Gazete Vatan Logo

Uzakdoğu’da savaş tamtamları çalıyor!

Adalar iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi

Japonya ve Çin arasında anlaşmazlık konusu olan adalara Çinlilerin ardından Japonlar kendi bayraklarını dikti. Bu eyleme öfkelenen binlerce Çinli sokaklara döküldü, Japon otomobillerine saldırdı.

Japonlar ile Çinliler arasında 100 yıldır tartışma konusu olan Çin Denizi’nin doğusundaki adalar iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. Kriz Japonların Senkaku, Çinlilerin ise Diayü olarak adlandırdığı 5 adaya geçen hafta giden Çinli eylemcilerin Japonlar tarafından tutuklanmasıyla başladı. Çin ve Hong Kong’un sert tepki göstermesinin ardından 14 Çinli sınır dışı edildi. Ancak bu kez dün milliyetçi bir Japon grup, gemilerle yanaşarak adaya Japon bayrağı dikti. Bu eylem Çinlileri daha fazla öfkelendirdi ve başkent Pekin ve Hong Kong’da on binlerce kişi sokaklara döküldü. Japon bayraklarını yakan eylemciler, çevredeki Japon otomobillere saldırdı. Adalarla ilgili Çin’in yanı sıra Tayvan’ın da egemenlik iddiası bulunuyor. Çünkü adalar, Çin, Japonya ve Tayvan’ın ihraç ürünlerini taşıyan gemilerin rotası üzerinde bulunuyor. Ada çevresinde balık rezervleri de bir başka çekici unsur. Adaların çevresinde zengin petrol yataklarının da bulunduğu iddia ediliyor.

Sadece kayalıklar var

İki ülke arasında kriz yaratan takım adalar 5 küçük ada ve 3 mercan kayalığından oluşuyor. Adalar üzerinde yaşayan kimse yok. Çin Dışişleri Sözcüsü Kin Gan “Diayü adalarının egemenliği üzerine tek taraflı eylemler yasadışı ve anlamsızdır” dedi.

Haberin Devamı