Gazete Vatan Logo

Zararsız diye başladı hayatının kabusu oldu! Elektronik sigara yüzünden akciğeri tam 4 kez söndü...

ABD'de yaşayan 19 yaşındaki genç zararsız diye başladığı elektronik sigara yüzünden hayatından oluyordu. 13 yaşındayken elektronik sigara kullanmaya başlayan genç adam 4 kez akciğer sönmesi yaşayıp günlerce hastanede kaldıktan sonra kötü alışkanlığından kurtuldu. Elektronik sigaranın zararları konusunda farkındalık yaratmak isteyen gencin açıklamaları bugün ABD basınında kendine geniş yer buldu.

Zararsız diye başladı hayatının kabusu oldu! Elektronik sigara yüzünden akciğeri tam 4 kez söndü...

Elektronik sigaranın zararlarını 19 yaşındaki genç zor yoldan öğrendi. ABD'nin Batı Virginia eyaletinde yaşayan inşaat işçisi Draven Hatfield, 13 yaşındayken 'zararsız bir alışkanlık' olduğunu düşünerek elektronik sigara kullanmaya başladı.

16 yaşında geldiğinde çoktan bağımlı haline gelmişti ve her iki günde bir tek kullanımlık paketi bitiriyordu.

ŞİDDETLİ GÖĞÜS AĞRISI İLE HASTANEYE KALDIRILDI

2021 yılının Ekim ayında şiddetli göğüs ağrısı ve kramplar yaşamaya başlayan genç adam hastaneye kaldırıldı.

"Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu, neyi yanlış yapmış olabileceğimi düşünüyordum" diyen 19 yaşındaki gence Spontan Pnömotoraks (SP) yani akciğer sönmesi teşhisi kondu ve acilen göğüs tüpü takıldı.

Akciğerleri saran iki adet zar vardır. Bu iki zar arasında çok az miktarda bir plevral sıvı dışında herhangi bir şey bulunmaz. İşte bu alana hava girmesi durumuna Pnömotoraks yani akciğer sönmesi adı verilir. Ortada herhangi bir travma yokken kendiliğinden gelişen pnömotoraks 'spontan pnömotoraks' olarak adlandırılır. KOAH, astım, akciğer kanseri ve bazı akciğer enfeksiyonları spontan pnömotoraks gelişmesine yatkınlık sağlayabilir.

Haberin Devamı

"HAYATIMIN EN ACI DENEYİMİYDİ"

Hastanede göğüs tüpüne bağlı olarak bir hafta geçiren Draven bu süreci "Hayatımın en acı verici deneyimiydi" diyerek tanımlasa da yaşadıklarının elektronik sigara ile bir bağlantısı olmadığını düşündü.

Taburcu olduktan sonra işine geri dönen genç adam elektronik sigara kullanmaya devam etti ancak bir hafta sonra aynı şey tekrar oldu.

4. KEZ AKCİĞER SÖNMESİ YAŞAYINCA AMELİYATA ALINDI

Peş peşe 3 kez akciğer sönmesi yaşadığını iddia eden Draven sonunda bir uzmanla görüştüğünü ve elektronik sigarayı bırakmaya karar verdiğini belirterek, "2022 yılının Şubat ayında farklı nefes almaya başladığımı hissettim. Her yutkunduğumda acı hissediyordum. İşte o zaman anladım. 4. kez Spontan Pnömotoraks yaşıyordum. Hastaneye giderken her şey normal görünüyordu ancak oraya vardığımda beni ameliyata almak zorunda kaldılar" dedi.

CİĞERLERİ 30 YILDIR 3 PAKET SİGARA İÇİYOR GİBİ GÖRÜNÜYORDU

Haberin Devamı

"Doktor ciğerlerimin en az 30 yıldır günde üç paket sigara içiyormuşum gibi göründüğünü söyledi" diyen Draven geçirdiği büllektomi ameliyatı sonrası sancılı bir iyileşme süreci yaşadı.

Akciğerde hava kaçağına neden olan hava keselerine 'bül' denir. Bu keselerin cerrahi işlemle çıkarılması büllektomi olarak adlandırılır.

Genç adam ameliyatın hayatı üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu itiraf ederek, "Sağ tarafımda hala ağrı hissediyorum ve büyük korkularım var. Bazen ciğerlerim yeniden sönecek gibi hissediyorum ama sonra bunun sadece bir ağrı olduğunu anlıyorum" diyor.

İNSANLARI ELEKTRONİK SİGARA KONUSUNDA UYARDI

Elektronik sigarayı tamamen bıraktığını anlatan Draven şimdi insanları kötü alışkanlığın korkunç sonuçları konusunda uyarıyor:

"Elektronik sigaranın normal Sigara gibi zararlı olmadığını düşünüyordum. Çok üzgünüm. Bir daha asla elime almayacağım. Elektronik sigaranın ciğerlere zarar verdiğinden eminim. Doktorum da da benimle aynı görüşte"

AKCİĞER SÖNMESİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Haberin Devamı

Akciğer sönmesinde en belirgin semptomlar, nefes almada değişiklik, öksürük, hızlı kalp atışı, yorgunluk ve giderek kötüleşen keskin bir göğüs ağrısı olarak biliniyor.