Gazete Vatan Logo

Vekile saldırı AB karşıtlarına yaradı

İngiltere’de AB yanlısı İşçi Parti’li vekil Jo Cox’un ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, 23 Haziran’daki referandumda AB üyeliğinin devamı yönünde oy kullanmayı düşünen İngilizlerin oranında düşüş yaşandı.

Vekile saldırı AB karşıtlarına yaradı

İngiltere’de hafta içinde seçim bölgesi Birstall’da, İşçi Parti’li kadın vekil Jo Cox’a düzenlenen suikast, 23 Haziran’da Avrupa Birliği üyeliğinin geleceğini belirlemek için referanduma gitmeye hazırlanan İngilizlerin görüşlerini değiştirdi. Londra merkezli teknoloji firması ‘Qriously’nin saldırıdan sonra, kullanıcılarının cep telefonlarına yükledikleri uygulama üzerinden gerçekleştirdiği ankete göre, referandumda AB üyeliğinin devamından yana oy kullanmayı düşündüğünü belirten İngilizlerin oranı yüzde 40’tan yüzde 32’ye geriledi.

Ankete göre AB üyeliğine ‘hayır’ diyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 52. Firma yetkilileri, ‘evet’ cephesinden çıkan seçmenlerin ‘kararsızlar’ cephesine geçtiğini belirtiyor. Ankete göre kararsız seçmenlerin oranı yüzde 9’dan yüzde 16’ya fırlamış durumda.

İngiltere’deki siyasi partiler, Cox’un öldürülmesinin ardından referandumla ilgili kampanyalarına ara verdiklerini duyurmuştu. İktidardaki Muhafazakar Parti ve Liberaller, Cox’tan boşalan koltuk için düzenlenecek seçimlere, genç vekilin anısına saygı göstermek için girmeyeceklerini açıklamışlardı.

Haberin Devamı

Yerel medya, Cox’a düzenlenen saldırıdan bu yana, referandumla ilgili herhangi bir anket sonucu yayınlamıyordu. Siyasi gözlemciler, AB destekçisi Cox’un, AB karşıtı gruplarla bağlantısı bulunan bir kişi tarafından öldürülmesinin referandum sonuçlarını etkileyeceği öngörüsünde bulunuyordu.

İnternet bahis sitesi Betfair, referandumdan AB üyeliğinin devamı yönünde karar çıkma olasılığını, yüzde 67’den yüzde 65’e indirdi.

İngilizler vekil Cox’un anısına parlamento binasının karşısına çiçek ve taziye notları bırakıyor.

Müslüman yardımcısı siper oldu

Mair’in silahlı saldırısı sırasında Cox’un yanında Müslüman kökenli yardımcısı Fazile Asvat’ın bulunduğu ortaya çıktı. Olayın şokunu henüz üzerinden atamayan Asvat, ağır yaralanan Cox’a sarılarak yerden kaldırmaya çalıştığını, ancak genç vekilin “Yapamam, çok acı çekiyorum” diye karşılık verdiğini söyledi. Son bir yıldır Cox’un yardımcılığını yürüten Asvat, “Sanırım son sözleri bunlar oldu, daha sonra bilincini kaybetti” dedi. Mair’e çantasıyla vuran Asvat, saldırganın kendisine karşılık vermediğini, bunun yerine Cox’a bir el daha ateş ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

2 çocuk annesi olan Cox, AB referandumundan İngiltere’nin birlik içinde kalması yönünde karar çıkması için kampanya yürütüyordu. Cox, Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesine ve sığınmacı krizine ilişkin çalışmalarıyla da tanınıyordu.

Mahkemede şov yaptı

Cox’a düzenlediği silahlı saldırıdan kısa süre sonra yakalanan 52 yaşındaki bahçıvan Thomas Mair, dün ilk kez hakim karşısına çıkarıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirilen Mair, kimlik kontrolü sırasında mahkemeye adının “Hainlere ölüm, İngiltere’ye özgürlük” olduğunu söyledi. Mair, ikametgah adresi ve doğum tarihine ilişkin soruları ise yanıtsız bıraktı. Başkent Londra’daki Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Mair’in bir sonraki duruşması yarın gerçekleşecek.

Yetkililer, ağır psikolojik sorunları olduğu söylenen ve uzun süre ilaç tedavisi gören Mair’in eylemi gerçekleştirme nedeni konusunda hala net bir açıklamada bulunmuyor.

Haberin Devamı

Polis, Mair’in evinde yapılan aramalarda saldırganın İngiliz ve Amerikalı aşırı sağcı gruplarla bağlantıları olduğunu belirlemişti. Mair’in eylem sırasında adını bağırdığı söylenen ‘Önce Britanya’ adlı AB karşıtı grubun da Twitter hesabından, saldırganın da katıldığı bir protestoya ait fotoğrafı sildiği ortaya çıkmıştı.

‘Yardım istedi’

İnternet üzerinden silah ve bomba yapım kılavuzu satın aldığı belirlenen Mair’in, olaydan 24 saat önce, akşam sağlık hizmetlerine başvurduğu açıklandı. Mair’le görüşen sağlık yetkilisi, “Bir çeşit kriz geçiriyordu. Ağır depresyon içerisinde olduğu her halinden belliydi. Gerçekten psikolojik problemleri vardı” diye konuştu.

Bağış yağıyor

Jo Cox’un çalışmalarını devam ettirmek için cuma akşamı adına kurulan fona binlerce İngilizden bağış geldi. Fon yöneticileri, toplanan bağış miktarının şimdiden 250 bin Sterlin’i geçtiğini açıkladı. Toplanan paraların göçmenlere yardım götüren ve ırkçılıkla mücadele faaliyetleri yürüten derneklere bağışlanacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Eşine taziye telefonu

ABD Başkanı Barack Obama’nın, saldırıdan bir gün sonra Cox’un eşi Brendan Cox’u telefonla arayarak başsağlığı dilediği açıklandı. Obama’nın resmi uçağı olan Air Force One’dan gerçekleştirdiği aramada Cox’un ölümünden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu belirtti.