Gazete Vatan Logo

Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik bağlantısı kesildi Zelenski'den ilk açıklama geldi: Dünya felaketten kıl payı kurtuldu!

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporijya Nükleer Santrali'nin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk kez kesildiğini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski dünyanın bir radyasyon felaketinden kıl payı kurtulduğunu söyledi.

Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik bağlantısı kesildi Zelenski'den ilk açıklama geldi: Dünya felaketten kıl payı kurtuldu!

Rusya’nın 4 Mart’ta kontrolünü ele geçirdiği Ukrayna topraklarındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk kez kesildiği bildirildi. Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom tarafından yapılan açıklamada, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin çalışan son iki reaktörünün yakınlarındaki yangınlar nedeniyle nükleer santrali şebekeye bağlayan elektrik hatlarının zarar gördüğü bu nedenle ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının kesildiği aktarıldı.

Santralin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının tarihte ilk kez kesildiği vurgulanan açıklamada, “Böylece, (Rusların) eylemleri, santralin elektrik şebekesinden tamamen ayrılmasına neden oldu. Santral tarihinde bir ilk” denildi.

İki reaktörden birinin ulusal elektrik şebekesiyle bağlantısının yeniden sağlamak için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Rus kontrolü altında bulunan tesis Ukraynalı mühendisler tarafından işletilmeye devam edilirken, Rus ve Ukrayna güçleri santralin yakınlarında çatışmalarına devam ediyor. Hem Ukrayna hem de Rusya birbirlerini santrali bombalamakla suçluyor.

Haberin Devamı

DÜNYA BÜYÜK BİR FELAKETİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ
Ukrayna Nükleer Enerji Ajansı Energatom'un yaptığı açıklamada da şu sözlere yer verildi:

"Zaporijya Nükleer Enerji Santrali, Ulusal Enerji şebekesinden tamamen koptu. Bu tesisin tarihinde ilk kez yaşanan bir durum."

 Aynı anda Zaporijya ve Herson bölgeleri de dahil olmak üzere Rus kontrolündeki topraklarda elektrik kesintileri raporları gelmeye başladı.

Devreden çıkan santralde yaşanabilecek bir erime ya da sızıntı tehlikesi dünyayı ikinci bir Çernobil felaketine sürükleyebilir korkusu tesise saatler sonra yeniden elektrik verilmesiyle son buldu.

 ZELENSKİ’DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Volodimir Zelenski, dün, Ukrayna'nın Rus elindeki Zaporijya nükleer santraline elektrik sağlayan son normal hattın kesilmesinden saatler sonra restore edilmesiyle dünyanın bir radyasyon felaketinden kıl payı kurtulduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Avrupa'nın en büyük tesisi olan reaktör kompleksini elektrik şebekesinden ayıran, yakındaki bir kömür santralinin kül çukurlarında çıkan yangınlardan Rusya ordusunun bombardımanını sorumlu tuttu ve yedek dizel jeneratörlerin güç beslemesini sağladığını ve tesisi güvende tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

Zelenski dün gece yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında “İstasyon personelimiz elektrik kesintisinden sonra tepki vermemiş olsaydı, o zaman bir radyasyon kazasının sonuçlarının üstesinden gelmek zorunda kalırdık. Rusya, Ukrayna'yı ve tüm Avrupalıları bir radyasyon felaketinden bir adım ötede bir duruma soktu.”

Ukrayna lideri, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerinin, 'işgalciler durumu geri dönüşü olmayan noktaya götürmeden önce' birkaç gün içinde siteye erişimlerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

NELER YAŞANDI?
Perşembe günü Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yakınında çıkan bir yangının reaktörlerini devre dışı bırakmasının ardından güney Ukrayna'nın bazı kısımları elektriksiz kaldı.

Haberin Devamı

Tesisin operatörü perşembe öğleden sonra yaptığı açıklamada, komşu kömürle çalışan bir elektrik santralinin kül çukurlarındaki alevler iletim hatlarını iki kez kestiğinde Rus kontrolündeki elektrik santralinin Ukrayna şebekesinden bağlantısının kesildiğini söyledi.

Sanayi kaynakları The Telegraph'a verdiği demeçte, yangının bombardımandan kaynaklandığını söyledi. Ukrayna kesinti için ‘işgalcilerin eylemlerini’ işaret etti.

Santraldeki bir mühendis bu hafta The Telegraph'a Rusya'nın santrali Ukrayna enerji sisteminden kesmek istediğine inandığını söylemişti.