlaşma ile Avusturya arşidükü Osmanlı sadrazamına eşit olarak sayılacaktır. Osmanlı padişahına denk protokol olarak Avusturya’da ise hiç kimse bulunmayacaktır. Bu antlaşma öncesinde Alman Savaşı yapılıyordu. İmzalanan 1533 İstanbul antlaşması ile bu savaş sona ermiştir. 

Haberin Devamı

1533 İstanbul Antlaşmasının Özellikleri

Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti kendi gücünü de gözler önüne sermiş oldu. Avrupa'da etkin bir rol oynadıklarını göstermiş oldular. Tarihte bu antlaşma Osmanlı Devletinin gücünü ve etkisini en iyi şekilde gösteren antlaşmalardan biridir. Aynı zamanda Avrupa kralları kendi aralarındaki sorunları ve meselelerini çözmek için Osmanlı Devletine başvurma durumunda kalmışlardır. Osmanlı Devleti bu dönemde en güçlü ve en etkili oldukları dönemdir. 

Bu antlaşma yazılı olmayan bir antlaşma olarak tarihe geçmiştir. Avusturya ve Osmanlı Devleti Macaristan topraklarına hakim olmak için karşı karşıya gelmiştir. O zaman Avusturya'nın başında Arşidük vardır. O, Macaristan kralı olarak kendini ilan etmek istiyordu. Osmanlı Devleti ise Jan Zapolya'nın kral olmasını istiyordu. Bu savaş sonucunda bir antlaşma gündeme geldi. Bu antlaşma Osmanlı Devletinin ne kadar sözü geçer bir devlet olduğunu da gösterdi.